Новини за 24 грудня 2012р.

24 грудня 2012 року

у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулася міжрегіональна відеоконференція на тему: «Роль В’ячеслава Чорновола у відновленні незалежності України та становленні української державності» за участю науковців вищих навчальних закладів, представників державних установ та громадських організацій Чернігова, Івано-Франківська, Чернівців та Кіровограда.

У відкритті взяв участь Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців, який зазначив, що саме сьогодні виповнюється 75 років з дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола – українського громадського та політичного діяча, письменника, публіциста, дисидента та одного із засновників національно-визвольного руху шістдесятників. В.Бойко акцентував увагу на тому, що відеоконференція проводиться у рамках заходів з нагоди відзначення 75-річчя від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2012 року №1011-р.

Від Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації взяв слово Сергій Бутко – науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, який відмітив, що В’ячеслав Чорновіл є знаковою постаттю в національній пам’яті України, є зразком борця за незалежність, зупинився на значному вкладі В’ячеслава Максимовича в розвитку аналітичної преси, зокрема на його діяльності, як шеф-редактора незалежної громадсько-політичної газети “Час/Time.

Тамара Демченко – доцент Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка окреслила стан суспільно-політичної ситуації в країні через призму сьогодення та відзначила визначний особистий внесок В’ячеслава Максимовича у національне відродження України, послідовне відстоювання ідеї побудови незалежної Української держави, його активну громадську і політичну діяльність.

Іван Панченко – учасник боротьби за незалежність Україги в 1989-1992 роках розповідав про В’ячеслава Чорнова, як про людину доброчесну і порядну. Він також висловив думку, що українцям треба згуртовуватися навколо національних ідей, задекларованих у свій час В.Чорноволом, задля розбудови демократичної європейської держави.

Ігор Соф’їн – заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації окреслив заходи, які будуть проводитися органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в місті Чернігові та Чернігівській області з нагоди відзначення 75-річчя від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола.

Для представників громадських та політичних організацій Івано-Франківська В.Чорновіл є уособленням борця з «совєтським» режимом та ментальністю. На їх думку, основні проблеми, які спливають на сьогоднішньому політичному олімпі, можна вирішити за умови консолідації політичних сил в боротьбі з антиукраїнськими викликами та з метою вирішення загальнонаціональних інтересів.

Керівники окремих організацій політичних партій Кіровограда зосередили увагу на моральних поставах людей, якi свого часу оточували В.Чорновола, i яким нинi необхiдно продовжувати його справу. Вони наголосили, що найбiльшим уроком В’ячеслава Чорновола i його поколiння, був урок спiвучастi. В.Чорновiл не чекав, поки iсторiя дасть шанс, вiн i його поколiння самi творили цей iсторичний шанс, хоч час був непростий.

Науковці із Чернівців констатували, що нинiшнiй владi потрiбний позитивний iдеал для наслiдування. Владнi структури у якостi такого iдеалу пробують пiднести постать В.Чорновола та його iдеї. Незалежнiсть, Чорновiл та смак перемоги – повиннi стати невiд’ємною трiадою сучасного свiдомого українця. Але чи стане? Адже ж є сили, якi будуть тому протидiяти.

Усі учасники міжрегіональної відеоконференції висловили думку про те, що ім.’я В’ячеслава Максимовича Чорновола у суспiльнiй свiдомостi невiд’ємно пов’язане з незалежнiстю України, i сам народ його визнав нацiональним героєм.

Час оприлюднення: 24 грудня 2012 р.

Виконавець: Сірик А.С.

конт. тел.: (0462) 676-052