Новини за 11 лютого 2013р.

11 лютого 2013 року

«Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» – така назва щойно розпочатого освітнього проекту облдержадміністрації, обласної ради, Фонду Ганса Зайделя (Німеччина), Інституту врядування, Сіверського центру післядипломної освіти, Сіверського інституту регіональних досліджень. Розрахований він на два роки та спрямований на підвищення кваліфікації міських та селищних голів Чернігівщини.

Протокол намірів щодо його реалізації був підписаний 11 лютого поточного року головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком, головою обласної ради Анатолієм Мельником, керівником представництва фонду Ганса Зайделя в Україні Сергієм Загорним.

Того ж дня у відкритті вступного семінару взяли участь перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, в.о. заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Музика, керівник Представництва фонду Ганса Зайделя в Україні Сергій Загорний, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко.

«Концепція сталого розвитку визнана як домінантна ідеологія в ХХІ ст. В нашому випадку мета полягає в наданні малим містам та селищам області допомоги в сприянні спроможності до сталого розвитку. Оволодіння інструментами планування розвитку територій, залучення інвестицій, надання муніципальних послуг, запровадження європейських стандартів в управлінні містом є обов’язком кожного, хто взяв на себе тягар владних повноважень», – зазначив у своєму виступі Юрій Музика.

Як наголосив Іван Коробка: «Місцеве самоврядування – одна із підвалин політичного та соціально-економічного розвитку країни. Треба переймати досвід наших європейських колег, аби подивитися на існуючі проблеми з нової точки зору. Тому ми вітаємо допомогу колег з Німеччини в особі фонду Ганса Зайделя».

Сергій Загорний, згадуючи про більш ніж двадцятирічну діяльність Фонду в Україні, відзначив: підтримка розвитку інституцій місцевого самоврядування – один із пріоритетних напрямків його роботи. Ідея нинішнього проекту – поділитися з керівниками малих міст Чернігівщини вже апробованим досвідом міст Баварії, що має сприяти ефективності владних структур на місцевому рівні.

Впродовж двох наступних днів (11–12 лютого) перед слухачами виступатиме керівник управління економіки та розвитку м. Кемптен Ріхард Шісль. Ґрунтуючись на власному досвіді, він розповість про основи сталого розвитку міста, ключові інструменти його забезпечення, ресурси територіальної громади як основу її розвитку, конкурентоспроможність міста, шляхи її підвищення. Перед головами територіальних громад Чернігівщини також виступатимуть голови м. Жовква та Кам’янка-Бузька Львівської області Петро Вихопень та Олег Омелян. Вестиме заняття керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис.

Всього заплановано десять змістовно та тематично пов’язаних між собою семінарів, інші практичні заходи із різноманітних питань місцевого розвитку. Чернігівська область стала третьою, після Львівської та Дніпропетровської, де здійснюватиметься подібний проект.

***

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови спеціалістів апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці. Загальний обсяг – 72 академічні години, розбиті на чотири модулі. Заняття проходитимуть у лютому, травні, вересні і грудні поточного року.

Навчання за програмою І модуля проводитиметься з 11 по 22 лютого 2013 року – по 2 – 4 академічні години в понеділок, середу та п’ятницю. Провідними темами занять є граматика англійської мови (часові форми Present Simple Tense, Present Continuous Tense, Present Perfect Simple Tense etc), ділове і повсякденне спілкування. Слухачі опановуватимуть вміння встановлювати контакти, спілкуватися у відрядженні на конференціях, обмінюватися інформацією, презентувати проекти, брати участь у дискусіях, вести переговори та ін.

***

«Модернізація системи соціальної підтримки населення: соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах»

Таку назву має тематичний короткостроковий семінар, що проходитиме в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 11-15 лютого для спеціалістів районних, міських Чернігова, Ніжин, Прилук центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Програмою семінару запланована серія конверсаторіумів та практичних занять, на яких спеціалісти Центрів соціальних служб для молоді розглянуть становище сімей в Україні; особливості державної підтримки сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; нормативно – правову базу як фундаментальну основу соціальної роботи із соціально уразливими категоріями населення; етичні норми роботи соціального працівника; переконання та компетентності соціального працівника; організаційно-методичні основи соціального супроводу залучення соціальної мережі сім’ї до здійснення соціального супроводу; методи діагностики сім’ї, ведення випадку як фундаментальної, інтегрованої технології соціального супроводу; досвід здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Окрім цього слухачі звернуть увагу на міжвідомчу співпрацю як умову ефективності соціального супроводу сім’ї та ознайомляться з організацією роботи міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в м. Чернігові.

Час оприлюднення: 11 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052