Триває навчання з нового антикорупційного законодавства

21 червня 2013 року
Триває навчання з нового антикорупційного законодавства

Чотири семінари «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» з 18 по 21 червня 2013 р. провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з райдержадміністраціями та районними радами, а саме: в Ічнянському, Семенівському, Срібнянському та Талалаївському районах. В них взяли участь 348 державних службовців місцевих органів державної влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Проведення таких заходів пов’язане з вимогами розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» від 6 липня 2011 р. № 642-р. Крім цього, семінари спрямовані на роз’яснення положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» (прийнятий 14 травня 2013 р.), що набрав чинності 10 червня 2013 р., та інших змін в антикорупційному законодавстві.

Перед слухачами виступали:

– начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління Наталія Мужикова;

– заступник начальника головного управління юстиції в області, магістр права Володимир Бобруйко;

– заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний;

– викладач Центру Олександр Бугрим.

Предметом висвітлення стали положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та практика його застосування; особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень. Також обговорювалися соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, світовий досвід у сфері запобігання та протидії корупції.

Час оприлюднення: 21 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму»

20 червня 2013 року
«Підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади з питань запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму»

На виконання пунктів 16 та 19 Плану заходів на 2013 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму (Постанова Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 11 березня 2013 року №155) та вимог Національного агентства України з питань державної служби щодо перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів державної влади з цих питань 20 червня 2013 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів провів короткотерміновий семінар для спеціалістів структурних підрозділів обласної державної адміністрації, до посадових обов’язків яких належать вищезазначені питання. Всього – 20 слухачів.

Перед слухачами виступали:

– начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Болдирев, який розповів про міжнародні організації та міжнародні стандарти, що діють у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму;

– в.о. начальника відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом головного управління Міндоходів в області Ігор Пономарьов, який висвітлював питання організації фінансового моніторингу в Україні.- представник управління СБУ в області Руслан Коваль висвітлив питання національної системи боротьби з відмиванням коштів, одержаних злочинним шляхом.

Час оприлюднення: 20 червня 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Організація роботи з виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України»

18 червня 2013 року
«Організація роботи з виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України»

Таку назву має тематичний короткотерміновий семінар, що 18-21 червня 2013 р. проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні беруть головні спеціалісти відділів виконання бюджету, бухгалтерського обліку та контролю за використанням коштів (по плануванню бюджету) управлінь Пенсійного фонду України в містах та районах області.

Під час лекцій та тематичних зустрічей слухачі розглянуть аспекти модернізації державної служби, включаючи порівняльний огляд нового та діючого законів України «Про державну службу»; особливості сучасного антикорупційного законодавства України, зокрема, Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»; основні аспекти Закону України «Про правила етичної поведінки» та психологічні засади продуктивності ділового спілкування.

У спеціалізованому блоці питань висвітлюватимуться основні аспекти реформування пенсійної системи; порядок розроблення, затвердження та виконання бюджету ПФУ, фінансування коштів на виплату пенсій; складання кошторису видатків, бухгалтерський облік та звітність по виконанню кошторису видатків; порядок виплати пенсій та грошової допомоги, статистична звітність ПФУ; порядок нарахування і сплати внесків до Пенсійного фонду України, планування власних доходів. Окрім цього, слухачі відвідають низку практичних занять по бухгалтерському обліку з виконання бюджету в головному управлінні ПФУ в Чернігівській області та в Управлінні ПФУ в м. Чернігові.

