Новини за 1 серпня 2012р.

1 серпня 2012 року
Круглий стіл «Аналіз Закону України „Про громадські об’єднання“: чи потрібні зміни?»

1 серпня 2012 року в м. Чернігові за ініціативи Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, Громадської ради при облдержадміністрації, за сприяння Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, представників громадських організацій було проведено круглий стіл, на якому було обговорено Закон України «Про громадські об’єднання» (вступає у дію з 1 січня наступного року).

Представники Головного управління юстиції та Державної податкової служби у Чернігівській області – Ірина Жмака і Тамара Пищур – прокоментували основні нововведення закону. Після чого лідери громадських організацій відверто висловлювали свої зауваження та пропозиції, дискутували, задавали питання, на які отримали аргументовані відповіді. При цьому більшість учасників «круглого столу» впевнені в тому, що новий закон, порівняно з попереднім, ухваленим ще в 1992-му, істотно розширює права та можливості громадських об’єднань.

Учасники круглого столу відмітили необхідність доопрацювання окремих положень Закону, зокрема, щодо визначення статусу громадських об’єднань (Законом визначено три види статусу громадських об’єднань: «дитяче», «молодіжне», «всеукраїнське»). Багато питань викликали дії громадських об’єднань після введення в дію нового закону щодо осередків громадських організацій. Також представники громадськості наголошували на необхідність внесення змін до чинного законодавства, зокрема, Податкового кодексу, позаяк нині це створює штучні бар’єри для утворення та діяльності інститутів громадянського суспільства, а податкове навантаження не стимулює розвиток громадських організацій та їх підтримку вітчизняними благодійниками.

Всі пропозиції, що були висловлені під час «круглого столу», будуть узагальнені і передані до Кабінету Міністрів України. А Уряд, як суб’єкт законодавчої ініціативи, має право звернутися до Верховної Ради України та Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства, яка працює при Президентові України.

Загалом, лідери громадських об’єднань переконані: Закон України «Про громадські об’єднання» — це вагомий крок України до європейських демократичних стандартів та стане новим вагомим поштовхом для розвитку громадянського суспільства.

Джерело: Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації