Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

25 лютого 2013 року
Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

розпочалося сьогодні у центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для бухгалтерів сільських, селищних та міських рад, яке триватиме з 25 лютого по 1 березня включно.

Протягом навчання, яке відкрив заступник директора Центру, Петро Підгайний, слухачі зможуть взяти участь в обговоренні проблем матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, особливостей оподаткування неприбуткових установ та організацій, планування та використання коштів місцевих бюджетів, а також оренди земель як вадливої складової розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян. Також посадовці обговорюватимуть правові засади діяльності органів місцевого самоврядування, методи формування гендерної чутливості у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, особливості виконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування, актуальні питання справляння податку на доходи фізичних осіб та інші питання.

Час оприлюднення: 25 лютого 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Презентація виставки «З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини»

19 лютого 2013 року
Презентація виставки «З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини»

В чернігівському прес-клубі «Ділове слово» відбулася презентація серії плакатів «З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини: тисячоліття владних інституцій в регіоні». Розроблена вона протягом 2012 р. Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом з громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень». Ідею підтримали облдержадміністрація та обласна рада. На прикладі землі, що свого часу становила одну з основ для виникнення України, укладачі в науково-популярній формі спробували відтворити минуле владних інституцій та зміни адміністративно-територіального устрою регіону від моменту виникнення Чернігово-Сіверщини до сьогодення, показали особисті долі регіональних керманичів.

Під час презентації директор Сіверського інституту, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко розповів присутнім про історико-просвітницький напрям діяльності громадської організації, зокрема публікації з історії міст Чернігово-Сіверщини, збірники до науково-практичних конференцій, круглих столів, презентацій, що відбулись останнім часом. Щодо плакатів, Сергій Лепявко відзначив: «Такий засіб подачі інформації – один із найзручніших для зацікавлення громадян. Не всім до вподоби читати великі тексти, а на яскраві кольорові зображення та схеми як правило завжди звертають увагу».

Розкриваючи ідею та основний зміст плакатів директор Центру Володимир Бойко охарактеризував їх як «нову спробу сприяння популяризації знань про наше минуле, один з можливих засобів подолання радянських міфів та ствердження традицій, що розвивалися на наших теренах природно, а не були привнесені силою. Чернігівщина від моря до моря – то не жарт, а кордони однієї з українських земель часів володарювання першого відомого літописного чернігівського князя Мстислава Володимировича. Сподіваємось, що у 2024 році Україна матиме нагоду відсвяткувати тисячоліття його появи на історичній арені як лідера Сіверщини. Він відкриває сузір’я імен, що в різні часи очолювали регіональну владу».

Про підготовку плакатів, текстуальне, інформативне та візуальне наповнення, прогалини в джерелах та нові напрямки дослідницьких пошуків розповів спеціаліст Центру, кандидат історичних наук Дмитро Казіміров. «Робота на виставкою тривала близько року. Залучались матеріали з архівів, бібліотек та музеїв Києва Чернігова, інших міст області. Поряд з загальновідомими матеріалами, на плакатах поставлені фото та документи, що публікуються вперше».

Також учасники презентації поділилися творчими планами щодо створення на основі плакатів фотоальбому та серії короткометражних фільмів з історії владних інституцій Чернігово-Сіверщини.

Час оприлюднення: 19 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ПРЕС-АНОНС

15 лютого 2013 року
Презентація серії плакатів «З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини: тисячоліття владних інституцій в регіоні»

Презентація серії плакатів «З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини: тисячоліття владних інституцій в регіоні» відбудеться в прес-клубі «Ділове слово» 19 лютого 2013 року.

Тематична експозиція з 15 плакатів, що у хронологічній послідовності висвітлюють розвиток владних інституцій, зміни територіального устрою Чернігово-Сіверщини від часів Давньої Русі до сьогодення, підготовлена за участі співробітників Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій разом з Сіверським інститутом регіональних досліджень.

Кожен окремий плакат відображає процес становлення адміністративно-територіального поділу, органів влади, місцевого самоврядування Чернігово-Сіверщини на певному етапі української історії (Давня Русь, Литовсько-польська доба, Гетьманщина, Російська імперія, період національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., СРСР, сучасна Україна).

