«Особливості формування програми економічного та соціального розвитку області на 2013 рік. Державна регіональна політика»

27 вересня 2012 року
«Особливості формування програми економічного та соціального розвитку області на 2013 рік. Державна регіональна політика»

під такою назвою сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткотерміновий семінар для заступників голів райдержадміністрацій, міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук з фінансово-економічних питань, начальників управлінь економіки райдержадміністрацій.

На відкритті були присутні Подоляк Леонід Петрович – в.о. заступника голови облдержадміністрації з фінансово-економічних та соціальних питань – начальник головного управління економіки облдержадміністрації, який поінформував про поточну соціально-економічну ситуацію та зазначив, що одним із головних завдань зараз є розроблення програми соціально-економічного розвитку на наступний рік, Хомик Олександра Дмитрівна – заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації, яка поінформувала про основні підходи до розроблення Програми економічного і соціального розвитку області на 2013 рік.

Під час дводенного навчання слухачі матимуть змогу зустрітися з представниками управління регіонального розвитку головного управління економіки облдержадміністрації, головного фінансового управління облдержадміністрації, управління зовнішніх зносин та торгівлі головного управління економіки облдержадміністрації, головного управління статистики в області, управління державної служби головдержслужби України в області, а також прослухають ряд лекцій, на яких будуть висвітлені питання формування державного та місцевих бюджетів на 2013 рік, застосування статистичної звітності до визначення окремих показників економічного і соціального розвитку в територіальному розрізі, розвитку споживчого ринку, підприємництва та реформування системи надання адміністративних послуг, проведення державних закупівель з врахуванням останніх змін законодавства, розробки профілів професійної компетентності посад держаної служби, про Середньострокову програму промислового розвитку області та основні напрями на 2013 рік.

По завершенню одноденного семінару слухачі отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 27 вересня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

24 вересня 2012 року
«Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

під такою назвою сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів головного управління Пенсійного фонду України в області, державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, спеціалістів УФЗБО УМВС України в області. Для слухачів виступатимуть: Меженний Сергій Олександрович – головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації, який окреслить соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, світовий досвід у сфері боротьби з корупцією, схарактеризує сучасне антикорупційне законодавство України та положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»; Мужикова Наталія Михайлівна – заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління, яка розповідатиме про систему корупційних правопорушень в Україні та особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та Коваленко Наталія Володимирівна – начальник навчально-методичного відділу Центру, яка висвітлить психологічні аспекти запобігання корупційним правопорушенням в органах державної влади та місцевого самоврядування.

По завершенню одноденного семінару слухачі пройдуть тестування та отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 24 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Трагічні події, пов’язані з початком насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни

20 вересня 2012 року
Трагічні події, пов’язані з початком насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни

«Трагічні події, пов’язані з початком насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни» – 21 вересня 2012 р. лекцію на таку сумну тему прочитано в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Слухачі – бухгалтери сільських, селищних і міських рад, які навчалися на другій сесії навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник, пояснив, що у 20012 р. відповідно до Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами початку насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни» від 22 березня .2012 № 206/2012 та Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів у зв’язку з 70-ми роковинами початку насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни» від 1 серпня 2012 № 524-р вшановується пам’ять насильно вивезених з України людей на примусові роботи на територію Німеччини — держави-агресора. Таких людей нацисти офіційно називали остарбайтерами.

Причиною масового вивезення працездатних людей до Німеччини в трудове рабство став зрив «блискавичної війни» восени 1941, необхідність проводити позиційні бойові дії та мобілізовувати все більше німецьких селян і робітників до армії. Це змусило А.Гітлера частково змінити свої плани й піти на використання трудових ресурсів з окупованих східних територій в економічних інтересах Третього Рейху. Раніше нацистське керівництво розробляло схеми тільки масового винищення мільйонів місцевих мешканців (генеральний план «Ост») та німецької колонізації захоплених радянських земель. Не відмовляючись від планів знищення українського, російського, білоруського та інших народів СРСР, Гітлер вирішив у небачених масштабах використати рабську силу в економіці країни.

