З нагоди 23-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України

16 липня 2013 року
З нагоди 23-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України

16 липня в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулася зустріч за «круглим столом», під час якої обговорювалися два питання:

– проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: яким бути самоврядуванню в Україні;

– реалізація державної політики національної пам’яті в Івано-Франківській та Чернігівській областях: регіональний вимір.

В роботі «круглого столу» взяли участь: радник Президента України Володимир Зубанов, голова обласної ради Анатолій Мельник, в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка. В обговоренні виступили представники делегації Профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття, а також сільські голови з Чернігівської області, працівники органів державної влади та самоврядування, викладачі вищих навчальних закладів Чернігівщини.

У своєму виступі Анатолій Мельник наголосив, що зустрічі подібного формату – це свідчення налагодження безпосереднього міжрегіонального співробітництва. Під час таких «круглих столів» зростає ефективність прийняття і аналізу важливих питань суспільно-політичного життя. І, особливо, це стосується обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в нашій державі.

Під час дискусії Володимир Зубанов відзначив, що для зміцнення незалежності України, їй потрібні дієві реформи. В тому числі – адміністративної та реформа місцевої влади. Такі реформи мають бути продуманими та схваленими суспільством.

Під час обговорення питання реалізації політики національної пам`яті, учасники «круглого столу» порівнювали регіональні особливості Івано-Франківщини та Чернігівщини і дійшли висновку, що, політика національної пам’яті повинна базуватися на принципах знаходження спільного знаменника та на позитивних прикладах, які сприймаються в усіх регіонах України.

Час оприлюднення: 16 липня 2013 р.

Виконавець: Кошма А.І.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Делегація з Прикарпаття ознайомилася з досвідом роботи Чернігівської обласної ради та зустрілася з її керівництвом

Сьогодні перший заступник голови обласної ради Іван Коробка зустрівся з учасниками ознайомчого візиту (виїзного семінару) делегації Профспілкової асоціації молодих сільських голів Прикарпаття до Чернігівської області, що проводиться в рамках реалізації Програми заходів щодо розвитку лідерства та Проекту «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області».

Захід відбувся у рамках, передбаченої семінаром теми: «Розвиток місцевого самоврядування у Чернігівській області. Досвід роботи обласної ради».

Звертаючись до гостей з Прикарпаття, Іван Коробка наголосив, що такі зустрічі, як нинішня, дають можливість поділитися досвідом різних регіонів України щодо використання потенціалу місцевого самоврядування, а через нього – і потенціалу населення відповідних територій для вирішення економічних і соціальних питань життєдіяльності громад.

Знайомлячи присутніх з характеристикою краю, керівник стисло проінформував про минувшину та сьогодення Чернігівщини, детально спинився на окремих аспектах діяльності обласної ради та органів місцевого самоврядування області.

Виступаючий акцентував увагу на основних напрямках та формах роботи обласного представницького органу в галузі вирішення повноважень щодо прийняття нормативних та регуляторних актів ради, галузевих програм розвитку регіону, налагодження співпраці з районними та базовими радами області по розв’язанню важливих проблем розвитку економіки, збереження і функціонування соціальної сфери територіальних громад тощо. Особливий акцент доповідач зробив на ситуації з наповненням бюджетів рад усіх рівнів, а також на необхідності впровадження Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в державі, ініційованої Президентом України.

– Сьогодні за «круглим столом» ви взяли участь в обговоренні проекту Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні. Отож маєте уяву про реальні позитивні перспективи, які отримають ради в разі впровадження цих реформ у життя. Будемо сподіватися, що разом із вами ми посприяємо цьому процесу, – зазначив керівник.

Він також наголосив, що враховуючи дефіцит бюджетного фінансування на соціальний розвиток територіальних громад, в області взято напрямок на залучення коштів Державного бюджету та європейських інституцій до формування і реалізації регіональної соціальної політики, що є на даний час перспективною справою. На сьогодні – це участь громад у 2-й фазі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» та у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, який залучає кошти Держбюджету на реалізацію напрацьованих радами соціальних проектів.

Зокрема, обласна рада також подала для участі в конкурсі проект «Відкрити дітям та дорослим новий світ власних можливостей», який був розроблений у комунальному закладі медико-соціального захисту «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради під керівництвом Заслуженого лікаря України, депутата обласної ради Надії Ющенко.

На завершення свого виступу Іван Коробка ознайомив учасників виїзного семінару із змістом окремих, прийнятих у поточному скликанні рішень, дія яких безпосередньо спрямована на захист інтересів населення та соціально-економічний розвиток громад, акцентував увагу на позитивних організаційних напрацюваннях обласної ради та побажав гостям з Прикарпаття плідної роботи, приємних і цікавих вражень від знайомства з Чернігівщиною.

На зустрічі також виступили Ніна Гушпіт, голова Івано-Франківського обкому профспілки працівників держустанов та її місцевий колега – Микола Петренко, очільник Чернігівської обласної профільної профспілки, які акцентували увагу присутніх на темі соціального захисту працівників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, інших важливих питаннях профспілкової і управлінської діяльності.

Після зустрічі з керівництвом обласної ради члени делегації Івано-Франківської області ознайомилися з кабінетом місцевого самоврядування, про основні напрямки роботи якого їм розповіла Інна Копич, заступник начальника організаційного відділу-керівником методичним кабінетом місцевого самоврядування виконавчого апарату обласної ради.

Виконавець: До інформації, відділ інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради