ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

29 листопада 2012 року
ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

«Розумовські зустрічі» – йдеться про науково-практичну конференцію, що відбулася 28 листопада 2012 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Проводилася вона громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

Захід, організований з метою роз’яснення серед громадськості низки питань адміністративної реформи та державного управління, зібрав разом як фахівців-практиків з органів державної влади та місцевого самоврядування, так і науковців, освітян, студентів, представників громадських інституцій міст Брянська, Чернігова, Києва, Житомира, зокрема представників Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам’яті, Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, низки вищих навчальних закладів.

«Ця конференція є вдалим прикладом поєднання ініціативи громади та державних інституцій» – зазначив у вітальному слові начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван. Також у відкритті заходу взяли участь директор Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Копиленко; директор Київського офісу Інституту Кеннана, кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський; директор Сіверського інституту , доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко.

В рамках заходу присутнім презентовано книгу першого заступника директора Українського інституту національної пам’яті, доктора історичних наук, професора Володимира Кривошеї “Українське козацтво в національній пам’яті. Чернігівський полк. Том 1. Том. 2” та виставку з історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини.

Конференція працювала у трьох секціях, кожна з яких присвячувалася своєму блоку проблем, зокрема, пов’язаних з процесами реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Також обговорювався український та світовий досвід функціонування державної служби. Дискутувалися питання адміністративно-територіального устрою України, оптимізації системи органів місцевого самоврядування та перспектив розвитку територіальних громад населених пунктів. Під час роботи третьої секції учасники конференції звернулися також до історичних аспектів розвитку вітчизняних владних інституцій доби Гетьманщини, Російської імперії, України часів революції 1917–1921 рр. та радянського періоду.

Доповідачі “Розумовських зустрічей” відзначили цінність поєднання спільних зусиль представників органів влади та науковців стосовно оцінки історичного досвіду та перспектив сучасного українського державотворення.

Незабаром всі бажаючі зможуть переглянути виступи учасників науково-практичної конференції в мережі Інтернет. Також збірник доповідей за підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься у грудні 2012 року.

Захід проходив у рамках проекту «Проведення «Розумовських зустрічей» з питань адміністративної реформи та державного управління» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада».

Час оприлюднення: 29 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В., Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052