Новини за 30 листопада 2012р.

30 листопада 2012 року

30 листопада ц.р. у рамках підвищення кваліфікації для 172 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Ноcівського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь – Олексенко Людмила Іванівна. Проводила семінар заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова.

Учасники семінару обговорили історичний ракурс корупції та міжнародний досвід протидії їй та запобігання, мали змогу отримати роз’яснення щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Із зазначеної тематики тренінгу кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 30 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

29 листопада 2012 року
ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

«Розумовські зустрічі» – йдеться про науково-практичну конференцію, що відбулася 28 листопада 2012 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Проводилася вона громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

Захід, організований з метою роз’яснення серед громадськості низки питань адміністративної реформи та державного управління, зібрав разом як фахівців-практиків з органів державної влади та місцевого самоврядування, так і науковців, освітян, студентів, представників громадських інституцій міст Брянська, Чернігова, Києва, Житомира, зокрема представників Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам’яті, Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, низки вищих навчальних закладів.

«Ця конференція є вдалим прикладом поєднання ініціативи громади та державних інституцій» – зазначив у вітальному слові начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Подорван. Також у відкритті заходу взяли участь директор Інституту законодавства Верховної Ради України, доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Копиленко; директор Київського офісу Інституту Кеннана, кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський; директор Сіверського інституту , доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко.

В рамках заходу присутнім презентовано книгу першого заступника директора Українського інституту національної пам’яті, доктора історичних наук, професора Володимира Кривошеї “Українське козацтво в національній пам’яті. Чернігівський полк. Том 1. Том. 2” та виставку з історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини.

Конференція працювала у трьох секціях, кожна з яких присвячувалася своєму блоку проблем, зокрема, пов’язаних з процесами реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Також обговорювався український та світовий досвід функціонування державної служби. Дискутувалися питання адміністративно-територіального устрою України, оптимізації системи органів місцевого самоврядування та перспектив розвитку територіальних громад населених пунктів. Під час роботи третьої секції учасники конференції звернулися також до історичних аспектів розвитку вітчизняних владних інституцій доби Гетьманщини, Російської імперії, України часів революції 1917–1921 рр. та радянського періоду.

Доповідачі “Розумовських зустрічей” відзначили цінність поєднання спільних зусиль представників органів влади та науковців стосовно оцінки історичного досвіду та перспектив сучасного українського державотворення.

Незабаром всі бажаючі зможуть переглянути виступи учасників науково-практичної конференції в мережі Інтернет. Також збірник доповідей за підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься у грудні 2012 року.

Захід проходив у рамках проекту «Проведення «Розумовських зустрічей» з питань адміністративної реформи та державного управління» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада».

Час оприлюднення: 29 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В., Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 27 листопада 2012р.

27 листопада 2012 року

27 листопада Центр підвищення кваліфікації кадрів провів семінар-тренінг «Зміни в земельному законодавстві України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Семенівського району.

Відкрила навчання керівник апарату районної державної адміністрації Лілія Володимирівна Апанасенко. Вона наголосила на важливості та актуальності теми семінару і висловила сподівання, що після тренінгу посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання земельних питань.

Під час міні-лекції та виконання практичних вправ слухачі розглянули важливі питання, а саме: реалізація права власності громадян на землю, механізми відведення та продаж земельних ділянок, оренда земель як складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Проводив заняття завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю головного управління Держкомзему у Чернігівській області Ігор Борисович Пузан.

Час оприлюднення: 28 листопада 2012 р.

Виконавець: Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації секретарів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)

26 листопада 2012 року
«Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)»

проходить в Центрі підвищення кваліфікації кадрів з 26 по 30 листо-пада за напрямом 1501 «Державне управління» (ПППК). У відкритті навчання взяв участь заступник директора Центру Петро Підгайний.

Протягом тижня слухачі візьмуть участь у тематичних зустрічах та конверсаторіумах, що охоплюють такі проблеми, як трудові правовідносини, організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, організація роботи зі зверненнями громадян, етика посадової особи як вид професійної етики, світовий досвід територіального управління, нові принципи кадрової політики у системі державної цивільної служби Російської Федерації.

На заняттях, що стосуються конкретних напрямків діяльності органів місцевого самоврядування, розглядатиметься ведення погосподарського обліку в сільських і селищних радах, правове регулювання діловодства та архівної справи, порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, дотримання законодавства щодо громадянства, паспортного режиму, військового обліку військово-зобов’язаних, основні аспекти Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів”.

Наприкінці навчання його учасники пройдуть комп’ютерне тестування стосовно змісту та якості отриманих протягом обох сесій знань та отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 26 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ПРЕС-АНОНС

23 листопала 2012 року
ПРЕС-АНОНС

ПЕРШІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

Науково-практична конференція «Розумовські зустрічі», що присвячена питанням адміністративної реформи та державного управління, відбудеться 28 листопада 2012 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

В рамках «Розумовських зустрічей» передбачено розгляд трьох блоків питань: реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, проблеми адміністративно-територіального устрою України, історичні аспекти розвитку вітчизняних владних інституцій.