С.Бутко зауважив, що вперше насильне вивезення українців у трудове рабство сталося влітку 1939 р. з Чернівецької області до Австрії, наступними на початку вересня 1939 р. потрапили до німецького Рейху українці з Галичини — військовослужбовці польської армії, які потрапили у полон й з часом були переведені до розряду цивільних робітників.

З окупованої України масове вивезення на примусові роботи розпочалося з голодної зими 1942 р. Перший ешелон із 1117 робітниками-спеціалістами вирушив із Харкова до Кельна 18 січня 1942 р., другий до Бранденбурга — 21 січня 1942 р.. Вивезення трудових ресурсів із Києва розпочалося 22 січня 1942, коли до Німеччини було відправлено 1,5 тис. осіб. 24 лютого 1942 р. перший потяг від’їхав із Сталіного (Донецьк).

Запроваджена нацистами система з обіцянок, соціального тиску і брутального терору дала їм змогу впродовж 1942 р. депортувати з окупованих східних територій понад 1 млн цивільних робітників, більшість із яких (714 тис.) були вихідцями з України.

Упродовж Другої світової війни на території нацистської Німеччини та на окупованих Райхом землях працювало приблизно 13,5 млн. чоловіків, жінок та дітей із 26 країн Європи. За 1941-1944 рр. загальна кількість остарбайтерів становила 2,8 млн.чол., у тому числі 2,2 млн українців.

Представник Українського інституту національної пам’яті ознайомив слухачів із масштабами насильницької мобілізації працездатного населення на Чернігівщині. Всього за неповні два роки гітлерівської окупації у Німеччину було вивезено 41.578 осіб (за іншими даними – 60.766 осіб).

З обласного та районних центрів Чернігівщини угнано у рабство (підрахунки станом на 1947 р.): ЧЕРНІГІВ – 695 осіб, Батурин (колишній райцентр) – 75, Бахмач – 99, Березне (колишній райцентр) – 31, Бобровиця – 26, Борзна – 280, Варва – 150, Городня – 41, Гремяч (колишній райцентр) – 45, Дмитрівна (колишній райцентр) – 50, Добрянка (колишній райцентр) – 151, Іваниця (колишній райцентр) – 69, Ічня – 375, Козелець – 101, Комарівка (колишній райцентр) – 137, Короп – 60, Корюківка – 200, Куликівка – 77, Лосинівка (колишній райцентр) – 25, Любеч (колишній райцентр) – 240, Мала-Дівиця (колишній райцентр) – 73, Мена – 124, Михайло-Коцюбинськ (колишній райцентр) – 89, НІЖИН – 415, Нова Басань (колишній райцентр) – 118, Новгород-Сіверський – 300, Носівка – 78, Олишівка (колишній райцентр) – 131, Остер (колишній райцентр) – 233, Понорниця (колишній райцентр) – 200, ПРИЛУКИ – 6000, Ріпки – 40, Семенівка – 10, Сосниця – 143, Срібне – 787, Тупичів (колишній райцентр) – 20, Холми (колишній райцентр) – 107, Щорс – 1687, Яблунівка (колишній райцентр) – 52.

С.Бутко підкреслив, що ставлення нацистів до остарбайтерів відображало їхні плани до українського та інших неарійських народів Східної Європи та СРСР. У Німеччині остарбайтери жили в спеціальних таборах під суворим наглядом адміністративно-поліцейських спецслужб. Заробітна плата становила 30 % платні німецького робітника, з чого більша частина йшла на оплату харчування і житла. За спробу втечі остарбайтери каралися смертю або ув’язненням у концтаборі.