Плакати складаються з коротких історичних нарисів, карт, гербів адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, схем управлінських структур, історичних документів, портретів та біографій державних і громадських діячів. Інформаційне наповнення підготовлене на основі матеріалів з архівосховищ, бібліотек та музеїв Чернігова, Ніжина, інших міст області, Києва, приватних колекцій.

Про серію зазначених плакатів йшлося в передачі студії «Діалог» Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-Центр».

Ознайомитися з відеосюжетом можна за посиланням: http://www.youtube.com/watch?v=UT8yktwCAB0

Електронна версія плакатів доступна для ознайомлення та скачування за посиланням: http://www.siver.uct.ua/biblioteka.php

Дата презентації:19 лютого 2013 року.

Початок: об 11.00.

Місце проведення: актовий зал управління у справах преси та інформації облдержадміністрації (вул. Белінського, 11).

Тел. для довідок: 676-052, 067-461-73-86.

Запрошуємо до участі всіх бажаючих.

Час оприлюднення: 15 лютого 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 13 лютого 2013р.

13 лютого 2013 року

«Круглий стіл» з питань відкритості органів виконавчої влади та проведення конкурсу «Приязна адміністрація»

Відбувся сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з метою обговорення актуальних проблем та кращих практик взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськістю та значення Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація» як інноваційного інструменту удосконалення роботи органів виконавчої влади.

Організували захід Національне агентство України з питань державної служби, Чернігівська обласна державна адміністрація, Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області, Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. Серед учасників «круглого столу» – представники обласної і районних державних адміністрацій, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, виконавчих комітетів органів місцевого самоврядування, громадські діячі, експерти та науковці, що працюють у сфері публічної адміністрації, журналісти (понад 60 осіб).

У відкритті «круглого столу» взяли участь начальник відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Віктор Сухоруков; т.в.о. начальника Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області Ірина Галайко; директор Центру Володимир Бойко.

Стосовно конкурсу «Приязна адміністрація» Віктор Сухоруков відзначив, що він «став одним із інструментів контролю громадськості над діяльністю державних органів і буде сприяти реалізації поставлених Президентом України завдань щодо системного удосконалення та професіоналізації державної служби».

Ірина Галайко зазначила, що конкурс є одним із етапів відновлення довіри з боку пересічних громадян до діяльності владних структур. Удосконалення концепції конкурсу покликане сприяти проведенню адміністративної реформи у частині реформування державно-управлінських відносин та побудови відповідальної і прозорої системи державної служби. Його подальше проведення повинно мати на меті «комплексний пошук та поширення ефективних методів та форм роботи органів виконавчої влади у частині налагодження ефективних взаємовідносин з громадськістю, забезпечення прозорості та відкритості державної служби».

В подальших виступах доповідачі торкнулися різних аспектів щодо відкритості органів виконавчої влади. Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Андрій Подорван розповів про запровадження оцінки діяльності органів виконавчої влади за напрямом «робота з громадськістю». Начальник загального відділу апарату облдержадміністрації Олена Фурсова проаналізувала наявний стан справ із забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації. Директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко у своїй доповіді наголосив на необхідності запровадження системи заходів щодо підвищення рівня професійної компетентності державних службовців за напрямом роботи з громадськістю, розповів про їхні форми.

Про власний досвід стосовно взаємодії з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства розповіли переможці конкурсу «Приязна адміністрація», представники Головного управління МНС України в Чернігівській області та Сосницької райдержадміністрації.

Наприкінці «круглого столу» його учасники висловили низку пропозицій щодо поліпшення відкритості державних органів та налагодження ефективної взаємодії з громадськістю, а зокрема: рекомендувати місцевим райдержадміністраціям направити на навчання у 2013 р. працівників з питань налагодження ефективної взаємодії місцевих органів виконавчої влади з громадськістю; активно впроваджувати в практику своєї роботи сучасні комунікаційні технології та нові форми роботи з громадськістю, своєчасно розміщувати та оновлювати інформацію на власних Інтернет-ресурсах та брати активну участь у конкурсі «Приязна адміністрація» в подальшому.

Час оприлюднення: 13 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 11 лютого 2013р.

11 лютого 2013 року

«Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» – така назва щойно розпочатого освітнього проекту облдержадміністрації, обласної ради, Фонду Ганса Зайделя (Німеччина), Інституту врядування, Сіверського центру післядипломної освіти, Сіверського інституту регіональних досліджень. Розрахований він на два роки та спрямований на підвищення кваліфікації міських та селищних голів Чернігівщини.

