ПРЕС-АНОНС

31 травня 2013 року
Науково-практична конференція «Хрещення Київської Русі – визначна подія в історії українського народу»

5 червня 2013 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбудеться науково-практична конференція «Хрещення Київської Русі – визначна подія в історії українського народу».

В конференції, що організована на виконання Указу Президента України від 21 січня 2013 року № 34 «Питання організації та проведення заходів з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі» візьмуть участь провідні науковці, працівники Українського інституту національної пам’яті, Київського представництва інституту Кеннана, Інституту історії України НАН України, низки вищих начальних закладів з Києва, Чернігова, зокрема доктори історичних наук, професори Олексій Толочко, Володимир Ричка, Алла Киридон, В’ячеслав Мордвинцев та ін.

Передбачається, що робота конференції буде сконцентрована за двома напрямами: історичному (насамперед, щодо періоду Давньої Русі) та філософсько-культурологічному.

Зокрема, планується розглянути питання, що стосуються християнізації України-Русі в суспільно-культурній парадигмі, поширення християнства на Русі до Володимирового хрещення, місця Києва та Чернігова у поширенні християнства на Русі, монастирів та храмів Чернігова, політичної історії формування Чернігівського пантеону за давньоруської доби та ін.

До участі в науковій конференції запрошуються науковці, викладачі, студенти, журналісти, всі, кого цікавить зазначена проблематика.

Дата проведення: 5 червня 2013 року.

Час проведення: 10.00 – 15.00.

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал Будинку засідань обласної ради, 3 поверх).

Тел. для довідок: (0462) 676-052, (0462) 774-312, (067) 4617386.

Електронна пошта: siverian@gmail.com

ПРЕС-АНОНС

30 травня 2013 року
«Організація міжмуніципальної співпраці з метою вирішення питань утилізації сміття в малих містах/селищах»

В рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» 30-31 травня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить черговий семінар для міських та селищних голів Чернігівської області. Метою нинішньої зустрічі є ознайомлення учасників з європейськими підходами щодо міжмуніципальної співпраці з метою вирішення проблем утилізації сміття у малих містах/селищах.

Перед слухачами виступатиме керівник управління економіки та розвитку м. Кемптен Ріхард Шісль, який розповідатиме про систему утилізації відходів у м. Кемптен та організацію спрямованої на це міжмуніципальної співпраці. Учасники семінару ознайомляться з принципами організації міжмуніципальної співпраці в Баварії; європейськими інструментами налагодження міжмуніципальної співпраці; системою адміністрування міжмуніципальних об`єднань зі спалення відходів та утилізацією будівельного сміття в Баварії. Під час занять слухачі матимуть змогу обмінюватися думками щодо запровадження аналогічних до запропонованої систем утилізації відходів у власних містах та правових можливостей організації міжмуніципальної співпраці в Україні. Модератором дискусій виступатиме керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис. В рамках семінару відбудеться ознайомчий візит до Седнева, під час якого учасники ознайомляться з ключовими точками розвитку містечка.

Час оприлюднення: 30 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Оцінювання учасників конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації»

1 червня 2013 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбудеться оцінювання учасників конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації» у 2013 році в Чернігівській області. Захід є одним із етапів виконання Указу Президента України від 5 квітня 2012 р. № 246 «Про Президентський кадровий резерв “Нова еліта нації”». Безпосереднім організатором є Національне агентство України з питань державної служби та його територіальні підрозділи. Методичний і технічний супровід забезпечує Національна академія державного управління при Президентові України.

Оцінювання відбудеться у 4 етапи:

• тестування на предмет володіння загальними та спеціальними знаннями, необхідними вміннями та навичками;

• тестування з іноземної мови;

• анкетування з визначення морально-психологічних та ділових якостей;

• інтерв’ю з учасниками.

Для забезпечення прозорості та неупередженості перші два етапи здійснюються дистанційним методом.

За отриманими результатами формуватиметься обласний рейтинговий список кандидатів, який надалі стане частиною загальнонаціонального. Саме на його основі визначатиметься склад Президентського кадрового резерву.

Дата проведення: 1 червня 2013 року.

Час проведення: 13.00.

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал Будинку засідань обласної ради, 3 поверх).

Тел. для довідок: (0462) 676-052, (0462) 774-312, (067) 4617386.

Електронна пошта: chcppk@gmail.com

Новини за 29 травня 2013р.

29 травня 2013 року

29 квітня Центр підвищення кваліфікації кадрів провів семінар-тренінг «Зміни в земельному законодавстві України» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів влади Ічнянського району.

