Новини за 30 березня 2012р.

30 березня 2012 року

Завершився тиждень теоретичного навчання студентів випускних курсів вищих навчальних закладів, які навчаються за програмою семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль та методи роботи».

Перед учасниками навчання виступили представники профільних управлінь та відділів обласної державної адміністрації, обласної ради, територіальних підрозділів центральних органів влади.

Зокрема, про місцеве самоврядування та соціальні, політичні процеси, які відбуваються у суспільстві, їх витоки розповів Валентин Мельничук – заступник голови обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування.

Зустрівся зі студентами, які бажають працювати в органах влади й органах місцевого самоврядування, й голова Чернігівської районної державної адміністрації – Микола Кудрик. Він познайомив присутніх зі специфікою роботи районної державної адміністрації.

Про основні аспекти роботи районної ради розповів студентам заступник голови Щорської районної ради Віталій Запорожець.

Наприкінці першого тижня навчання для студентів випускних курсів вищих навчальних закладів на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації був проведений і круглий стіл під назвою «Якість вищої освіти в Україні» за участю начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю обласної державної адміністрації Андрія Подорвана, заступника начальника управління культури Чернігівської міської ради; члена комітету з питань освіти і науки, молодіжної політики громадської ради при голові обласної державної адміністрації – Юрія Ткача, директора Центру – Володимира Бойка, директора проектів Сіверського інституту регіональних досліджень – Людмили Чабак.

Зокрема, Андрій Подорван розповів слухачам про громадську раду, яка створена при обласній державній адміністрації. Протягом 2011 року громадська рада вирішувала питання, пов’язані з соціально-економічними проблемами в області, реформування житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, реконструкції «Дитинця». В першій половині 2012 року рада почала досліджувати питання якості вищої освіти. Зокрема, в рамках цієї діяльності проведено анкетування студентів вищих навчальних закладів Чернігівської області та організовано круглий стіл «Якість вищої освіти в Україні».

Далі Юрій Ткач, як модератор заходу, звернувся до студентів з питанням про якість освіти в Україні. Спочатку, своє загальне враження від якості навчання у вузах висловили представники трьох державних вищих навчальних закладів міста: Чернігівського державного технологічного університету, Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського державного інституту економіки та управління. Наприклад, представниця технологічного університету вважає, що причиною неякісної освіти є недостатнє технічне оздоблення та відсутність бездротового інтернет зв’язку на території всього університету. Представник педагогічного університету зазначив про недостатнє фінансування лабораторного обладнання на кафедрах. Також відмітив про питання працевлаштування, яке гостро постає після закінчення деяких спеціальностей, тобто, всі студенти хочуть вчитися на престижних спеціальностях, а на робочі спеціальності дуже мало хто хоче йти. Тому потрібно проводити професійну орієнтацію серед студентів. Представник інституту економіки та управління зауважила, що якість освіти починається зі шкіл, що якість освіти також залежить від якісного педагогічного складу. Але з введенням зовнішнього тестування рівень майбутніх абітурієнтів впав в 4 рази. І зараз у студентів низький рівень знань.

Надалі студенти ділилися своїми думками за приводу окремих складових якісної вищої світи. Наприклад на питання: «Мета вступу до вищого навчального закладу?» прозвучали такі відповіді як: місцезнаходження, імідж університету, молодий склад викладачів, наявність наукової бібліотеки.

Якщо говорити про рівень фахової компетенції, то він залежить від бажання вчитися у самого студента, компетентності викладачів, від матеріально-технічних засобів та від взаємозв’язку теоретичних та практичних знань. Як зазначили слухачі, треба підвищувати рівень мобільності студентів, впроваджувати більше програм по міжнародному обміну студентами. Також після закінчення вищого навчального закладу не треба зупинятися, а потрібно займатися самоосвітою, цікавитися новітньою літературою, проводити дослідження.

Також порушувалися питання матеріально-технічного забезпечення в навчальних закладах, умови проживання в гуртожитку та дозвілля студентів.

Наприкінці заходу Юрій Ткач відзначив активність учасників круглого столу, багатоманіття та глибину їх думок. Студенти прийшли до висновку, що, незважаючи на значні позитиви, треба все ж підвищувати якість освіти в Україні, більш активним студентам проводити роботу з менш активними студентами.

