«Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку»

29 січня 2013 року
Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку

За програмою тематичного короткострокового семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 29 по 31 січня проходить навчання голів територіальних громад.

Слухачі ознайомляться з діяльністю міжнародних та національних фондів, грантами та конкурсами Програми розвитку ООН в Україні для територіальних громад; головними вимогами до змісту проектів, програм, що подаються на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування; інноваціями у місцевому самоврядуванні критеріями інноваційності проекту; досвідом розробки та управління проектами в територіальній громаді та ризиками реалізації проектів державно-приватного партнерства. Також учасники семінару торкнуться питань земельного законодавства щодо регулювання земельних відносин та звернуть увагу на правові спекти діяльності сільських рад.

Під час практичних занять голови територіальних громад розглянуть особливості планування проекту (основи проектного менеджменту), типові недоліки проектних пропозицій; формування бюджету проекту, планування кошторису видатків; критерії оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів.

Час оприлюднення: 29 січня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ЗАСІДАННЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ РАДИ

25 січня 2013 року
ЗАСІДАННЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ РАДИ

Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулося 25 січня 2013 року. На ньому підбивалися підсумки роботи в 2012 р. та обговорювались основні напрями діяльності на 2013 рік.

Керівник закладу Володимир Бойко розповів присутнім про роботу Центру у минулому році та оприлюднив низку досягнутих показників, а саме: з врахуванням всіх категорій слухачів та форм навчань загальне число випускників 2012 р. склало 5396, що є найбільшим показником за весь час роботи Центру. Таке збільшення пояснюється, насамперед, тим, що протягом року заклад виконував не лише план-графік, затверджений спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради, але й завдання Національного агентства України з питань державної служби стосовно підвищення кваліфікації з питань нового антикорупційного законодавства та нового законодавства про державну службу.

Реалізуючи свої статутні завдання Центр також співпрацював з українськими та міжнародними організаціями, громадськими формуваннями – Національною академією державного управління при Президентові України, Київським представництвом Інституту Кеннана, Інститутом законодавства Верховної Ради України, фондом Ганнса Зайделя, Сіверським інститутом регіональних досліджень, програмою співпраці «НАТО-Україна», Брянським філіалом РАНХіГС при Президентові Російської федерації, Центром українських досліджень Інституту Європи РАН та іншими.

2012 року Центр розпочав створення бази відео-виступів: записано та оприлюднено в Інтернеті двадцять чотири відео-лекції, виступи фахівців-практиків з органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, викладачів вузів з актуальних питань державного управління, історії, політології тощо. Розроблено виставку плакатів “З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини” та проведено (спільно з Сіверським інститутом) науково-практичну конференцію “Розумовські зустрічі”

У листопаді 2012 року Центр став суб’єктом видавничої справи, був внесений до державного реєстру видавців, виробників і розповсюджувачів видавничої продукції та розпочав видавничу справу.

Протягом 2012 р. Центр, в цілому, виконав завдання щодо розробки навчальних програм, підготував до друку та видав 31 назви навчально-методичних збірників та посібників.

До викладання в Центрі вдалося залучити низку відомих фахівців, в тому числі – викладачів з інших областей України і закордонних.

Зі співдоповідями виступили: заступник директора Центру Петро Підгайний, учений секретар Людмила Чабак, начальник навчально-методичного відділу Наталія Коваленко, завідувач сектору інформаційно-комп’ютерного забезпечення Артем Кошма.

В обговоренні взяли участь члени навчально-методичної ради Центру: Сергій Лепявко – професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук; Ірина Протченко – директор Чернігівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Дмитро Никоненко – в.о. начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації, доктор історичних наук; Володимир Бобруйко – заступник начальника головного управління юстиції в Чернігівській області; Юрій Ткач – заступник начальника управління культури Чернігівської міської ради; Сергій Бутко – науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті; Ігор Пузан – завідувач сектору взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю головного управління Держкомзему в Чернігівській області.

Ірина Протченко відзначила, що діяльність Центру заслуговує на схвальну оцінку і внесла пропозицію щодо збільшення відсотку тренінгової складової в навчальному процесі.

Ірина Галайко відзначила плідну співпрацю між Центром і управлінням державної служби Головдержслужби України в області. Вона зазначила, що на базі Центру за 2012 рік проведено близько 90-та спільних заходів, більшість яких матимуть продовження в поточному році.

Ігор Пузан схвалив практику проведення виїзних семінарів-тренінгів та їх методичного забезпечення та вніс пропозицію щодо розширення навчання депутатів місцевих рад.

Володимир Бобруйко висловив надію на подальшу співпрацю Головного управління юстиції в області в питаннях підвищення кваліфікації працівників управління з Центром.

Дмитро Никоненко зазначив, що важливе значення в розвитку Центру має впровадження нових комп’ютерно-інформаційних технологій. Організаційне, методичне, технічне забезпечення навчального процесу в закладі поставлено на високий рівень.

Сергій Лепявко підкреслив, що незважаючи на всі складнощі, як на місцевому так і на державному рівні, Центр виконує поставлені завдання та розвивається.

Всі присутні на засіданні ради висловили подяку за високий професіоналізм колективу, постійне бажання вдосконалювати свою роботу, а також визнали готовність у подальшій плідній і активній співпраці.

Після доповідей і обговорення, а також з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій навчально-методична рада схвалила проект рішення, позитивно оцінивши роботу Центру в 2012 р. та відзначивши: заклад належним чином виконує поставлені перед ним завдання щодо надання послуг з післядипломної освіти державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 25 січня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє»

22 січня 2013 року
«Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє»

До Дня Соборності та Свободи України в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проведена міжрегіональна відеоконференція «Соборність України: минуле, сучасність, майбутнє».

У заході взяли участь історики, науковці, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, журналісти з Чернігівської, Івано-Франківської, та Чернівецької областей.

З представників Чернігівської області на конференції виступали:

Сергій Лепявко – професор кафедри історії України та політології Ніжинського державного університету імені М.Гоголя, директор Сіверського інституту регіональних досліджень, доктор історичних наук, професор;

Сергій Бутко – представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, науковий співробітник;

Ігор Соф’їн – заступник начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації.

Насамперед учасники конференції відзначили велику роль свята Соборності у формуванні національної свідомості та світогляду українців. У подальших виступах доповідачі вказували на споконвічність ідеї об’єднання українських земель, згадуючи при цьому видатних державних діячів козацької доби, керманичів національно-визвольного руху у Галичині та Наддніпрянській Україні. Ця ідея вже остаточно викристалізувалася напередодні самого Акту злуки 22 січня 1919 р., причому об’єднала не тільки мешканців роз’єднаних українських земель, а й представників національних меншин. У підсумку, на карті Європи з’явилася нова держава, а українці довели, що вони єдиний народ від Сяну до Дону. Також науковці та представники влади розповідали про відзначення Дня Соборності до 1990 р. і які заходи щодо цього проходять в областях сьогодні.

Присутні на відеоконференції дійшли висновку про те, що День Соборності – не просто державне свято. Об’єднання українських земель – це нагадування про отриманий шанс для побудови власної держави, над подальшим творенням якої необхідно ретельно та важко працювати.

Час оприлюднення: 22 січня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних рад

21 січня 2013 року
Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних рад

Навчання за професійною програмою (напрям 1501 «Державне управління») проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 25 січня.

Під час першої сесії слухачі розглянуть зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин; окремі питання ведення державного земельного кадастру та реєстрації прав на землю; ринкові складові механізму приватизації земельних ділянок шляхом укладання цивільно-правових угод; особливості грошової оцінки земель населених пунктів та визначення форм власності на землю та механізми реалізації права власності на землю громадян.

На лекціях та практичних заняттях землевпорядники звернуть увагу на такі теми, як: методичні засади складання проектів землеустрою щодо формування землеволодінь та землекористувань, завдання державної експертизи землевпорядної документації; розробка проектів щодо визначення та встановлення в натурі (на місцевості) прибережних захисних смуг та охоронних зон водних об’єктів, заходи щодо охорони земель та збереження родючості ґрунтів; розробка схем і землеустрою, оренда земель як важлива складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян та завершення земельної реформи як стратегічний напрямок реалізації Дорожньої карти реформ уряду.

Час оприлюднення: 21 січня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм

16 січня 2013 року
Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм

Виїзний тематичний короткотерміновий семінар-тренінг під такою назвою проведено для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Чернігівського району.

Участь у семінарі взяли голова Чернігівської районної ради Михайло Литвин та в.о. голови Чернігівської районної державної адміністрації Микола Ганжа.

В рамках семінару слухачі ознайомилися з основними елементами державної регіональної політики, зовнішніми джерелами фінансування, доступними українським громадам; опановували методику формування стратегії розвитку адмінтериторій, розроблення програми соціально-економічного розвитку територіальної громади (села, селища) та формування її основних показників. Також учасники навчання аналізували схему впровадження Державної регіональної політики та зупинилися на визначенні поняття депресивності території. В якості викладачів у роботі семінару взяли участь представники Головного управління економіки облдержадміністрації Андріанна Баженова, Олена Самородна та Максим Стрільчук.