Протокол намірів щодо його реалізації був підписаний 11 лютого поточного року головою облдержадміністрації Володимиром Хоменком, головою обласної ради Анатолієм Мельником, керівником представництва фонду Ганса Зайделя в Україні Сергієм Загорним.

Того ж дня у відкритті вступного семінару взяли участь перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, в.о. заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Музика, керівник Представництва фонду Ганса Зайделя в Україні Сергій Загорний, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко.

«Концепція сталого розвитку визнана як домінантна ідеологія в ХХІ ст. В нашому випадку мета полягає в наданні малим містам та селищам області допомоги в сприянні спроможності до сталого розвитку. Оволодіння інструментами планування розвитку територій, залучення інвестицій, надання муніципальних послуг, запровадження європейських стандартів в управлінні містом є обов’язком кожного, хто взяв на себе тягар владних повноважень», – зазначив у своєму виступі Юрій Музика.

Як наголосив Іван Коробка: «Місцеве самоврядування – одна із підвалин політичного та соціально-економічного розвитку країни. Треба переймати досвід наших європейських колег, аби подивитися на існуючі проблеми з нової точки зору. Тому ми вітаємо допомогу колег з Німеччини в особі фонду Ганса Зайделя».

Сергій Загорний, згадуючи про більш ніж двадцятирічну діяльність Фонду в Україні, відзначив: підтримка розвитку інституцій місцевого самоврядування – один із пріоритетних напрямків його роботи. Ідея нинішнього проекту – поділитися з керівниками малих міст Чернігівщини вже апробованим досвідом міст Баварії, що має сприяти ефективності владних структур на місцевому рівні.

Впродовж двох наступних днів (11–12 лютого) перед слухачами виступатиме керівник управління економіки та розвитку м. Кемптен Ріхард Шісль. Ґрунтуючись на власному досвіді, він розповість про основи сталого розвитку міста, ключові інструменти його забезпечення, ресурси територіальної громади як основу її розвитку, конкурентоспроможність міста, шляхи її підвищення. Перед головами територіальних громад Чернігівщини також виступатимуть голови м. Жовква та Кам’янка-Бузька Львівської області Петро Вихопень та Олег Омелян. Вестиме заняття керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис.

Всього заплановано десять змістовно та тематично пов’язаних між собою семінарів, інші практичні заходи із різноманітних питань місцевого розвитку. Чернігівська область стала третьою, після Львівської та Дніпропетровської, де здійснюватиметься подібний проект.

***

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови спеціалістів апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці. Загальний обсяг – 72 академічні години, розбиті на чотири модулі. Заняття проходитимуть у лютому, травні, вересні і грудні поточного року.

Навчання за програмою І модуля проводитиметься з 11 по 22 лютого 2013 року – по 2 – 4 академічні години в понеділок, середу та п’ятницю. Провідними темами занять є граматика англійської мови (часові форми Present Simple Tense, Present Continuous Tense, Present Perfect Simple Tense etc), ділове і повсякденне спілкування. Слухачі опановуватимуть вміння встановлювати контакти, спілкуватися у відрядженні на конференціях, обмінюватися інформацією, презентувати проекти, брати участь у дискусіях, вести переговори та ін.

***

«Модернізація системи соціальної підтримки населення: соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах»

Таку назву має тематичний короткостроковий семінар, що проходитиме в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 11-15 лютого для спеціалістів районних, міських Чернігова, Ніжин, Прилук центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Програмою семінару запланована серія конверсаторіумів та практичних занять, на яких спеціалісти Центрів соціальних служб для молоді розглянуть становище сімей в Україні; особливості державної підтримки сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах; нормативно – правову базу як фундаментальну основу соціальної роботи із соціально уразливими категоріями населення; етичні норми роботи соціального працівника; переконання та компетентності соціального працівника; організаційно-методичні основи соціального супроводу залучення соціальної мережі сім’ї до здійснення соціального супроводу; методи діагностики сім’ї, ведення випадку як фундаментальної, інтегрованої технології соціального супроводу; досвід здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Окрім цього слухачі звернуть увагу на міжвідомчу співпрацю як умову ефективності соціального супроводу сім’ї та ознайомляться з організацією роботи міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в м. Чернігові.