Час оприлюднення: 30 березня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

30 березня Центр підвищення кваліфікації кадрів спільно з управлінням комунального майна обласної ради провів семінар-тренінг «Питання комунальної власності та управління спільною власністю територіальних громад» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Новгород-Сіверського району.

Відкрив навчання перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Іванович Гавриленко. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після семінару посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання питань комунальної власності.

Проводила навчання головний спеціаліст відділу орендних відносин та організації розрахунків управління комунального майна обласної ради Людмила Юріївна Кушнір. Вона проаналізувала порядок відчуження та списання основних засобів, що перебувають у комунальній власності, зупинилася на питаннях ефективного управління і розпорядження об’єктами комунальної власності, на проблемах приватизації та оренди комунального майна.

Час оприлюднення:

Виконавець:Карпенко Т.К.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Лекція міського голови для майбутніх колег

27 березня 2012 року
Лекція міського голови для майбутніх колег

Міський голова Олександр Соколов провів лекцію для студентів, які проходять навчання у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців. Молоді люди цього року будуть випускниками у вищих навчальних закладах Чернігова, а свою майбутню професійну діяльність вони мріють пов’язати з роботою в органах місцевого самоврядування та державної влади. За інформацією організаторів, цього року з-поміж понад 80 кандидатів було відібрано 38 учасників навчання.

За словами О.Соколова, лекція для студентів, котрі бажають працювати в органах влади, вже є традиційною. Під час заняття міський голова розповів основні напрями діяльності виконавчих органів місцевого самоврядування, власні і делеговані повноваження самоуправління, формування доходів та видатків місцевого бюджету. Йшлося також про особливості європейського та українського досвіду місцевого самоуправління, участь Чернігова у міжнародних програмах з енергозбереження, кредит Світового банку для КП “Чернігівський водоканал”.

Крім того, міський голова відповів на запитання студентів, а вони стосувалися використання альтернативних джерел палива, залучення інвестицій, реконструкції мереж тепло- та водопостачання, поліпшення екології.

На завершення спілкування з молодими людьми О.Соколов запросив їх брати участь у конкурсах на заміщення вакантних посад у міськраді, оскільки молоді фахівці, котрі готові впроваджувати нові управлінські рішення, завжди необхідні Чернігову.

“Після таких зустрічей молоді люди приходять працювати до управлінь і відділів міської ради”, – сказав О.Соколов.

На думку міського голови, зміна поколінь у владі є звичайним явищем, але не менш важлива спадкоємність, коли представники влади працюють над досягненням спільної мети.

Час оприлюднення: 27 березня 2012 р.

Виконавець: Синельник І.

Новини за 26 березня 2012р.

26 березня 2012 року

Cтуденти випускних курсів трьох державних вищих навчальних закладів Чернігова, які виявили бажання працювати в місцевих органах влади, 26 березня 2012 року розпочали навчання в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Вже традиційно, протягом двох тижнів молоді люди навчатимуться за програмою тематичного короткотермінового семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи».

В рамках навчання передбачено висвітлення широкого спектра питань, що пов’язані з функціонуванням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, специфікою їх роботи.

Зокрема, під час двотижневого навчання студенти матимуть змогу ознайомитися з соціальними ініціативами Президента України, Законами України «Про інформацію», «Про доступ до інформації», конституційними засадами та правовим регулюванням державного управління і державної служби, проаналізувати дотримання законності при виконанні завдань державного управління, розглянути місцеве самоврядування як фактор демократизації суспільства, основні завдання та пріоритети державної служби, напрями реформування та ін.

Зокрема, вже в перший день навчання студенти зустрілися з Чернігівським міським головою Олександром Соколовим та розглянули стан і проблеми соціально-економічного розвитк уобласного центру.

Другий тиждень навчання передбачатиме стажування молодих людей в органах виконавчої влади і органах місцевого самоврядування, тобто їх практичне ознайомлення зі специфікою відповідних галузей державного управління.

Вже традиційно студенти відвідають Верховну Раду України та Комітети з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму; з питань науки і освіти, ознайомляться з діяльністю Національного агенства України з питань державної служби

За результатами навчання, стажування та підсумкового тестування студенти отримають сертифікати про підвищення кваліфікації та будуть зараховані до кадрового резерву на посади державних службовців.