Час оприлюднення: 16 січня 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Ділове українське мовлення в сфері державного управління та місцевого самоврядування»

15 січня 2013 року
«Ділове українське мовлення в сфері державного управління та місцевого самоврядування»

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалися заняття за програмою постійно діючого тематичного семінару для спеціалістів апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради. Відкриваючи навчання, директор Центру Володимир Бойко підкреслив значення таких заходів для підвищення рівня культури оформлення документів та ділового спілкування працівників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Для слухачів виступатимуть: заступник директора Центру, магістр державної служби Петро Підгайний, який розповість про сучасну українську літературну мову, культуру ділового мовлення та типові помилки в усному та писемному діловому мовленні державного службовця та посадової особи; начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління Наталія Мужикова, яка розкриє практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», засади нормотворчості органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування: особливості складання, оформлення та редагування управлінських актів.

Час оприлюднення: 15 січня 2013 р.

Виконавець: Казиміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Основні аспекти роботи в системі електронного документообігу в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування»

9 січня 2013 року
«Основні аспекти роботи в системі електронного документообігу в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування»

За програмою тематичного короткострокового семінару в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 9-11 січня проходить навчання спеціалістів управлінь та відділів обласної державної адміністрації, відповідальних за ведення діловодства. У відкритті семінару взяли участь директор Центру Володимир Бойко та начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації, магістр державної служби Олександр Клименок.

Протягом занять слухачі ознайомляться з можливостями та особливостями використання системи електронного документообігу (ведення довідників, обробка вхідної кореспонденції, робота з електронною поштою), IP-телефонії та відеоконференц зв’язку. Окрім цього учасники семінару розглянуть такі питання, як основні завдання та організація роботи з документами в органах виконавчої влади; нормотворчість органів державної виконавчої влади: особливості складання, оформлення та редагування управлінських актів; українське літературне слововживання в системі документообігу; практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та етичні вимоги до діяльності державних службовців в сфері документообігу.

Час оприлюднення: 9 січня 2013 р.

Виконавець: Казиміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 2 січня 2013р.

2 cічня 2013 року
ЗБІРНИК «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» ВИХОДИТЬ ДРУКОМ

Побачив світ збірник матеріалів науково-практичної конференції «Розумовські зустрічі», підготовлений громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

До збірки включено тези та доповіді учасників конференції «Розумовські зустрічі», що відбулася в м. Чернігові 28 листопада 2012 року. Захід було спрямовано на роз’яснення серед громадськості низки питань адміністративної реформи та державного управління.

Тематично видання складається з трьох розділів, присвячених українському та світовому досвіду реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування; проблемам реформування адміністративно-територіального устрою в Україні; історії владних інституцій в Україні.

Книга призначенa для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, політологів, істориків, викладачів, аспірантів, студентів і всіх, хто цікавиться питаннями реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, українським та світовим досвідом функціонування державної служби, адміністративно-територіального устрою України, оптимізацією системи органів місцевого самоврядування та перспективами розвитку територіальних громад населених пунктів.

Матеріали друкуються в авторській редакції українською та російською мовами з незначними коректорськими правками.

Видання здійснено за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012 – 2015 роки «Чернігівська громада».

Ознайомитися зі збірником матеріалів можна буде на сайті Сіверського інституту регіональних досліджень.

***

ВИСТУПИ УЧАСНИКІВ «РОЗУМОВСЬКИХ ЗУСТРІЧЕЙ» В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ

Виступи та доповіді учасників науково-практичної конференції «Розумовські зустрічі», що відбулася в м. Чернігові 28 листопада 2012 року за фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012–2015 роки «Чернігівська громада», стали доступними в мережі Інтернет.

У виступах розкриваються питання реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, український та світовий досвід функціонування державної служби, аспекти адміністративно-територіального устрою України, оптимізації системи органів місцевого самоврядування та перспективи розвитку територіальних громад населених пунктів. Окремий блок присвячено історії владних інституцій в Україні.

Серед авторів доповідей та виступів – фахівці-практики з органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, освітяни, представники громадських інституцій міст Брянська, Чернігова, Києва, зокрема Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Українського інституту національної пам’яті, Київського офісу Інституту Кеннана, Брянського філіалу Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Славутицької міської ради, Семенівської міської ради, Ніжинської районної ради, Головного управління Держкомзему у Чернігівській області, низки вищих навчальних закладів.

Анотації виступів додаються.

Ознайомитися з доповідями та виступами можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Ot1HSq_gtnE&list=PLjLGJonloKhvZA8KJMcNpTiGaPGZG2Oj-

Час оприлюднення: 2 січня 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052