Лектор на завершення виступу високо оцінив роль Української держави у захисті прав колишніх остарбайтерів та їхніх нащадків. Україна за активної міжнародної підтримки домоглася, щоб з 1993 р. Німеччина надала у розпорядження Українського фонду «Взаєморозуміння і примирення», який було створено у Києві, відповідні кошти. Цей фонд здійснив виплати 471 000 претендентам, у т.ч. і колишнім остарбайтерам та їх спадкоємцям, у розмірі 867 млн. євро.

***

ЧЕРНІГІВ НА ПЕРЕХРЕСТІ ДЕМОКРАТІЇ

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулася презентація фотографій з міжнародного молодіжного обміну «На перехресті демократії», що проходив 15-25 липня 2012 р. поблизу м. Венстпілс, Латвія. Ці світлини підіймають питання демократичних цінностей, прав людини та їх розуміння молодим поколінням країн ЄС та СНД.

В ході молодіжного обміну серед мальовничої зелені, на березі одного з найбільших озер Латвії, розгорталися гарячі дискусії та непередбачувані рольові ігри. Теми демократії, прав людини та участі молоді в житті громади обговорювалися з представниками центральної та місцевої влади, програвалися під час інтерактивних вправ та згодом з’являлися на папері у вигляді кольорових та чорно-білих фотографій.

Результатом проекту стала фотовиставка, яку учасники організували самостійно в Мистецько-культурному центрі Угале, Латвія. Вона отримала назву на честь самого проекту «On the Crossroads of Democratization». Так 30 молодих людей з 6 країн бачать демократію та її складові (або ж абсолютно недемократичні елементи), а також активну участь молоді в громадському житті.

Сьогодні ця виставка знов об’єднала Росію,Чехію, Вірменію, Естонію, Україну та Латвію, адже учасники привезли її з собою до своїх міст у свої країни та запрошують вас до діалогу, обговорити такі різні та такі схожі проблеми демократії, прав людини та участі молоді в своїх громадах.

Проект реалізовується за підтримки програми «Молодь в дії» Європейської Комісії. Програма “Молодь в дії” – це програма, що надає можливості міжнародної співпраці для молоді країн Європи, у тому числі й України. За підтримки Програми “Молодь в дії” молоді люди з України у співпраці з партнерами з інших країн можуть брати участь у молодіжних обмінах, тренінгах та міжнародній волонтерській діяльності.

Більше тут http://www.salto-youth.net/

Співорганізатором фотовиставки в Чернігові є Чернігівська міська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень» та Дніпропетровська обласна молодіжна громадська організація «МІКС». Контакт – 0976407727 Катерина.

Час оприлюднення: 21 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В. \ Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Актуальні питання виконання підпункту 200.1 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки» «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава»

20 вересня 2012 року
«Актуальні питання виконання підпункту 200.1 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки» «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава»”

під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбувся тематичний короткостроковий семінар для спеціалістів з кадрових питань управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій. Семінар присвячений питанням запровадження нового Закону України «Про державну службу», зокрема – підзаконних нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України.

На відкритті були присутні Бойко Володимир Миколайович – директор Центру, Хоменко Ірина Іванівна – начальник Управління організаційно-кадрової роботи та роботи із зверненнями громадян Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації, яка зазначила, що головною метою зараз є практична розробка профілів професійної компетентності посад державної служби та порядок проведення функціонального обстеження органів державної влади.

Для слухачів виступали:

Бойко Володимир Миколайович – директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук, який висвітлив практичні аспекти розробки профілів професійної компетентності посад державної служби.

Чабак Людмила Анатоліївна – учений секретар Центру, кандидат філософських наук яка пояснювала слухачам положення Нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо порядку проведення службового розслідування; Типових правил внутрішнього службового розпорядку; типового положення про службу персоналу державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або їх апарату.

Тимощенко Катерина Михайлівна – заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, яка розповіла про зміни оплати праці державних службовців, інших складових соціального захисту та методів стимулювання.