Час оприлюднення: 26 березня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

23 березня 2012 року Центр підвищення кваліфікації кадрів у рамках підвищення кваліфікації державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування провів у Коропському районі виїзний семінар-тренінг на тему: «Актуальні питання управлінської діяльності».

У відкритті семінару взяли участь Підгайний Петро Михайлович – заступник директора Центру, Дворецький Віктор Миколайович – заступник голови Коропської районної ради, Яцина Світлана Петрівна – керівник апарату Коропської районної державної адміністрації.

Підгайний П.М., зокрема зазначив, що подібний семінар у районі проводиться не вперше, це свідчить про важливість та актуальність роз’яснення основних положень нових законів «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про державну службу».

«Сьогоднішній захід – не для звітності, – наголосив Дворецький В.М., відкриваючи семінар. – Це навчання буде практичним кроком для того, аби абсолютно чітко, послідовно і якісно виконувати Закони України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про державну службу».

Під час семінару Мужикова Наталія Михайлівна – заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації, ознайомила присутніх із основними положеннями Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», який набрав чинності з 01.07.2011 року. Учасники тренінгу мали змогу отримали широкомасштабну інформацію щодо діючого Закону, який передбачає правові та організаційні засади запобігання та протидії корупції, розширення переліку корупційних діянь, видів корупційних адміністративних правопорушень, поділу корупційних діянь на види згідно з відповідальністю, що настає за їх вчинення, а також роз’яснення щодо заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік тощо.

Акцентовано також увагу присутніх на питаннях реформи державної служби як вагомої складової реформ на модернізацію державної служби. У ході розгляду ключових розділів нової редакції Закону України «Про державну службу» Протченко Ірина Борисівна – начальник управління державної служби Головдержслужби України в області зазначила, що у результаті ефективного впровадження закону у короткостроковій перспективі можна очікувати підвищення привабливості державної служби для охочих на неї вступити, а вже у середньостроковій перспективі українське суспільство отримає сучасну професійну та політично неупереджену державну службу європейського зразка.

Час оприлюднення: 26 березня 2012 року.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676 052

Міжрегіональна веб-конференція «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування»

23 березня 2012 року
Міжрегіональна веб-конференція «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування»

«Територіальна громада – то живий організм. Його життя значною мірою залежить від того, як швидко ми зможемо зорієнтуватися у світі що змінився, як працюватиме голова, чи розумітимуть і підтримуватимуть його ініціативи земляки», – таку думку висловив Старунський сільський голова Богородчанського району Івано-Франківської області Іван Мосюк під час міжрегіональної веб-конференції «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування». Привели її три центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів – Чернігівський, Миколаївський та Івано-Франківський для голів територіальних громад, що нині є слухачами закладів.

В роботі віртуального «круглого столу» взяли участь керуючий справами виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Сергій Фесенко, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, в.о. начальника головного управління економіки Миколаївської облдержадміністрації Михайло Тульський, сільські голови, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій.

Колеги зустрілися в такий спосіб для обміну успішними практиками, що існують у різних регіонах України, насамперед із такого важливого напряму як реалізація проектів місцевого розвитку, а саме: облаштування водогонів, ФАПів, будинків творчості, туристичних центрів, застосування енергозберігаючих технологій, розвитку зеленого туризму, вирішення соціальних проблем та багато іншого корисного. Як з’ясувалося, минулого року Івано-Франківська область зайняла перше місце щодо обсягів залучених коштів за конкурсами Фонду сприяння місцевого самоврядування України, а Миколаївська – за кількість поданих проектів. Більше того, за весь час існування такої форми роботи половина територіальних громад Прикарпаття в різні роки подавали свої проекти, лише минулого року – 48, 11 з них виявилися успішними. Чернігівщина минулого року виграла п’ять таких проектів.

Наголошувалося й на існуючих проблемах, насамперед, пов’язаних з тим, що місцеві органи влади мають забезпечити свою частку у співфінансуванні проектів, а також кадровому потенціалі та його можливостях. Промовці від областей зазначали – крім державних є ще міжнародні кошти: проекти ПРООН, Європейського Союзу. Треба вчитися залучати їх, розширяти наявне коло, а головне – бажати працювати і не боятися нового напряму роботи. Більше того, обласна та районі влади можуть започатковувати власні конкурси – такі приклади наводилися.