Відкрив навчання голова районної державної адміністрації Сергій Васильович Рубашка. Він наголосив на важливості та актуальності теми семінару і висловив сподівання, що після семінару посадовці матимуть достатньо знань для ефективного і швидкого врегулювання земельних питань.

Слухачі розглянули такі важливі питання: реалізація права власності громадян на землю, механізми відведення та продаж земельних ділянок, оренда земель як складова розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

Проводив навчання заступник начальника Головного управління Держземагенства у Чернігівській області Ігор Борисович Пузан.

Час оприлюднення: 29 травня 2013 р.

Виконавець: Карпенко Т.К.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Нове законодавство про державну службу: практика запровадження».

28 травня 2013 року
«Нове законодавство про державну службу: практика запровадження».

За програмою постійно діючого семінару 28-30 травня 2013 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить навчання для керівників апаратів райдержадміністрацій, керуючих справами, секретарів виконавчих комітетів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької міських рад. Зі вступним словом до слухачів звернувся директор Центру Володимир Бойко.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів учасники навчання обговорюватимуть аспекти практичного застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; удосконалення системи надання адміністративних послуг в області; правового регулювання відносин, спрямованих на реалізацію особами, які відбувають чи відбули покарання прав і свобод, передбачених Конституцією та законами України.

Також розглядатимуться питання нормотворчої діяльності місцевих державних адміністрацій у процесі прийняття управлінських рішень; удосконалення системи контролю за виконанням завдань, визначених актами і дорученнями Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядженнями та дорученнями голови обласної державної адміністрації та станом реагування на запити, звернення, листи депутатів усіх рівнів. Окреме практичне заняття буде присвячено веденню діловодства в органах виконавчої влади з використанням системи електронного документообігу.

У рамках навчання 29 травня держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування візьмуть участь у виїзному практичному занятті, під час якого ознайомляться з роботою Корюківської районної державної адміністрації.

Час оприлюднення: 28 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Нове законодавство про державну службу: методика проведення функціонального обстеження діяльності державних органів, практика запровадження та питання організації проведення спеціальної перевірки».

27 травня 2013 року
«Нове законодавство про державну службу: методика проведення функціонального обстеження діяльності державних органів, практика запровадження та питання організації проведення спеціальної перевірки».

Чергове навчання за програмою постійно діючого семінару пройшло сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для спеціалістів відділів кадрової роботи фінансових управлінь та управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій.

У рамках теми про модернізацію державної служби слухачі мали змогу здійснити порівняльний огляд нового та діючого законів України «Про державну службу», ознайомитися з класифікацією посад державної служби та співвіднесенням рангів державних службовців. Також розглядалися поняття та сутність компетенцій, переваги їх застосування до управління персоналом на державній службі; організація діяльності служб персоналу органів державної влади, типові правила внутрішнього службового розпорядку, порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, присвоєння рангів державних службовців; порядок їх стажування, надання службового житла або компенсації витрат на проживання та інших витрат у зв’язку з тимчасовим переведенням на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункту.

Під час семінару відбулася зустріч за «круглим столом», учасники якого обговорювали питання стосовно проведення спеціальної перевірки щодо наявності у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, відомостей про кандидата та наявності у кандидата корпоративних прав.

Час оприлюднення: 27 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму

24 травня 2013 року
Підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму

24 травня 2013 р. в дистанційному режимі (за допомогою Інтернету) Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів провів короткотерміновий семінар для працівників райдержадміністрацій та міськвиконкомів міст обласного значення, до посадових обов’язків яких належать вищезазначені питання. Всього – 22 учасника. Для цього використовувалася корпоративна комп’ютерна мережа місцевих органів державної влади Чернігівської області.Семінар організований позапланово на виконання пунктів 16 та 19 Плану заходів на 2013 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму (Постанова Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 11 березня 2013 року №155) та вимог Національного агентства України з питань державної служби щодо перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади у вищезазначеній сфері.

Перед слухачами виступали:

– заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний, який розповів про міжнародні організації та міжнародні стандарти, що діють у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму;

– завідувач сектора Державної податкової служби України в Чернігівській області Олександр Коськін, який висвітлював питання організації фінансового моніторингу в Україні.

Час оприлюднення: 24 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Ініціатива ЄС Східне партнерство та реформування державного управління в Україні

24 травня 2013 року
Ініціатива ЄС Східне партнерство та реформування державного управління в Україні

Під такою назвою 23 травня проходив семінар у Варві. Його учасники – 31 державний службовець та посадова особа місцевого самоврядування, що працюють в апараті відповідної райдержадміністрації, виконавчому апараті районної ради, виконкомі селищної ради. Це черговий захід. Водночас він спрямовувався на виконання Плану проведення інституційної реформи у сфері виконання майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2012 р. № 767, та низки ухвалених вже у поточному році рішень, насамперед Указу Президента України від 12 березня 2013 р. № 127 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 березня 2013 року «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України».

