«Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє»

22 січня 2013 року
«Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє»

До Дня Соборності та Свободи України в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проведена міжрегіональна відеоконференція «Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє».

У заході взяли участь історики, науковці, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, журналісти з Чернігівської, Івано-Франківської, та Чернівецької областей.

З представників Чернігівської області на конференції виступали:

Сергій Лепявко – професор кафедри історії України та політології Ніжинського державного університету імені М.Гоголя, директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор;

Сергій Бутко – представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, науковий співробітник;

Ігор Соф’їн – заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації.

Насамперед учасники конференції відзначили велику роль свята Соборності у формуванні національної свідомості та світогляду українців. У подальших виступах доповідачі вказували на споконвічність ідеї об’єднання українських земель, згадуючи при цьому видатних державних діячів козацької доби, керманичів національно-визвольного руху у Галичині та Наддніпрянській Україні. Ця ідея вже остаточно викристалізувалася напередодні самого Акту злуки 22 січня 1919 р., причому об’єднала не тільки мешканців роз’єднаних українських земель, а й представників національних меншин. У підсумку, на карті Європи з’явилася нова держава, а українці довели, що вони єдиний народ від Сяну до Дону. Також науковці та представники влади розповідали про відзначення Дня Соборності до 1990 р. і які заходи щодо цього проходять в областях сьогодні.

Присутні на відеоконференції дійшли висновку про те, що День Соборності – не просто державне свято. Об’єднання українських земель – це нагадування про отриманий шанс для побудови власної держави, над подальшим творенням якої необхідно ретельно та важко працювати.

Час оприлюднення: 22 січня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052