Новини за 30 березня 2012р.

30 березня 2012 року

Завершився тиждень теоретичного навчання студентів випускних курсів вищих навчальних закладів, які навчаються за програмою семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль та методи роботи».

Перед учасниками навчання виступили представники профільних управлінь та відділів обласної державної адміністрації, обласної ради, територіальних підрозділів центральних органів влади.

Зокрема, про місцеве самоврядування та соціальні, політичні процеси, які відбуваються у суспільстві, їх витоки розповів Валентин Мельничук – заступник голови обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування.

Зустрівся зі студентами, які бажають працювати в органах влади й органах місцевого самоврядування, й голова Чернігівської районної державної адміністрації – Микола Кудрик. Він познайомив присутніх зі специфікою роботи районної державної адміністрації.

Про основні аспекти роботи районної ради розповів студентам заступник голови Щорської районної ради Віталій Запорожець.

Наприкінці першого тижня навчання для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації був проведений і круглий стіл під назвою «Якість вищої освіти в Україні» за участю начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю обласної державної адміністрації Андрія Подорвана, заступника начальника управління культури Чернігівської міської ради; члена комітету з питань освіти і науки, молодіжної політики громадської ради при голові обласної державної адміністрації – Юрія Ткача, директора Центру – Володимира Бойка, директора проектів Сіверського інституту регіональних досліджень – Людмили Чабак.

Зокрема, Андрій Подорван розповів слухачам про громадську раду, яка створена при обласній державній адміністрації. Протягом 2011 року громадська рада вирішувала питання, пов’язані з соціально-економічними проблемами в області, реформування житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, реконструкції «Дитинця». В першій половині 2012 року рада почала досліджувати питання якості вищої освіти. Зокрема, в рамках цієї діяльності проведено анкетування студентів вищих навчальних закладів Чернігівської області та організовано круглий стіл «Якість вищої освіти в Україні».

Далі Юрій Ткач, як модератор заходу, звернувся до студентів з питанням про якість освіти в Україні. Спочатку, своє загальне враження від якості навчання у вузах висловили представники трьох державних вищих навчальних закладів міста: Чернігівського державного технологічного університету, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського державного інституту економіки та управління. Наприклад, представниця технологічного університету вважає, що причиною неякісної освіти є недостатнє технічне оздоблення та відсутність бездротового інтернет зв’язку на території всього університету. Представник педагогічного університету зазначив про недостатнє фінансування лабораторного обладнання на кафедрах. Також відмітив про питання працевлаштування, яке гостро постає після закінчення деяких спеціальностей, тобто, всі студенти хочуть вчитися на престижних спеціальностях, а на робочі спеціальності дуже мало хто хоче йти. Тому потрібно проводити професійну орієнтацію серед студентів. Представник інституту економіки та управління зауважила, що якість освіти починається зі шкіл, що якість освіти також залежить від якісного педагогічного складу. Але з введенням зовнішнього тестування рівень майбутніх абітурієнтів впав в 4 рази. І зараз у студентів низький рівень знань.

Надалі студенти ділилися своїми думками за приводу окремих складових якісної вищої світи. Наприклад на питання: «Мета вступу до вищого навчального закладу?» прозвучали такі відповіді як: місцезнаходження, імідж університету, молодий склад викладачів, наявність наукової бібліотеки.

Якщо говорити про рівень фахової компетенції, то він залежить від бажання вчитися у самого студента, компетентності викладачів, від матеріально-технічних засобів та від взаємозв’язку теоретичних та практичних знань. Як зазначили слухачі, треба підвищувати рівень мобільності студентів, впроваджувати більше програм по міжнародному обміну студентами. Також після закінчення вищого навчального закладу не треба зупинятися, а потрібно займатися самоосвітою, цікавитися новітньою літературою, проводити дослідження.

Також порушувалися питання матеріально-технічного забезпечення в навчальних закладах, умови проживання в гуртожитку та дозвілля студентів.

Наприкінці заходу Юрій Ткач відзначив активність учасників круглого столу, багатоманіття та глибину їх думок. Студенти прийшли до висновку, що, незважаючи на значні позитиви, треба все ж підвищувати якість освіти в Україні, більш активним студентам проводити роботу з менш активними студентами.

Час оприлюднення: 30 березня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

30 березня Центр підвищення кваліфікації кадрів спільно з управлінням комунального майна обласної ради провів семінар-тренінг «Питання комунальної власності та управління спільною власністю територіальних громад» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Новгород-Сіверського району.

Відкрив навчання перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Іванович Гавриленко. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після семінару посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання питань комунальної власності.

Проводила навчання головний спеціаліст відділу орендних відносин та організації розрахунків управління комунального майна обласної ради Людмила Юріївна Кушнір. Вона проаналізувала порядок відчуження та списання основних засобів, що перебувають у комунальній власності, зупинилася на питаннях ефективного управління і розпорядження об’єктами комунальної власності, на проблемах приватизації та оренди комунального майна.

Час оприлюднення:

Виконавець:Карпенко Т.К.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***