На семінарі розглядалися питання витоків та основних напрямів ініціативи Східне партнерство, його інституційна структура, підходи до європейської інтеграції, що запропоновані в рамках реалізації зазначеної Ініціативи. Також слухачі ознайомилися з основними складовими переговорного процесу, результатом якого й став текст Угоди про політичну асоціацію та посилену зону вільної торгівлі, розглянули її структуру, більш детально зупинившись на напрямах, що стосуються реформування сільського господарства та державного управління України.

***

23 травня 2013 року
«Навчання учасників конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації».

23-24 травня 2013 р. в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить тематичний короткотерміновий семінар «Лідерство у сфері державного управління та в системі державної служби» для учасників конкурсу з добору кандидатів до Президентського кадрового резерву «Нова еліта нації».Дводенне навчання спрямоване на підготовки державних службовців до оцінювання учасників зазначеного конкурсу, яке відбудеться 1 червня в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Згідно з програмою семінару державні службовці прослухають лекції, присвячені питанням модернізації державної служби; правових основ державного управління; антикорупційного законодавства України; державної політики соціально-економічного розвитку та політики європейської інтеграції України. Також розглядатимуться суспільно-політичні та економічні процеси в контексті реалізації програми економічних реформ на 2010-2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава».

Слухачі візьмуть участь у тренінгах та практичних заняттях щодо лідерства; культури публічного виступу державних службовців; професійно-етичних вимог до поведінки представників органів державної влади; використання іноземної мови в роботі державного службовця та ін.

***

«Практичні аспекти реалізації нового законодавства про державну службу: методика проведення функціонального обстеження діяльності державних органів, питання організації проведення спеціальної перевірки»

Перші заняття постійно діючого тематичного семінару під такою назвою пройшли сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації. Участь у заході взяли керівники та спеціалісти відділів кадрової роботи райдержадміністрацій, міськвиконкомів Чернігівської, Ніжинської, Прилуцької міських рад, управлінь, відділів та інших структурних підрозділів облдержадміністрації та інші працівники, відповідальні за зазначений напрям роботи.

Під час семінару висвітлювалися наступні теми: модернізація державної служби: порівняльний огляд нового та діючого законів України «Про державну службу», класифікація посад державної служби та співвіднесення рангів державних службовців; поняття та сутність компетенцій, переваги їх застосування до управління персоналом на державній службі; порядок надання державним службовцям у зв’язку з тимчасовим переведенням на іншу посаду державної служби до іншого населеного пункту службового житла або компенсації витрат на проживання та інших витрат; порядок стажування державних службовців; організація діяльності служб персоналу органів державної влади: про типові правила внутрішнього службового розпорядку, порядок про проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, оцінювання результатів службової діяльності державних службовців та присвоєння рангів державних службовців.

В рамках заходу відбулося засідання за «круглим столом», учасники якого обговорювали питання проведення спеціальної перевірки щодо наявності у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, відомостей про кандидата та наявності у кандидата корпоративних прав.

Час оприлюднення: 23 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС»

22 травня 2013 року
«Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС»

Веб-конференція «Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС» відбулася 22 травня в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації в рамках відзначення Днів Європи.

Через мережу Інтернет участь у заході взяли експерти та громадськість Києва, Миколаєва, Сум, Хмельницького, Черкас, Чернівців, Чернігова та Харкова. Організаторами заходу виступили Сіверський інститут регіональних досліджень, Центр Європейської Інформації «Буковина-Європа», Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях».

«Будь-яка економічна угода не є гарантією економічного зиску. Успіх можливий тоді, коли держава системно та послідовно реалізовує взяті на себе зобов’язання з реформування законодавства, створення сприятливого інвестиційного клімату. Ніхто не зробить за Україну її «домашнє завдання». Укладення Угоди про асоціацію з ЄС та вільну торгівлю, залучення європейських інвестицій та технологій – це шанс для України модернізувати власну економіку», – зазначив головний експерт на веб-конференції, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. Як зауважили інші експерти, Україні довелось би виконувати певні зобов’язання у разі приєднання до Митного союзу. Але в цьому випадку Україна стає частиною митного простору Росії, Білорусі та Казахстану, а досягнуті домовленості та напрацювання з ЄС втратили б свій сенс. Також доповідачі звернули уваги на необхідність адекватної оцінки власних ресурсів щодо реалізації взятих Україною зобов’язань, укладання об’єктивних, неполітизованих розрахунків.

