«Основні засади реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні»

29 жовтня 2013 року
«Основні засади реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні»

Тематичний короткотерміновий семінар для заступників голів районних рад,секретарів міських рад міст обласного значення проходить 29 – 31 жовтня 2013 року в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

Програмою семінару запланована серія тематичних зустрічей, під час яких слухачі дізнаються про правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; основні аспекти нового закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями. В рамках заходу відбудеться зустріч з заступником голови Чернігівської обласної ради Валентином Мельничуком, який розповість про значення місцевого самоврядування як фактору демократизації суспільства.

Окрім цього, розглядатимуться основні засади запобігання і протидії проявам корупції як елементу модернізації системи державної служби та місцевого самоврядування; практичне застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; зміни в земельному законодавстві України та реалізація вимог щодо виконання Указу президента України від 02.06.2013 №327 «Про невідкладні заходи щодо прискорення здійснення економічних реформ»; регулювання трудових відносин та оплата праці в органах влади. На практичному занятті учасники навчання ознайомляться з особливостями впровадження ІТ-менеджменту в умовах модернізації державної служби та місцевого самоврядування.

Під час зустрічі за «круглим столом», тематика якого стосуватиметься особливостей роботи виконавчих апаратів місцевих рад в умовах реалізації адміністративної реформи посадові особи місцевого самоврядування обговорюватимуть аспекти роботи з документами, проходження служби в органах місцевого самоврядування; регламенту, планування роботи органу місцевого самоврядування, підготовки та проведення сесій.

Час оприлюднення: 29 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Особливості розвитку туризму у малому місті»

28 жовтня 2013 року
«Особливості розвитку туризму у малому місті»

В рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» 28-29 жовтня 2013 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить черговий семінар для міських та селищних голів Чернігівської області. Метою заходу є ознайомлення учасників з особливостями організації та інструментами розвитку туристичної діяльності у малому місті (на прикладі м. Кемптен, Земля Баварія, ФРН).

Заняття проводить керівник управління економіки та розвитку м. Кемптен Ріхард Шісль. Модератором дискусій та обговорень виступає керівник Інституту врядування Олег Чемерис, який, зокрема, наголосив, що одним із завдань семінару є формування мотивації до пошуку таких управлінських рішень, які б сприяли розвитку туризму саме в малих містах Чернігівщини. Пан Шісль розповість учасникам семінару про європейські підходи оцінювання можливостей розвитку туризму, принципи створення туристичних кластерів; методику розроблення концепції туризму у малому місті; організацію туристичної діяльності на прикладі м. Кемптен.

Також міські очільники ознайомляться з завданнями та організацією роботи туристичного інформаційного центру; принципами формування туристичної маркетингової стратегії; особливостями розвитку міської інфраструктури в контексті розвитку туризму у м. Кемптен.

Час оприлюднення: 28 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Семінар, присвячений запровадженню місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм, в Ічні »

25 жовтня 2013 року
«Семінар, присвячений запровадженню місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм, в Ічні»

Виїзний семінар-тренінг «Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм і вимоги щодо виконання Указу Президента України від 02.06.2013 №327 “Про невідкладні заходи щодо прискорення здійснення економічних реформ”» було проведено в місті Ічня.

Учасниками семінару, організованого Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів стали посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці місцевих органів влади Ічнянського району.

Під час семінару було розглянуто особливості розроблення регіональних цільових програм на прикладі Регіональної цільової програми розвитку зовнішньоекономічної діяльності на 2013 – 2014 роки, а також розкрито практичні аспекти залучення інвесторів.

Слухачі ознайомилися з основними напрямками державної регіональної політики, проаналізували механізми розроблення державних та регіональних цільових програм, розглянули перспективи розвитку держави та області в контексті проекту Державної Стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, звернули увагу на реалізацію у регіонах завдань, доручень Президента України щодо розвитку економіки області.

Проводили навчання викладачі Центру, працівники Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації: Ярослав Охріменко – заступник начальника управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі, Тетяна Ворожбит – головний спеціаліст відділу моніторингу виконання цільових програм та учений секретар Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат філософських наук Людмила Чабак .

Час оприлюднення: 25 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Особливості закупівлі за державні кошти: зміни у законодавстві»

24 жовтня 2013 року
«Особливості закупівлі за державні кошти: зміни у законодавстві»

Тематичний короткотерміновий семінар для державних службовців та посадових осіб, відповідальних за здійснення державних закупівель, проводить 24 жовтня 2013 року Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з Департаментом економічного розвитку Чернігівської облдержадміністрації. У відкритті заходу взяли участь начальник управління з питань розвитку реального сектору економіки Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олег Саранін та директор Центру Володимир Бойко.