Мороз Вікторія Степанівна – головний спеціаліст-юристконсульт управління держслужби Головдержслужби України в області, магістр державної служби, темою розгляду якої стали Нормативні акти Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо віднесення посад, які займали особи з числа колишніх державних службовців, до відповідних груп та підгруп посад державної служби, передбачених Законом України «Про державну службу»; порядку обчислення стажу державної служби; порядку оцінювання результатів службової діяльності державних службовців; затвердження Типового порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби.

***

20 вересня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів семінар-тренінг «Зміни в земельному законодавстві України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Борзнянського району.

Відкрив навчання голова районної ради Борис Андрійович Силко. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після семінару посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання земельних питань.

Слухачі розглянули такі важливі питання як реалізація права власності громадян на землю, механізми відведення та продаж земельних ділянок, оренда земель як складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Проводив навчання завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю головного управління Держкомзему у Чернігівській області Ігор Борисович Пузан.

Час оприлюднення: 20 вересня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

««Актуальні питання виконання підпункту 200.1 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки» «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава»

19 вересня 2012 року
«Актуальні питання виконання підпункту 200.1 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки» «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава»

під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбувся тематичний короткостроковий семінар для спеціалістів з кадрових питань управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій. Семінар присвячений питанням запровадження нового Закону України «Про державну службу», зокрема – підзаконних нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України.

Для слухачів виступали: Бойко Володимир Миколайович – директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук, який висвітлив практичні аспекти розробки профілів професійної компетентності посад державної служби.

Чабак Людмила Анатоліївна – учений секретар Центру, кандидат філософських наук, яка пояснювала слухачам положення Нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо порядку проведення службового розслідування; Типових правил внутрішнього службового розпорядку; типового положення про службу персоналу державного органу, органу влади Автономної Республіки Крим або їх апарату.

Тимощенко Катерина Михайлівна – заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, яка розповіла про зміни праці державних службовців, інших складових соціального захисту та методів стимулювання.

Мороз Вікторія Степанівна – головний спеціаліст-юристконсульт управління держслужби Головдержслужби України в області, магістр державної служби, темою розгляду якої стали Нормативні акти Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо віднесення посад, які займали особи з числа колишніх державних службовців, до відповідних груп та підгруп посад державної служби, передбачених Законом України “Про державну службу”; порядку обчислення стажу державної служби; порядку оцінювання результатів службової діяльності державних службовців; затвердження Типового порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби.

Час оприлюднення: 19 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних, міських рад (друга сесія)

17 вересня 2012 року
Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних, міських рад (друга сесія)

проходить в Центрі підвищення кваліфікації кадрів з 17 по 21 вересня за напрямом 1501 «Державне управління» (ПППК).

Протягом навчання висвітлюватимуться наступні теми: стратегічні напрямки діяльності землевпорядної служби у світлі проведення економічних реформ, ведення державного земельного кадастру та реєстрації прав на землю, зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин, визначення форм власності на землю та механізми реалізації права власності на землю громадян, колізії і прогалини у земельному законодавстві та шляхи їх подолання, завершення земельної реформи як стратегічний напрямок реалізації дорожньої карти реформ уряду.

Також слухачі звернуть увагу на методичні засади складання проектів землеустрою щодо формування землеволодінь та землекористувань, розробку схем і землеустрою, особливості оренди земель як важливої складової розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян, грошової оцінки земель населених пунктів, ринкових складових механізму приватизації земельних ділянок шляхом укладання цивільно-правових угод. На практичних заняттях учасники навчання розширять свої знання щодо застосування комп’ютерних технологій у веденні обліку земель в органах місцевого самоврядування. Завершиться навчання за професійною програмою комп’ютерним тестуванням щодо змісту та якості отриманих слухачами протягом обох сесій знань.

***

«Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)»

проходить в Центрі підвищення кваліфікації кадрів з 17 по 21 вересня за напрямом 1501 «Державне управління» (ПППК). Відкрив заняття директор Центру Володимир Бойко.

