«Європейський тиждень місцевої демократії»

17 жовтня 2013 року
«Європейський тиждень місцевої демократії»

Міжрегіональна відеоконференція, присвячена Європейському тижню місцевої демократії, була проведена в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Співорганізаторами заходу стали три обласні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів – Чернігівський, Херсонський та Чернівецький.У заході, організованому на виконання Указу Президента України №922/2007 від 27.09.2007 р. «Про Європейський тиждень місцевої демократії», взяли участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці, громадські діячі.

Присутні підкреслили значення курсу України на євроінтеграцію як найбільш пріоритетного напрямку її сучасної зовнішньої політики. За словами директора Херсонського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Сергія Білорусова, Європейський тиждень місцевої демократії є одним з тих засобів, що дозволяють через серію інформаційних заходів поширювати серед населення знання про місцеве врядування за європейськими стандартами, а також знайомити з положеннями майбутньої Угоди України з ЄС.

Учасники обговорення мали змогу порівняти досвід вищезазначеної діяльності у Чернігівській та Чернівецькій областях, які мають різну географічну віддаленість від кордонів з ЄС.Заступник директора – начальник науково-дослідного відділу Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, доцент Сергій Гакман розповів про спільний проект з представниками Румунії та Молдови щодо запровадження громадського контролю за розробкою, прийняттям та виконанням рішень місцевих органів влади.

Про інформаційні заходи у Чернігівській області щодо впровадження європейських стандартів у діяльність місцевих органів виконавчої влади говорив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Ігор Соф’їн. Розмову у цьому напрямі продовжила і начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, кандидат філософських наук, доцент Ірина Соломаха. Вона торкнулася заходів міської ради щодо запровадження звітності депутатів про роботу з власним електоратом та ознайомлення представників учнівської молоді з роботою міськради, що відбуваються у контексті залучення європейського досвіду.Також учасники конференції вели мову про новітні форми роботи органів місцевого самоврядування. Зокрема, заступник начальника відділу, керівник методичного кабінету Чернігівської обласної ради Інна Копич акцентувала увагу на необхідності проведення конкурсів щодо заохочення діяльності органів місцевого самоврядування та розповіла про роботу обласної ради у цьому напрямі.

Насамкінець учасники заходу дійшли висновку про необхідність більш дієвого застосування принципів місцевої демократії у територіальних громадах на рівні сіл, селищ та малих міст та розвитку ініціативи місцевих керівників.

Час оприлюднення: 17 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052