У заході брали участь та висловлювали свою думку представники громадських організацій, місцевих органів влади, науковці, ЗМІ.

Час оприлюднення: 22 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

22 травня 2013 року

22 травня на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 липня 2011 року №642-р «Про підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній та службі в органах місцевого самоврядування» з метою удосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в контексті нового антикорупційного законодавства Центр підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади Менського району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь керівник апарату Менської районної державної адміністрації Вікторія Неруш, яка відзначила актуальність обраної теми семінару, нею було підкреслено, що практика проведення таких семінарів сприяє покращенню обізнаності державних службовців й посадових осіб місцевого самоврядування району із новим антикорупційним законодавством.

Заступник директора Центру Петро Підгайний у вступному слові акцентував увагу присутніх на тому, що основною метою такого навчання є засвоєння знань про зміни в антикорупційному законодавстві та шляхи реалізації антикорупційної політики в Україні, а також розвиток системи знань і умінь, які забезпечують здатність запобігати виникненню корупційних діянь, протидіяти проявам корупції і усувати наслідки правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Проводили семінар начальник юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації Наталія Мужикова та заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний.

Упродовж семінару Н.Мужикова висвітлила питання особливостей відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та системи корупційних правопорушень в Україні.

Як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, про це розповів слухачам С.Меженний. Усі учасники семінару-тренінгу отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 22 травня 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Веб-конференція «Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС» відбудеться у Чернігові в рамках відзначення Днів Європи»

21 травня 2013 року
«Веб-конференція «Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС» відбудеться у Чернігові в рамках відзначення Днів Європи»

22 травня о 15:00 за адресою пр.-т Миру, 43, (Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування) відбудеться веб-конференція «Порівняння вигод і втрат від приєднання України до Митного союзу РБК та Угоди про Асоціацію з ЄС».

Основним експертом виступає Ігор Бураковський, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Через мережу Інтернет приєднуються експерти та громадськість Миколаєва, Сум, Хмельницького, Черкас, Чернівців, Чернігова та Харкова.

У заході візьмуть участь представники громадських організацій, місцевих органів влади, науковці, ЗМІ.

Організатори заходу: Сіверський інститут регіональних досліджень, Центр Європейської Інформації «Буковина-Європа», Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях»

Контактна особа Людмила Чабак – моб. 0674617386

***

Проект “Дні Європи в Україні – 2013” Товариства “Український Народний Дім в Чернівцях” та Мережі Центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org) реалізовується за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

***

«Правила етичної поведінки осіб,уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»

Виїзний семінар-тренінг «Правила етичної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» було проведено

Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у місті Ніжин для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців Ніжинської міської ради.

В рамках навчання слухачі ознайомилися з поняттям етичної поведінки, з’ясували поняття професійної культури та моралі, обговорили основні принципи та вимоги до професійної етики в органах державної влади.

Окремий блок питань було присвячено обговоренню правового регулювання відносин щодо етичної поведінки. (Закону України «Про правила етичної поведінки»; Наказу Головного управління державної служби «Про затвердження Загальних правил поведінки державного службовця»).Також в рамках семінару було висвітлено питання етики ділового спілкування, форми та види ділової комунікації, комунікаційні ефекти, мистецтво слухання, принципи конструктивної критики і похвали.

Проводила семінар Людмила Чабак – учений секретар Центру, кандидат філософських наук.

Час оприлюднення: 21 травня 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Особливості бухгалтерського обліку і звітності у бюджетній сфері та забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

21 травня 2013 року
«Особливості бухгалтерського обліку і звітності у бюджетній сфері та забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування»

За програмою тематичного короткострокового семінару для головних бухгалтерів апаратів райдержадміністрацій та виконавчих апаратів районних рад проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 21-22 травня 2013 року. У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

Впродовж двох днів бухгалтери розглянуть особливості сучасного антикорупційного законодавства, положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»; заходи щодо запобігання та протидії легалізації доходів (відмиванню) отриманих незаконним шляхом; контролю за дотриманням бюджетного законодавства при використанні бюджетних коштів установи. З огляду на специфіку роботи слухачі звернуть увагу на актуальні питання ведення бухгалтерського обліку, складання звітності за місяць та квартал в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, порядок нарахування та сплати внесків до Пенсійного фонду; оренди майна бюджетних установ; індексацію та коригування заробітної плати.

Час оприлюднення: 21 травня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052