До участі в заході запрошено науковців, освітнян, представників громадських інституцій, органів державної влади та місцевого самоврядування міст Брянська, Чернігова, Києва, Тернополя, Симферополя, Донецька, Житомира, зокрема представників Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господ-дарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Донецького національного технічного університету, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам’яті та ін.

Збірник доповідей за підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься у грудні 2012 року.

Розумовські зустрічі проводить громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень» в рамках проекту «Проведення «Розумовських зустічей» з питань адміністративної реформи та державного управління» за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012-2015 роки «Чернігівська громада».

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал, 3 поверх).

Час проведення заходу: 28 листопада 2012 року – 10.00 – 16.00.

Тел.для довідок:(0462)676-052, (0462)774-312, (067)4617386

Електронна пошта::siverian@gmail.com

***

«Забуттю не підлягає. Шанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років»

23 листопада 2012 р. під такою назвою до Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів у Чернігові в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців прочитав лекцію для бухгалтерів сільських, селищних рад представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко. Заняття проведено в рамках навчання слухачів за професійною програмою.

У своєму виступі він нагадав, що в історії України було три голодомори: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр. і 1946-1947 рр. Проте, найбільшою гуманітарною катастрофою світового рівня, свідомим голодовбивством українського селянства став саме Голодомор початку 1930-х років, організований сталінським режимом.

Вчені порахували, що прямі втрати від цього голодомору від 3,8 млн. до 4,5 млн. осіб, а разом з кумулятивними втратами складає до 10 млн. осіб. В області чернігівські історики Олександр Коваленко та Володимир Ткаченко у 1993 р. зробили аналіз статистичних даних тих років (різниця між кількістю населення області станом на 1 січня 1932 р. і дані перепису 1939 р.) – втрати, які не можна пояснити ніякими причинами, крім смерті від голоду, склали 362 тис. 700 осіб. Вже у 2008 р. фахівці Державного архіву області на чолі з директором, кандидатом наук з державного управління Раїсою Воробей поіменно встановили 24928 жертв за документами (головним чином за вцілілими книгами реєстрації актових записів про смерть за 1932 – 1933 р. мешканців 460 з понад 1500 населених пунктів у межах сучасної області). Разом із згаданими свідками трагедії у сучасному мартирологу Голодомору в області встановлено 36.818 жертв.

С.Бутко наголосив, що пам’ять про Голодомор 1932—1933 рр. в Україні та інші подібні трагедії повинна постійно підтримуватися і збагачуватися конкретним знанням подій.

Час оприлюднення: 23 листопада 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

23 листопада ц.р. у рамках підвищення кваліфікації для 208 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Коропського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь Світлана Петрівна Яцина – керівник апарату Коропської районної державної адміністрації та Дворецький Віктор Михайлович – заступник голови Коропської районної ради. У своєму виступі Яцина С.П. зазначила, що метою проведення семінару-навчання є ознайомлення державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування району із основними аспектами законодавства щодо запобігання та протидії проявам корупції, що, в свою чергу, сприятиме успішному виконанню посадовцями своїх професійних обов’язків.

Проводили семінар заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова та головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний.

Учасників семінару було поінформовано про основні принципи запобігання і протидії корупції, суб’єкти відповідальності за корупційні правопорушення. Детально роз’яснено про заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції, регламентовані даним законом. Акцентовано увагу на встановлених обмеженнях щодо використання службового становища, щодо сумісництва та сумісництва з іншими вадами діяльності, щодо подарунків, роботи близьких осіб, осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов’язану з використанням функцій держави, місцевого самоврядування. Привернуто особливу увагу слухачів семінару до четвертого розділу закону, який передбачає відповідальність за корупційні правопорушення, усунення наслідків корупційних правопорушень тощо.

Із зазначеної тематики тренінгу кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 23 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 22 листопада 2012р.

21 листопада 2012 року

21 листопада ц.р. Центр підвищення кваліфікації кадрів у рамках підвищення кваліфікації для 170 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Щорського району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяв участь перший заступник голови Щорської районної державної адміністрації Володимир Євгенович Алєксєєв.

Як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, – про це розповів слухачам Сергій Олександрович Меженний – головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації.

Після закінчення семінару кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації

Час оприлюднення: 22 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Дотримання вимог чинного законодавства щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності по виконанню бюджетів та кошторисів бюджетних установ. Координація діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ »

21 листопада 2012 року
«Дотримання вимог чинного законодавства щодо ведення бухгалтерського обліку та складання звітності по виконанню бюджетів та кошторисів бюджетних установ. Координація діяльності головних бухгалтерів бюджетних установ»

За програмою тематичного короткострокового семінару сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання керівників та спеціалістів бухгалтерських служб Управлінь Державної казначейської служби України у Чернігівській області. У відкритті взяли участь начальник Головного управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області Анатолій Літош, заступник начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Чернігівській області Олена Шумар та директор Центру Володимир Бойко.

