Круглий стіл «Софія Русова і українська ідея»

18 травня 2012 року
Круглий стіл «Софія Русова і українська ідея»

присвячений огляду життєвого та творчого шляху відомого українського діяча Софії Русової, відбувся в конференц-залі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Ініціатором заходу, організованого спільними зусиллями Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації та обасного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського, став історик-краєзнавець Володимир Єрмак.

Учасники заходу говорили про походження видатної громадської діячки, педагога, про її нелегкий життєвий шлях. Адже їй, людині принциповій і щирій у своїх переконаннях, довелося пережити еміграцію, поневіряння на власній батьківщині. Зокрема, Володимир Єрмак, протягом років вивчаючи життя Софії Русової, навів низку маловідомих фактів з її біографії. Олексій Гальонка – заступник директора обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського звернув увагу присутніх на заходи, спрямовані на донесення до педагогічних працівників ідеї педагогічної спадщини Софії Русової, зокрема, організацію «Центрів Софії Русової».

Про вшанування пам’яті видатної землячки розповіла Тетяна Глушак – заступник директора з виховної роботи Олешнянської ЗОШ І – ІІІ ст. імені Софії Русової. Вона зазначила, що «ми всі горді з того, що на нашій землі з’явилася така видатна постать». Сьогодні в школі проводиться значна робота щодо повернення з забуття та впровадження спадщини С.Русової в педагогічний процес.

«Постаттю планетарного масштабу» назвала Софію Русову Тамара Демченко – кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка та зазначила, що життєвий шлях і справи СоФії Русової потребують ще подальшого вивчення.

На завершення «круглого столу» його учасники мали змогу переглянути документальний фільм «Софіїн день», присвячений життю та діяльності видатної землячки.

Час оприлюднення: 17 травня 2012 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

17 травня 2012 року Центр підвищення кваліфікації кадрів у рамках підвищення кваліфікації депутатів рад та посадових осіб місцевого самоврядування Носівського району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Депутат місцевої ради: статус, повноваження, організація роботи».

У відкритті та роботі семінару-тренінгу взяв участь Васюк Микола Володимирович – голова Носівської районної ради , який акцентував увагу на значимості теми семінару як для депутатів місцевих рад, так і для посадових осіб місцевого самоврядування, які, в свою чергу, хочуть серйозно поглибити свої знання, покращити ефективність депутатської діяльності та отримати відповіді на актуальні питання.

Під час семінару, який провели Підгайний Петро Михайлович – заступник директора Центру підвищення кваліфікації кадрів та Мельник Володимир Миколайович – головний спеціаліст організаційного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради, було акцентовано увагу присутніх на питаннях: порядку внесення і розгляду депутатських запитів та звернень; участі депутатів у діяльності ради й організації роботи постійних та інших комісій; взаємовідносин обласної та районної рад з територіальними громадами сіл, селищ, міст в системі органів місцевого самоврядування тощо.

Час оприлюднення: 18 травня 2012 року.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676 052