Новини за 17 вересня 2013р.

17 вересня 2013 року
До 70-річчя звільнення Чернігівщини від німецьких окупантів: Чернігівсько-Припятська операція

Лекція, присвячена подіям звільнення Чернігівської області у 1943 р. від нацистської окупації, відбулася сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в рамках навчання новопризначених спеціалістів відділів, управлінь облдержадміністрації, райдержадміністрацій.

«Чернігово-Прип’ятська наступальна операція радянських військ Центрального фронту стала складовою частиною Чернігівсько-Полтавської операції – першого етапу битви за Дніпро» – зазначив у своєму виступі науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. Він звернув увагу на плани радянського та німецького військового командування щодо військових дій на теренах Лівобережної України, зокрема, прагнення Гітлера будь-що зупинити наступ Червоної армії на оборонній лінії по Дніпру (т. зв. «східний вал»), співідношення сил напередодні наступальної операції радянських військ Центрального фронту, що розпочалася 26 серпня 1943 р. Далі йшлося про хід операції у вересні 1943 р., результатом якої стало звільнення населених пунктів Сумської, Чернігівської областей та безпосередньо Чернігова. «При звільненні міста повторився 1941 рік, тільки навпаки. За три дні, з 19 по 21 вересня 1943 р. сили 13-ої та 61-ої армій зайняли села навколо Чернігова. Німецьке угруповання в місті було фактично оточено і поспіхом покинуло місто. У 1941 р. німці захопили Чернігів лише після двох тижнів запеклих боїв». Розгром військ противника на Чернігівщині створив умови для подальшого наступу радянських армій у напрямку Дніпра та відкрив дорогу на Київ.

***

Організація роботи з призначення та виплати пенсій в органах Пенсійного фонду України

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів відділів контролю за призначенням пенсій управлінь Пенсійного фонду України в містах та районах області проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 17 по 20 вересня 2013 року. У відкритті навчання взяли участь заступник начальника головного управління ПФУ Марія Помилуйко та директор Центру Володимир Бойко.

Впродовж чотирьох дій днів учасники навчання ознайомляться з порядком виплати пенсій відповідно до законодавства України, нарахування та сплати внесків до Пенсійного фонду; організацією виконання законів України, постанов Кабінету Міністрів України при вирішенні питань пенсійного забезпечення громадян. основними завданнями органів Пенсійного фонду по удосконаленню роботи, дотриманню вимог чинного законодавства при призначенні, перерахунках та виплаті пенсій; опрацьовуватимуть правові аспекти призначення пенсій відповідно до законів України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, „Про державну службу”, „Про службу в органах місцевого самоврядування”, „Про статус суддів”, „Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”, окремі питання практичного застосування законодавства в сфері пенсійного забезпечення та питання оформлення документів для призначення пенсій відповідно до міжнародних угод. Також слухачі звернуть увагу на питання модернізації державної служби в Україні, державного управління та зупиняться на практичних аспектах розробки профілів професійної компетентності посад державної служби.

На практичних заняттях учасники навчання розглянуть особливості використання програмного забезпечення в органах Пенсійного фонду області та організацію роботи з призначення та перерахунку пенсій з використанням програмного комплексу АСОПД/КОМТЕХ.

***

Черговий консультаційний семінар з формування бачення сталого розвитку міста та вибору стратегічних пріоритетів для міських та селищних голів відбувся сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Впродовж дня учасники заходу мали змогу обговорити низку ключових питань для формування стратегії розвитку міста, серед яких методи розробки місії міста та вибір керівних принципів розвитку; моделі розробки цінностей міста, визначення цінностей для сталого розвитку міста; методики оцінки та бачення цінностей сталого розвитку міста, визначення стратегічних сфер сталого розвитку міста. Міські та селищні очільники презентували та обговорювали інвестиційні візитівки своїх міст, опановували розробку декларацій про місію своїх міст та декларацій бачення сталого розвитку міста. Модератором обговорень та тренінгів виступив керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис.

Час оприлюднення: 17 вересня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052