Програмою навчання передбачена низка тематичних зустрічей та конверсаторіумів, присвячених таким питанням, як бухгалтерський облік та звітність в бюджетних установах, особливості виконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування, порядок нарахування і сплати внесків до Пенсійного фонду України, індексація та корегування заробітної плати, порядок проведення інвентаризації в сільських радах.

На інших заняттях слухачі розглянуть зміни до законодавчих актів, що регулюють порядок проходження служби в органах місцевого самоврядування, особливості процедури подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів, оренди земель як важливої складової розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Протягом практичних занять учасники навчання удосконалюватимуть своє вміння працювати з електронними таблицями Microsoft Excel для ведення бухгалтерського обліку. Завершиться навчання за професійною програмою комп’ютерним тестуванням стосовно змісту та якості отриманих ними протягом обох сесій знань.

Час оприлюднення: 18 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Запобігання і протидія проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування як невід’ємна складова роботи кадрового менеджменту»

11 вересня 2012 року
«Запобігання і протидія проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування як невід’ємна складова роботи кадрового менеджменту»

Під такою назвою 11-12 вересня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводиться постійно діючий тематичний семінар, призначений для спеціалістів відділів кадрової роботи райдержадміністрацій, міськвиконкомів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької міських рад, управлінь, відділів та інших структурних підрозділів облдержадміністрації.

У відкритті заходу взяли участь заступник начальника відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Андрій Лобачов та директор Центру Володимир Бойко.

Семінар присвячений питанням запровадження нового Закону України «Про державну службу», а зокрема – підзаконних нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України. Програмою навчання заплановано ряд тематичних зустрічей, під час яких держслужбовці розглянуть особливості дисциплінарної відповідальності державних службовців, захисту державних службовців від незаконних дій керівників, основні аспекти Закону України «Про правила етичної поведінки», зміни у системі оплати праці державних службовців, інших складових соціального захисту та методів стимулювання.

Учасники семінару візьмуть участь у серії практичних занять, на яких обговорюватимуться практичні аспекти розробки профілів професійної компетентності посад державної служби, основні аспекти Закону України «Про правила етичної поведінки», Нормативні акти Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України щодо питання присвоєння рангів державним службовцям та визначення співвідношень між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування та іншими спеціальними званнями; порядку обчислення стажу державної служби; порядку стажування державних службовців; порядку ведення та зберігання особових справ державних службовців; порядку оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.

Час оприлюднення: 11 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації секретарів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)

10 вересня 2012 року
Професійна програма підвищення кваліфікації секретарів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)

проходить в Центрі підвищення кваліфікації кадрів з 10 по 14 вересня за напрямом 1501 «Державне управління» (ПППК). Відкрив заняття директор Центру Володимир Бойко.

Протягом навчання слухачі візьмуть участь у тематичних зустрічах та конверсаторіумах, де розглядатимуться такі питання: організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, організація роботи зі зверненнями громадян, форми участі громадян у місцевій демократії, соціальне партнерство як фактор стабілізації ситуації на ринку праці, порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування.

Також висвітлюватимуться деякі аспекти практичного характеру: правове регулювання діловодства та архівної справи, складання номенклатури та формування справ; оформлення субсидій, надання державних соціальних допомог; ведення господарського обліку в сільських і селищних радах; військовий облік військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування.

Слухачі обговорюватимуть питання роботи органів місцевого самоврядування під час «круглого столу» з обміну досвідом. Завершиться навчання за професійною програмою комп’ютерним тестуванням стосовно змісту та якості отриманих ними протягом обох сесій знань.

***

«Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

під такою назвою в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбувся тематичний короткостроковий семінар для для новопризначених спеціалістів виконавчих апаратів обласної та районних рад, виконавчих комітетів рад міст районного значення.