Веб-конферецнія тривала вдвічі більше запланованого часу. Її учасники прийшли до висновку про необхідність продовження діалогу та обміну між органами місцевого самоврядування різних регіонів України для поєднання їх зусиль з питань місцевого розвитку.

Час оприлюднення: 22 березня 2012 р.

Виконавець:Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Регіональний розвиток: розробка та управління проектами, залучення додаткових ресурсів для територіальних громад»

21 березня 2012 року
«Регіональний розвиток: розробка та управління проектами, залучення додаткових ресурсів для територіальних громад»:

таку назву має триденний тематичний короткотерміновий семінар, за програмою якого сьогодні розпочали навчання голови територіальних громад в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Зокрема, голови ознайомляться з програмами міжнародної технічної допомоги та іншими грантовими установами, проаналізують особливості розроблення презентацій територій із застосуванням українського та німецького досвіду, досвід розробки та управління проектами в територіальній громаді, звернуть увагу на угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі та її наслідки укладення для України; фінансування проектів транскордонного співробітництва. Також слухачі детально проаналізують процес модернізації державного управління в Україні; питання земельного законодавства щодо регулювання земельних відносин, вивчатимуть основи брендування територій, державної політики енергозбереження країн Європейського Союзу та низку інших питань.

Зокрема, в рамках семінару, 22 березня слухачі матимуть змогу прийняти участь у міжрегіональній веб-конференції на тему: «Вивчення кращих управлінських практик та обмін успішним регіональним досвідом органів місцевого самоврядування» за участю Івано-Франківського та Миколаївського Центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Час оприлюднення: 21 березня 2012 р.

Виконавець:Ребенок А.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

21 березня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів семінар-тренінг «Зміни в земельному законодавстві України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Бобровицького району.

Відкрив навчання перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Іванович Ткаченко. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після тренінгу посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання земельних питань.

Проводив заняття завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю головного управління Держкомзему у Чернігівській області Ігор Борисович Пузан.

Під час міні-лекції та виконання практичних вправ слухачі розглянули такі важливі питання, як реалізація права власності громадян на землю, механізми відведення та продаж земельних ділянок, оренда земель як складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Час оприлюднення:

Виконавець:Карпенко Т.К.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 20 березня 2012р.

20 березня 2012 року

19 березня директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців зустрівся з представниками місії ЄС та ПРООН з оцінки результатів та ефективності впровадження Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні та стратегічного планування впровадження ґендерної політики в Чернігівській області на період до 2020 року.

У режимі діалогу експерт з оцінювання проектів Європейського Союзу Доната Мацеллі, керівник Проекту ПРООН Сприяння впровадженню національного ґендерного механізму Ігор Гуцуляк, консультант Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні Олександра Заярна, радник голови облдержадміністрації з ґендерних питань Лариса Юда та члени Міжвідомчої ґендерної ради при облдержадміністрації обговорили питання реалізації ґендерної політики в області, зокрема питання рівності прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері зайнятості, ролі громадських організацій у впровадженні ґендерної політики.

Як зазначив Володимир Бойко, після закінчення проекту робота по впровадженню ґендерного компоненту не припинилася, а триває і триватиме надалі. Центр продовжує включати семінари-тренінги з ґендерної проблематики до професійних програм підвищення кваліфікації. Також за результатами розгорнутого аналітичного звіту за 2010-2011 роки, прослідковується вся статистика: кількість семінарів, категорія та кількість слухачів, дата і місце проведення тренінгу, а також література, яка стосується ґендерної тематики і знаходиться у бібліотечному фонді Центру.

Більш детально про реалізацію ґендерної політики в області поінформувала Лариса Юда. Вона зазначила, що під час проведення тренінгів з різними категоріями слухачів виявилося, що не всі розуміють поняття ґендеру. Аналіз результатів проведення тренінгу «Механізм впровадження державної ґендерної політики» показав необхідність проведення освітньої роботи з державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування.