Час оприлюднення: 18 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

17 червня 2013 року
Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації за напрямом 1501 «Державне управління»

17-21 червня 2013 р. в Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації для землевпорядників сільських та селищних рад (ІІ сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів слухачі ознайомляться з стратегічними напрямками діяльності землевпорядної служби у світлі проведення економічних реформ; методичними засадами складання проектів землеустрою щодо формування землеволодінь та землекористувань, заходами щодо охорони земель та збереження родючості ґрунтів; окремими питаннями ведення, реєстрації земельних ділянок, надання витягів про земельну ділянку та відомостей про об’єкти державного земельного кадастру; грошовою оцінкою земель населених пунктів, методикою нормативної грошової оцінки земель, правовими засадами проведення оцінки земель, процедурою затвердження і оприлюднення оцінки земель; ринковими складовими механізму приватизації земельних ділянок шляхом укладання цивільно-правових угод; визначення форм власності на землю та механізми реалізації права власності на землю громадян; порядком надання сільськогосподарських земель державної власності за межами населених пунктів. На практичних заняттях землевпорядники ознайомляться з комп’ютерними технологіями у веденні обліку земель органами місцевого самоврядування.

В рамках навчання його учасники відвідають низку занять, присвячених боротьбі з проявами корупції в органах місцевого самоврядування. На розгляд виносяться питання щодо соціальних передумов, понять, сутності корупції в Україні та світового досвіду боротьби з нею; системи корупційних правопорушень в Україні; відповідальності за вчинення корупційних дій; міжнародних організацій та міжнародних стандартів, що діють у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму. По закінченню навчання слухачі перевірять свої знання під час комп’ютерного тестування та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 17 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Семінари з нового антикорупційного законодавства»

14 червня 2013 року
«Семінари з нового антикорупційного законодавства»

З 10 по 14 червня 2013 р. Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з райдержадміністраціями та районними радами провів серію тематичних короткотермінових семінарів «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» у шести районах області, а саме: Бахмацькому, Борзнянському, Варвинському, Корюківському, Куликівському та Чернігівському. Цільова аудиторія – державні службовці місцевих органів державної влади та посадові особи органів місцевого самоврядування. В них взяли участь 444 посадовця.

Проведення подібних навчань обумовлено вимогами розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування» від 6 липня 2011 р. № 642-р. Також семінари спрямовуються на роз’яснення положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» (прийнятий 14 травня 2013 р.), що набрав чинності 10 червня 2013 р., та низки інших новацій.

Перед слухачами виступали:

– начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації, магістр державного управління Наталія Мужикова;

– заступник начальника головного управління юстиції в області, магістр права Володимир Бобруйко;

– заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Меженний;

– викладач Центру Олександр Бугрим.

Йшлося про особливості сучасного антикорупційного законодавства України, висвітлювалися положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та практика його застосування; роз’яснювалися особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень; соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, а також світовий досвід у сфері запобігання корупції. Надалі подібні навчання триватимуть.

Час оприлюднення: 14 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Методика проведення функціонального обстеження діяльності державних органів та застосування критеріїв щодо приналежності посад до державної служби»

11 червня 2013 року
«Методика проведення функціонального обстеження діяльності державних органів та застосування критеріїв щодо приналежності посад до державної служби»

Під такою назвою 11-13 червня 2013 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить тематичний короткостроковий семінар для спеціалістів управлінь агропромислового комплексу райдержадміністрацій, що відповідають за кадрову роботу.

Слухачі беруть участь у тематичних зустрічах та конверсаторіумах, провідною тематикою яких є модернізація державної служби, порівняльний огляд нового та діючого законів України «Про державну службу»; класифікація посад державної служби, співвіднесення рангів державних службовців; порядок підвищення рівня професійної компетентності державних службовців; поняття профілю професійної компетентності, переваги їх застосування до управління персоналом на державній службі; методика проведення функціонального обстеження органів державної влади; організація діяльності служб персоналу органів державної влади та ін. На розвиток особистих професійних якостей у державних службовців спрямовані заняття, присвячені лідерству як соціально-психологічному феномену, тайм-менеджменту як технології організації робочого часу державного службовця.

Час оприлюднення: 12 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Розроблення інвестиційної візитки міста/селища»

10 червня 2013 року
«Розроблення інвестиційної візитки міста/селища»

Під такою назвою в рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» 10, 11 червня 2013 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить консультаційний семінар для міських та селищних голів Чернігівської області.