Для слухачів виступали: Меженний Сергій Олександрович – головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації, який розповів про сучасне антикорупційне законодавство України, Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» та соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні та світовий досвід у сфері боротьби з корупцією;

Мужикова Наталія Михайлівна – заступник начальника юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління, яка схарактеризувала систему корупційних правопорушень в Україні та особливості відповідальності за їх вчинення;

Чабак Людмила Анатоліївна – учений секретар Центру, кандидат філософських наук, яка окреслила психологічні аспекти запобігання корупційним правопорушенням в органах державної влади та місцевого самоврядування. По закінченню одноденного семінару слухачі отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 11 вересня 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 7 вересня 2012р.

7 вересня 2012 року

6 вересня Центр підвищення кваліфікації кадрів у рамках підвищення кваліфікації державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування провів у Козелецькому районі виїзний семінар-тренінг на тему: «Правове забезпечення органів місцевого самоврядування» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади.

Відкрила навчання заступник керівника апарату Козелецької районної державної адміністрації Наталія Володимирівна Пенська. Вона наголосила на важливості та актуальності теми семінару і висловила сподівання, що після нього посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання питань правового забезпечення місцевого самоврядування.

Проводила навчання заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова. На семінарі мова йшла про систему територіальної організації державного управління та місцевого самоврядування, правові засади організації та діяльності місцевого самоврядування в Україні, взаємодію органів місцевого самоврядування із структурами державного та приватного секторів.

Час оприлюднення: 7 вересня 2012

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

«Актуальні питання управлінської діяльності, запровадження нового законодавства про державну службу»

5 вересня 2012 року
«Актуальні питання управлінської діяльності, запровадження нового законодавства про державну службу»

другий етап постійнодіючого тематичного семінару розпочався сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Він призначений для керівників апаратів райдержадміністрацій, керуючих справами, секретарів виконавчих комітетів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької міських рад. У відкритті навчання взяли участь заступник голови, керівник апарату обласної державної адміністрації Микола Стрілець.

Семінар присвячений питанням реформування та модернізації державної служби, насамперед шляхом імплементації нових підзаконних нормативних актів Кабінету Міністрів України та Нацдержслужби України. Розповідаючи про виконавчу владу як складову державного управління та критерії її ефективності, Микола Стрілець відзначив необхідність забезпечення належного професійного рівня керівника та чіткого усвідомлення поставлених завдань, насамперед стовно модернізації державної служби.

Під час семінару увага слухачів звертатиметься на такі питання: дисциплінарна відповідальність державних службовців, зміни у системі оплати праці, складові соціального захисту та методів стимулювання; порядку обчислення стажу державної служби; порядку ведення та зберігання особових справ державних службовців; порядку оцінювання результатів службової діяльності; питання присвоєння рангів та визначення співвідношень між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування та іншими спеціальними званнями; затвердження Типового порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби та деякі інші. Також розглядатимуться практичні аспекти розробки профілів професійної компетентності посад державної служби.

***

«Регіональний розвиток: розробка та управління проектами, залучення додаткових ресурсів для територіальних громад»

Навчання за програмою тематичного короткотермінового семінару проходитиме 5-7 вересня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для голів територіальних громад.

Протягом семінару слухачі розглянуть питання щодо участі територіальних громад у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, співпраці районної державної адміністрації та територіальних громад щодо реалізації проектів. Наступні зустрічі будуть присвячені аспектам модернізації державного управління в Україні; презентації території як одного з факторів розвитку зовнішньої торгівлі та залучення інвестицій; сучасним інструментам розвитку інвестиційної діяльності в регіоні; основам брендування територій, знайомству з програмами міжнародної технічної допомоги та іншими грантовими установами.

Для учасників семінару запланована серія практичних занять щодо особливостей підготовки проектів, розробки презентацій територій, техніки проведення презентацій.

Час оприлюднення: 5 вересня 2012

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052