Час оприлюднення: 11 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ПРЕС-АНОНС

8 лютого 2013 року
ПРЕС-АНОНС

11 – 12 лютого 2013 р. відбудеться семінар-відкриття в рамках нового проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області», що проходитиме у 2013–2014 рр.

Організатори: Чернігівська облдержадміністрація, Чернігівська обласна рада, Фонд Ганса Зайделя (Німеччина), Інститут врядування (м. Львів), Сіверський центр післядипломної освіти (м. Чернігів), Сіверський інститут регіональних досліджень (м. Чернігів).

До участі у проекті запрошені міські (міст районного значення) та селищні голови Чернігівщини.

Протягом визначеного терміну заплановано десять змістовно та тематично пов’язаних між собою семінарів, інші практичні заходи із різноманітних питань місцевого розвитку, головна мета яких – сприяння розвитку спроможності до розробки й впровадження планів сталого економічного розвитку, набуття учасниками навчання вміння залучати для цього необхідні ресурси. Заняття проводитимуть німецькі викладачі-практики та провідні українські фахівці.

Чернігівська область стала третьою, після Львівської та Дніпропетровської, де здійснюватиметься подібний проект.

Відкриття проекту – 11 лютого 2013 р.

Початок – об 11 год. 00 хв.

Місце проведення – конференц-зал Будинку засідань обласної ради (третій поверх).

Запрошуються зацікавлені представники ЗМІ.

Час оприлюднення: 8 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи»

7 лютого 2013 року
«Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи»:

Організаційна зустріч зі студентами випускних курсів вищих навчальних закладів м. Чернігова, які вивили бажання взяти участь у програмі залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, 7 лютого поточного року пройшла в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Заступник голови Чернігівської обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування Валентин Мельничук, наголосивши на необхідності залучення до державної служби молодих та кваліфікованих фахівців, зазначив: «Державна служба – це можливість самореалізації молодої людини, прояву її організаторських здібностей та перший крок до політичної еліти. Важливим є створення дієздатної команди управлінців, що сприятиме успішному і перспективному розвитку нашого народу», – наголосив Валентин Мельничук.

Про досвід роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування, існуючі програми залучення молоді до державної служби розповів в. о. заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань, голова обласної організації Спілки молодих державних службовців Юрій Музика. Також він зазначив, що молоді люди мають шанс потрапити на державну службу, виявляючи активну громадську позицію та беручи участь у роботі громадських організацій.

Ірина Галайко, в.о. начальника управління державної служби Головдежслужби України в області розповіла про реалізацію державної політики у сфері державної служби в Чернігівській області, зміни в чисельності працівників області, які працювали в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування. Вона акцентувала увагу на основних аспектах реалізації президентської програми «Нова еліта нації».

Про власний шлях до державної служби розповіли студентам учасники програми попередніх років: головний спеціаліст з питань комп’ютеризації відділу інформаційного забезпечення там зв’язків з громадськістю виконавчого апарату обласної ради Максим Цирулін; головний спеціаліст Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Максимович. Вони зазначили, що майбутнє навчання в Центрі надасть уявлення про державну службу, можливість поспілкуватися з керівниками державних органів та місцевого самоврядування та, зрештою, проявити себе у цій галузі.

В рамках заходу студенти пройшли тестування на предмет знання Конституції України, Закону України «Про державну службу», написали творчу роботу на тему «Чим мене приваблює державна служба». За їх результатами формуватиметься група учасників семінару, що проходитиме наприкінці березня.

Час оприлюднення: 7 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління» »

4 лютого 2013 року
Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання для секретарів сільських селищних міських рад, яке триватиме з 4 по 8 лютого 2013 року(1 сесія).

Протягом тижня слухачі візьмуть участь у тематичних зустрічах та конверсаторіумах, на яких обговорюватимуться правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; світовий досвід територіального управління; правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства; сільські та селищні ради в системі органів місцевого самоврядування, організація їх роботи та практика взаємодії органів місцевого самоврядування з політичними партіями; громадськими організаціями; порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування; нові вимоги діловодства та оформлення документів відповідно до інструкції з діловодства Чернігівської обласної ради.

Також для секретарів буде висвітлено ряд питань, присвячених змінам до законодавства щодо регулювання земельних відносин, реалізації права власності громадян на землю; ведення державного земельного кадастру; державній реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Час оприлюднення: 4 лютого 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052