Учасники семінару дізнаються про основні зміни в нормативно-правовій базі у сфері державних закупівель в Україні; практичні аспекти проведення процедур закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти; основні вимоги до договорів про закупівлю та особливості укладання договорів про закупівлю. Програмою заходу запланована серія «круглих столів», під час яких обговорюватимуться нагальні питання у сфері державних закупівель; питання контролю за дотриманням законодавства у сфері державних закупівель, порядок проведення перевірок державних закупівель територіальними органами Державної фінансової інспекції; досвід розпорядників бюджетних коштів щодо здійснення ними процедур закупівель.

Час оприлюднення: 24 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«В НІЖИНІ ОБГОВОРЮВАЛИ УГОДУ ПРО АСОЦІАЦІЮ»

22 жовтня 2013 року
«В НІЖИНІ ОБГОВОРЮВАЛИ УГОДУ ПРО АСОЦІАЦІЮ»

Низка євроінтеграційних тем перебувала в центрі уваги на семінарі-тренінгу, що пройшов у Ніжинській районній раді. Його учасниками стали депутати відповідної ради та працівники її виконавчого апарату, сільські голови. Всього – понад 40 чоловік. Відкрив семінар голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, а проводив заняття директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко.

Посадовці прослухали інформацію про засади та напрями реалізації політики Східного партнерства, можливості, що відкриваються у зв’язку з цим як для України в цілому, так і для місцевих органів влади й самоврядування. Під час обговорення виявилися різні думки слухачів – частина категорично висловилися за європейську інтеграцію України, мотивуючи такий підхід власними враженнями від відвідин країн ЄС, інші наголошували на внутрішніх проблемах. Втім переважали позитивні очікування із застереженням необхідності дотримання рівноправних стосунків.

Надалі учасники семінару познайомилися з принципами належного врядування та вимогами, що висуваються у зв’язку з цим до роботи системи державного управління України. На розвиток теми були детально розглянуті складові переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, її структура, найближчі очікування від запровадження, насамперед ймовірний вплив на сільське господарство.

Час оприлюднення: 22 жовтня 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Ділове українське мовлення та правила етичної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»

21 жовтня 2013 року
«Ділове українське мовлення та правила етичної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування»

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів апарату, управлінь та відділів районних державних адміністрацій проходить в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 23 жовтня 2013 року.

Увага слухачів звертатиметься на практичні аспекти реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію»; нормотворчість органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування (особливості складання, оформлення та редагування управлінських актів); організацію документообігу, порядок обробки документів, реєстрацію та контроль документів; етику ділового спілкування; види усного спілкування та майстерність публічного виступу.

Програмою семінару запланована також серія практичних занять, під час яких учасники навчання дізнаються про типові помилки в усному та писемному діловому мовленні державного службовця та посадової особи; загальні вимоги до складання та оформлювання організаційних документів, документів щодо особового складу; довідково-інформаційні документи, службові листи; основні завдання та організацію роботи з документами в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування та підготовку розпорядчих документів.

Час оприлюднення: 21 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 18 жовтня 2013р.

17 жовтня 2013 року

В рамках підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Правове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування та служби в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь Олексенко Людмила Іванівна – керівник апарату Носівської районної державної адміністрації.   

Проводили семінар Підгайний Петро Михайлович – заступник директора Центру, магістр державної служби та Зінченко Сергій Васильович – керівник Чернігівської філії державного підприємства «Учбово-експертний центр НАЕР» Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів.

Під час розгляду питань щодо системи територіальної організації державного управління й місцевого самоврядування та основних аспектів проекту нового закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» Підгайний П.М., зокрема, сказав, що у практичній реалізації було виявлено численні недоліки діючого законодавства у сфері служби в органах місцевого самоврядування, тому на виконання положень Національного плану дій стосовно впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» була розпочата законопроектна робота щодо вдосконалення змісту чинного Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», свідченням якої стали проекти нової редакції Закону. Авторами законопроекту була зроблена спроба оновити методологічний і регулятивний фундамент служби в органах місцевого самоврядування, яка забезпечуватиме ефективну діяльність органів місцевого самоврядування та надання ними якісних послуг громадянам. Мета нового законопроекту – професіоналізація служби в органах місцевого самоврядування шляхом удосконалення правового регулювання відповідно до європейських принципів ефективного врядування. Петро Михайлович ознайомив присутніх з основними новелами законопроекту: про зміни в термінології, про зміну категорій та рангів, про стаж та оплату праці та пенсійне забезпечення службовців органів місцевого самоврядування тощо.

Депутатський корпус та посадові особи місцевого самоврядування місцевих рад Носівського району спільно із Зінченком Сергієм Васильовичем мали змогу ознайомитись й обговорити питання щодо правового регулювання енергозбереження; основних напрямів економії паливно-енергетичних ресурсів у промисловості, житлово-комунальному господарстві, паливно-енергетичному комплексі та бюджетній сфері; стану та перспектив впровадження нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії і альтернативного палива на Чернігівщині.