Після представлення статистичних даних своїх міст та селищ учасники навчання ознайомляться з форматом інвестиційної візитки міста та дізнаються, які показники необхідно включити у презентацію «Інвестиційна картка міста». Під час занять очільники міст та селищ Чернігівщини розглянуть європейські принципи розроблення та управління проектами у публічній сфері; визначать систему знань з управління проектами для міського/селищного голови. Отримані знання вони матимуть змогу застосувати під час розроблення інвестиційних візиток своїх міст та селищ, що і буде їх основним завданням на наступний семінар.

Консультацію проводить керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис.

***

10-14 червня 2013 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить навчання для новопризначених спеціалістів відділів, управлінь облдержадміністрації та райдержадміністрацій. У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

Впродовж тижня держслужбовці відвідають серію тематичних зустрічей та конверсаторіумів, що стосуватимуться світового досвіду територіального управління, трудових правових відносин; соціального партнерства як фактора стабілізації ситуації на ринку праці; проблем сталого розвитку суспільства в світі та Україні; мовної політики держави; брендування територій; туризму на Чернігівщині; запобігання торгівлі людьми (соціальні аспекти вирішення проблеми); запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Учасники навчання матимуть змогу відкрити або вдосконалити свої особисті якості на заняттях, присвячених лідерству як соціально-психологічному феномену; ораторському мистецтву як невід’ємній складовій іміджу державного службовця; тайм-менеджменту як технології організації робочого часу державного службовця. Під час практичних занять слухачі розширять свої знання щодо програми Microsoft Excel.

В рамках навчання передбачено проведення семінару «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Держслужбовці ознайомляться з соціальними передумовами, поняттям, сутністю корупції в Україні, світовим досвідом у сфері боротьби з корупцією; сучасним антикорупційним законодавством України, Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції»; особливостями відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

По завершенню навчання слухачі пройдуть комп’ютерне тестування на предмет засвоєння отриманих знань та одержать свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 10 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Комп’ютерна графіка та дизайн»

7 червня 2013 року
«Комп’ютерна графіка та дизайн»

– так називається курс навчання, який завершила сьогодні група військовослужбовців у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

У підбитті підсумків курсу також взяли участь директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, начальник навчально-методичного відділу Центру Наталія Коваленко, Марина Лапа – професор Севастопольського національного університету ядерної енергетики та промисловості, кандидат технічних наук, доцент Чернігівського державного інституту економіки. Вони привітали слухачів з завершенням навчання та здобуттям нової цивільної професії.

В урочистому закритті навчання взяв участь і менеджер Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» Крістофер Штаудт, який зазначив, що програма має на меті розширити професійні горизонти військовослужбовців, а також надає можливість слухачам реалізувати нові знання, отримані під час навчання.

В свою чергу, слухачі, що завершили вивчення курсу, висловили вдячність всім організаторам навчальння, викладачам та співробітникам Центру за забезпечення безперервного, інформативного навчання.

По завершенню курсу слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Комп’ютерна графіка та дизайн» і сертифікати НАТО.

Час оприлюднення: 7 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Хрещення Київської Русі – визначна подія в історії українського народу»

6 червня 2013 року
«Хрещення Київської Русі – визначна подія в історії українського народу»

Таке твердження – назва науково-практичної конференції до 1025-ї річниці хрещення Київської Русі, що відбулася 5 червня 2013 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Захід організований на виконання Указу Президента України від 21 січня 2013 року № 34 «Питання організації та проведення заходів з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі» та за ініціативою облдержадміністрації й обласної ради. Співорганізаторами виступили також Департамент культури, туризму, національностей та релігії облдержадміністрації, Чернігівська міська рада, Український інститут національної пам’яті, Інститут Кеннана, Сіверський інститут.

Від імені голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка учасників конференції привітав перший заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко. З вітальним словом до присутніх звернулися керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, член-кореспондент НАН України Олексій Толочко, директор Центру Володимир Бойко.