У своєму виступі А. Літош звернув увагу на актуальність тематики семінару та його спрямованість щодо надання практичної допомоги слухачам у їх подальшій роботі. З цією метою на заняттях обговорюватимуться питання бухгалтерського обліку операцій з виконання державного та місцевих бюджетів; особливості складання звітності про виконання місцевих бюджетів; зміни до нормативно – правових актів щодо організації виконання бюджетів за доходами; документальне оформлення та облік операцій з надходження, переміщення та вибуття (списання) майна бюджетних установ; економічна класифікація видатків бюджету, основні аспекти її застосування в 2013 році. По завершенню навчання його учасники отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 21 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 20 листопада 2012р.

20 листопада 2012 року

20 листопада ц.р. Центр підвищення кваліфікації кадрів у рамках підвищення кваліфікації для 167 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Бобровицького району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяв участь голова Бобровицької районної державної адміністрації Іван Андрійович Захарченко. Він підкреслив актуальність винесених на семінар питань щодо організації роботи із підвищення кваліфікації посадовців з питань запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування.

Проводила семінар заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова.

Упродовж семінару Н.Мужикова розповіла присутнім про особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, систему корупційних правопорушень в Україні та як трактуються корупція, корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Після закінчення семінару кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 20 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

«Технології прийняття управлінських рішень. Імідж посадової особи місцевого самоврядування»

під такою назвою з 20 по 23 листопада в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить тематичний короткостроковий семінар, призначений для заступників голів районних рад.

У перший день навчання з слухачами зустрівся заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук.

В наступні дні впродовж лекцій та тематичних зустрічей висвітлюватимуться такі питання: місцеве самоврядування як фактор демократизації суспільства; концепції належного врядування та сталого розвитку: засади, елементи, принципи; зміни у системі оплати праці державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування, інших складових соціального захисту та методів стимулювання; адміністративні процедури та їх правове регулювання в контексті запозичення зарубіжного досвіду для України; повноваження органів місцевого самоврядування: володіння, користування та розпорядження об’єктами комунальної власності; особливості роботи виконавчих апаратів місцевих рад; робота з документами в органах місцевого самоврядування; повноваження органів місцевого самоврядування з питань вчинення нотаріальних дій; нове антикорупційне законодавство України. методика проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Слухачі візьмуть участь у серії тренінгів, присвячених формуванню іміджу посадової особи місцевого самоврядування, особливостям керівництва та лідерства в управлінні колективом, типології конфліктів у колективі та способам їх вирішення.

Час оприлюднення: 20 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)»

19 листопада 2012 року
«Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад (друга сесія)»

проходить в Центрі підвищення кваліфікації кадрів з 19 по 23 листопада за напрямом 1501 «Державне управління» (ПППК).

Програмою навчання заплановано висвітлення наступних тем: модернізація державного управління в Україні: зміни в законодавстві; організаційно-кадрове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування; форми участі громадян у місцевій демократії; угода про асоціацію та зону вільної торгівлі: наслідки укладення для України; оренда земель як важлива складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів учасники навчання розглянуть особливості бухгалтерського обліку та звітності в бюджетних установах (нарахування зносу, складання меморіальних ордерів, ведення головної книги); звернуть увагу на порядок проведення інвентаризації в сільських радах, порядку нарахування, виплати, індексації та коригування заробітної плати, процедури подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Протягом практичних занять слухачі удосконалюватимуть культуру усного та писемного мовлення, навички роботи з електронними таблицями Microsoft Excel у веденні бухгалтерського обліку; отримають консультації щодо підвищення продуктивності у діловому спілкуванні та способів вирішення конфліктів.

Наприкінці навчання його учасники пройдуть комп’ютерне тестування стосовно змісту та якості набутих знань та отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 20 листопада 2012 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 16 листопада 2012р.

16 листопада 2012 року

16 листопада ц.р. у рамках підвищення кваліфікації для 172 державних службовців органів виконавчої влади райдержадміністрації, територіальних підрозділів ЦОВВ в районі та посадових осіб місцевого самоврядування Новгород-Сіверського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на держаній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь Наталія Володимирівна Разумейко – керівник апарату Новгород-Сіверської районної державної адміністрації. У своєму виступі вона відзначила актуальність обраної теми семінару, нею було підкреслено, що практика проведення таких тренінгів сприяє покращенню обізнаності державних службовців й посадових осіб місцевого самоврядування району із новим антикорупційним законодавством та надає практичні навички щодо запобігання та протидії корупційним правопорушенням в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Проводили семінар заступник начальника юридичного відділу апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Михайлівна Мужикова та головний спеціаліст з питань запобігання та протидії корупції відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний.

Учасники семінару обговорили історичний ракурс корупції та міжнародний досвід протидії їй та запобігання, мали змогу отримати роз’яснення щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Із зазначеної тематики тренінгу кожен учасник семінару отримав відповідні методичні матеріали, розроблені Центром підвищення кваліфікації кадрів, та сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 16 листопада 2012 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052