Час оприлюднення: 18 жовтня 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Європейський тиждень місцевої демократії»

17 жовтня 2013 року
«Європейський тиждень місцевої демократії»

Міжрегіональна відеоконференція, присвячена Європейському тижню місцевої демократії, була проведена в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Співорганізаторами заходу стали три обласні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів – Чернігівський, Херсонський та Чернівецький.У заході, організованому на виконання Указу Президента України №922/2007 від 27.09.2007 р. «Про Європейський тиждень місцевої демократії», взяли участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці, громадські діячі.

Присутні підкреслили значення курсу України на євроінтеграцію як найбільш пріоритетного напрямку її сучасної зовнішньої політики. За словами директора Херсонського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Сергія Білорусова, Європейський тиждень місцевої демократії є одним з тих засобів, що дозволяють через серію інформаційних заходів поширювати серед населення знання про місцеве врядування за європейськими стандартами, а також знайомити з положеннями майбутньої Угоди України з ЄС.

Учасники обговорення мали змогу порівняти досвід вищезазначеної діяльності у Чернігівській та Чернівецькій областях, які мають різну географічну віддаленість від кордонів з ЄС.Заступник директора – начальник науково-дослідного відділу Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук, доцент Сергій Гакман розповів про спільний проект з представниками Румунії та Молдови щодо запровадження громадського контролю за розробкою, прийняттям та виконанням рішень місцевих органів влади.

Про інформаційні заходи у Чернігівській області щодо впровадження європейських стандартів у діяльність місцевих органів виконавчої влади говорив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Ігор Соф’їн. Розмову у цьому напрямі продовжила і начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, кандидат філософських наук, доцент Ірина Соломаха. Вона торкнулася заходів міської ради щодо запровадження звітності депутатів про роботу з власним електоратом та ознайомлення представників учнівської молоді з роботою міськради, що відбуваються у контексті залучення європейського досвіду.Також учасники конференції вели мову про новітні форми роботи органів місцевого самоврядування. Зокрема, заступник начальника відділу, керівник методичного кабінету Чернігівської обласної ради Інна Копич акцентувала увагу на необхідності проведення конкурсів щодо заохочення діяльності органів місцевого самоврядування та розповіла про роботу обласної ради у цьому напрямі.

Насамкінець учасники заходу дійшли висновку про необхідність більш дієвого застосування принципів місцевої демократії у територіальних громадах на рівні сіл, селищ та малих міст та розвитку ініціативи місцевих керівників.

Час оприлюднення: 17 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 14 жовтня 2013р.

14 жовтня 2013 року

Навчання для групи бухгалтерів сільських, селищних, міських рад розпочалося в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

14 жовтня проходить тематичний короткотерміновий семінар «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування». Бухгалтери дізнаються про соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, світовий досвід у сфері боротьби з корупцією; останні зміни у сучасному антикорупційному законодавстві України (ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції»); систему корупційних правопорушень в Україні та особливості відповідальності за вчинення корупційних дій.

З 15 по 18 жовтня триватиме навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації (2 сесія). Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів розглядатимуться положення проекту нового закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; світовий досвід територіального управління та реформування органів місцевого самоврядування, територіальної організації влади в Україні; розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями; соціальне партнерство як фактор стабілізації ситуації на ринку праці, детінізація доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

У спеціалізованому блоці питань висвітлюватиметься порядок подання звітності до Головного управління Міндоходів у Чернігівській області; ведення бухгалтерського обліку та складання звітності в органах виконавчої влади; особливості виконання місцевих бюджетів в умовах їх казначейського обслуговування; зміни до заповнення звіту про єдиний соціальний внесок; оплата праці на основі єдиної тарифної сітки; питання контролю за дотриманням бюджетного законодавства під час використання бюджетних коштів установи.

На практичних заняттях бухгалтери вдосконалюватимуть свої знання щодо використання електронних таблиць Microsoft Excel та пошукових систем мережі Інтернет. Завершиться навчання комп’ютерним тестуванням на предмет засвоєння слухачами знань, отриманих під час двох сесій.

Час оприлюднення: 14 жовтня 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 11 жовтня 2013р.

10 жовтня 2013 року

11 жовтня у Менському районі Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг «Регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками в межах КЗпП України. Оплата праці в органах місцевої влади». Призначений він був для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування району.

Відкрив навчання заступник голови Менської районної державної адміністрації Мисник Олександр Петрович. Присутні на семінарі розглянули такі питання: договірне регулювання трудових відносин, трудовий договір: порядок укладення та розірвання; ведення трудових книжок, колективний договір, зміст колективного договору; заробітна плата, додержання державних гарантій в оплаті праці, соціальні стандарти у сфері праці; умови оплати праці працівників органів виконавчої влади, оплата праці на основі єдиної тарифної сітки.

Проводила навчання заступник начальника Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Тимощенко Катерина Михайлівна.

Час оприлюднення: 10 жовтня 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052