ПРЕС-АНОНС

23 листопала 2012 року
ПРЕС-АНОНС

ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

Науково-практична конференція «Розумовські зустрічі», що присвячена питанням адміністративної реформи та державного управління, відбудеться 28 листопада 2012 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

В рамках «Розумовських зустрічей» передбачено розгляд трьох блоків питань: реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, проблеми адміністративно-територіального устрою України, історичні аспекти розвитку вітчизняних владних інституцій.

До участі в заході запрошено науковців, освітнян, представників громадських інституцій, органів державної влади та місцевого самоврядування міст Брянська, Чернігова, Києва, Тернополя, Симферополя, Донецька, Житомира, зокрема представників Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господ-дарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Донецького національного технічного університету, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам’яті та ін.

Збірник доповідей за підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься у грудні 2012 року.

Розумовські зустрічі проводить громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень» в рамках проекту «Проведення «Розумовських зустічей» з питань адміністративної реформи та державного управління» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал, 3 поверх).

Час проведення заходу: 28 листопада 2012 року – 10.00 – 16.00.

Тел.для довідок:(0462)676-052, (0462)774-312, (067)4617386

Електронна пошта::siverian@gmail.com

***

«Забуттю не підлягає. Шанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років»

23 листопада 2012 р. під такою назвою до Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів у Чернігові в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців прочитав лекцію для бухгалтерів сільських, селищних рад представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко. Заняття проведено в рамках навчання слухачів за професійною програмою.

У своєму виступі він нагадав, що в історії України було три голодомори: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр. і 1946-1947 рр. Проте, найбільшою гуманітарною катастрофою світового рівня, свідомим голодовбивством українського селянства став саме Голодомор початку 1930-х років, організований сталінським режимом.

Вчені порахували, що прямі втрати від цього голодомору від 3,8 млн. до 4,5 млн. осіб, а разом з кумулятивними втратами складає до 10 млн. осіб. В області чернігівські історики Олександр Коваленко та Володимир Ткаченко у 1993 р. зробили аналіз статистичних даних тих років (різниця між кількістю населення області станом на 1 січня 1932 р. і дані перепису 1939 р.) – втрати, які не можна пояснити ніякими причинами, крім смерті від голоду, склали 362 тис. 700 осіб. Вже у 2008 р. фахівці Державного архіву області на чолі з директором, кандидатом наук з державного управління Раїсою Воробей поіменно встановили 24928 жертв за документами (головним чином за вцілілими книгами реєстрації актових записів про смерть за 1932 – 1933 р. мешканців 460 з понад 1500 населених пунктів у межах сучасної області). Разом із згаданими свідками трагедії у сучасному мартирологу Голодомору в області встановлено 36.818 жертв.

С.Бутко наголосив, що пам’ять про Голодомор 1932—1933 рр. в Україні та інші подібні трагедії повинна постійно підтримуватися і збагачуватися конкретним знанням подій.

Час оприлюднення: 23 листопада 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

23 листопада ц.р. у рамках підвищення кваліфікації для 208 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Коропського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь Світлана Петрівна Яцина – керівник апарату Коропської районної державної адміністрації та Дворецький Віктор Михайлович – заступник голови Коропської районної ради. У своєму виступі Яцина С.П. зазначила, що метою проведення семінару-навчання є ознайомлення державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування району із основними аспектами законодавства щодо запобігання та протидії проявам корупції, що, в свою чергу, сприятиме успішному виконанню посадовцями своїх професійних обов’язків.

Проводили семінар заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова та головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний.

Учасників семінару було поінформовано про основні принципи запобігання і протидії корупції, суб’єкти відповідальності за корупційні правопорушення. Детально роз’яснено про заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції, регламентовані даним законом. Акцентовано увагу на встановлених обмеженнях щодо використання службового становища, щодо сумісництва та сумісництва з іншими вадами діяльності, щодо подарунків, роботи близьких осіб, осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з використанням функцій держави, місцевого самоврядування. Привернуто особливу увагу слухачів семінару до четвертого розділу закону, який передбачає відповідальність за корупційні правопорушення, усунення наслідків корупційних правопорушень тощо.

Із зазначеної тематики тренінгу кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 23 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052