Робота конференції відбувалася за двома напрямами, що стосувались відповідно історичних та культурно-філософських аспектів розвитку християнства на теренах України. Свої доповіді представили провідні вчені – представники наукових інституцій та вищих навчальних закладів Києва, Чернігова, Ніжина, Дніпропетровська, зокрема, Володимир Ричка, В’ячеслав Мордвинцев, Володимир Личковах, Алла Киридон, Сергій Лепявко, Лілія Терещенко-Койдан та ін. Серед найбільш обговорюваних тем було місце та значення Володимирового хрещення у подальшому розвитку українських земель, процеси християнізації на Русі до і після прийняття християнства Володимиром, роль Києва та Чернігова в цьому, постаті діячів Православної церкви, історія монастирів та церков Чернігово-Сіверщини.

Участь у конференції взяли також представники релігійних конфесій, громадських організацій, викладачі, студенти, журналісти.

***

Тематичний короткотерміновий семінар «Запровадження та функціонування системи управління якістю в органах державної влади та місцевого самоврядування відповідно до стандарту ДСТУ ISO 9001-2009» проводить Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації 5-6 червня 2013 р. Участь у навчанні беруть спеціалісти апаратів, управлінь та відділів районних державних адміністрацій, Чернігівської, Ніжинської та Прилуцької міських рад.

Під час занять увага слухачів звертається на питання модернізації державної служби та державного управління; підготовки проектів актів в органах державної влади та місцевого самоврядування; інформаційних технологій в державному управлінні. Поряд з цим, учасникам навчання розповідається про сучасне уявлення та вимоги системи управління якістю відповідно до стандарту ДСТУ ISO 9001:2009; висвітлюються особливості впровадження системи управління якістю відповідно до стандарту ДСТУ IWA 4:2009 в суб’єктах місцевого самоврядування та виконавчої влади; структура та порядок розроблення документації системи управління якістю; практичний підхід до побудови документації системи управління якістю відповідно до стандарту ДСТУ ISO 9001:2009.

Окреме практичне заняття присвячене аспектам запровадження системи електронного документообігу як складової функціонування системи управління якістю в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 6 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з реалізації державної політики з питань культури,охорони культурної спадщини та заходів обласної цільової Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2013 – 2020 роки»

4 червня 2013 року
«Діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з реалізації державної політики з питань культури,охорони культурної спадщини та заходів обласної цільової Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2013 – 2020 роки»

Тематичний короткотерміновий семінар «Діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з реалізації державної політики з питань культури, охорони культурної спадщини та заходів обласної цільової Програми розвитку туризму в Чернігівській області на 2013 – 2020 роки» розпочався 4 червня 2013 року у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Семінар призначений для начальників відділів культури і туризму райдержадміністрацій, управлінь та відділів Чернігівської, Ніжинської та Прилуцької міських рад.

У відкритті заходу взяли участь перший заступник директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко та директор Центру Володимир Бойко.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів слухачі ознайомляться з особливостями реалізації органами місцевого самоврядування державної політики в галузі культури, туризму, охорони культурної спадщини національностей і релігій згідно вимог чинного законодавства; нормативно-правовими засадами охорони культурної спадщини; сучасними різновидами туризму, освітніми та науковими тенденціями в туризмі; питаннями розвитку сільського туризму в Україні та Чернігівській області; пріоритетними напрямами державно-церковних відносин в області; питаннями фінансування закладів культури; станом впровадження інноваційних форм роботи в закладах культури та обласної цільової Програми розвитку туризму в регіоні. Учасники навчання опановуватимуть особливості брендування територій; звернуть увагу на організацію роботи туристично-інформаційних центрів на прикладі Чернігівського туристично-інформаційного центру. Також програмою навчання передбачено висвітлення аспектів модернізації державної служби, що включають порівняльний огляд нового та діючого законів України «Про державну службу».

В рамках семінару держслужбовці візьмуть участь у науково-практичній конференції «Хрещення Київської Русі – визначна подія в історії українського народу».

Час оприлюднення: 4 червня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052