Підсумовуючи результати зустрічі, всі учасники прийшли до спільної думки, що не можна на даному етапі переривати роботу по впровадженню ґендерної політики. Необхідно поглиблювати та поширювати знання з ґендерної тематики серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 20 березня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 15 березня 2012р.

15 березня 2012 року

Школа місцевого самоврядування 14 березня розпочала свою роботу в Мені. Йдеться про початок реалізації ініціативи Менської районної ради, що спрямована на підвищення рівня обізнаності її депутатів з основних напрямів діяльності ради та професійної компетентності посадових осіб місцевого самоврядування. Реалізується вона за участю Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів НАДУ при Президентові України та Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів.

Перше заняття відкрили голова райдержадміністрації Анатолій Соломко, голова районної ради Володимир Невжинський, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Сергій Фесенко, директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова. У своїх виступах вони наголосили на важливості такого роду роботу з кадрами місцевого самоврядування для забезпечення реалізації ними своїх повноважень, впровадження політики реформ.

Безпосередньо під час навчання порушувалися питання співпраці обласної ради з органами місцевого самоврядування. Зокрема, значна увага приділялася необхідності поширенню в Менському районі досвіду залучення до проектів місцевого розвитку – програм ПРООН, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, пошукам інших можливостей щодо додаткових джерел фінансування. Наводилися існуючі в області успішні приклади облаштування за їхньою допомогою об’єктів соціально-побутової сфери.

Наступний блок питань стосувався останніх змін та доповнень у правовому забезпеченні органів місцевого самоврядування. В режимі консультації слухачі також отримали відповіді на запитання щодо особливостей заповнень Декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання за 2011 р.

Наступне заняття в Школі заплановане на травень, а всього протягом року пройде щонайменше чотири такі зустрічі.

Час оприлюднення: 15 березня 2012 року

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676 052

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

12 березня 2012 року
Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

розпочалося сьогодні одразу для двох груп слухачів у центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, яке триватиме з 12 по 16 березня включно.

Першою групою стали бухгалтери сільських, селищних та міських рад, які проходять навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній службі та в органах місцевого самоврядування.

Протягом навчання слухачі зможуть прийняти участь в обговоренні проблем матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, особливостей оподаткування неприбуткових установ та організацій, планування та використання коштів місцевих бюджетів, а також проходження служби в органах місцевого самоврядування. Також посадовці обговорюватимуть правові засади діяльності органів місцевого самоврядування, методи формування гендерної чутливості у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, особливості виконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування, актуальні питання справляння податку на доходи фізичних осіб та ін. питання.

Перша сесія навчання розпочалась сьогодні також для секретарів сільських, селищних, міських рад.

Під час тижневого навчання слухачі матимуть змогу взяти участь у конверсаторіумах, на яких будуть висвітлені проблеми сучасного антикорупційного законодавства України, реформи державної служби як вагомої складової реформ, спрямованих на модернізацію держави, правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства та практики взаємодії органів виконавчої влади з політичними партіями та громадськими організаціями.

Про порядок заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру відповідно до Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції», зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин, а також про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування секретарі дізнаються під час тематичних зустрічей та лекцій.

Час оприлюднення: 12 березня 2012 р.

Виконавець:Ребенок А.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Діловодство в органах державної влади. Практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації»

05 березня 2012 року
«Діловодство в органах державної влади. Практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації»:

постійнодіючий тематичний семінар під такою назвою розпочався сьогодні в центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Навчатися будуть особи, відповідальні за ведення діловодства управлінь та відділів облдержадміністрації.

У відкритті семінару взяли участь начальник загального відділу апарату облдержадміністрації Андрій Сокулінський та директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Розпочав навчання Андрій Сокулінський, з яким слухачі розглянули Основні завдання та організацію роботи з документами в органах виконавчої влади.

Під час першого етапу навчання слухачі зустрілися з заступником начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістром державного управління Наталією Мужиковою, яка розповіла про практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію». Про діловодство та контроль виконавчої дисципліни в органах виконавчої влади державні службовці говорили з начальником відділу контролю апарату облдержадміністрації Оленою Легейдою.

Семінар триватиме протягом року, всього в його рамках заплановано чотири одноденних навчання.

Час оприлюднення: 5 березня 2012 р.

Виконавець:Ребенок А.М.

конт. тел.: (0462) 676-052