Новини за 6 листопада 2013р.

6 листопада 2013 року

6 листопада у рамках підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів Прилуцької міської ради Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь Ходюк Валентина Григорівна – керуюча справами Прилуцької міської ради, яка у своєму виступі відзначила актуальність обраної теми семінару, нею було підкреслено, що практика проведення таких тренінгів сприяє покращенню обізнаності посадових осіб місцевого самоврядування із новим антикорупційним законодавством та останніми змінами, що внесені до нього.

Проводили семінар заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації Сергій Олександрович Меженний та начальник юридичного відділу апарату облдержадміністрації Наталія Михайлівна Мужикова.

У ході проведення семінару-навчання посадові особи місцевого самоврядування обговорили історичний ракурс корупції та міжнародний досвід протидії їй та запобігання, та мали змогу отримати роз’яснення щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення, конфлікт інтересів в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Також учасники семінару-навчання дізнались про існуючі обмеження щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування; обмеження щодо використання службового становища, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, щодо одержання подарунків (пожертв), щодо роботи близьких осіб та ін.

Підводячи підсумки семінару-навчання, заступник директора Центру Петро Михайлович Підгайний наголосив присутнім на необхідності суворого дотримання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Після закінчення семінару всім учасникам вручено відповідні сертифікати про проходження підвищення кваліфікації з питань запобігання та протидії проявам корупції.

Час оприлюднення: 6 листопада 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

«Угода про асоціацію України з ЄС: перспективи та наслідки руху країни до європейських стандартів»

Переваги та ризики укладення Україною Угоди з ЄС, її вплив на політичні процеси та економіку України обговорювались під час міжрегіональної науково-практичної конференції 6 листопада 2013 р. Захід проведено у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації за участі Київського міського та низки обласних центрів підвищення кваліфікації кадрів (Донецьк, Івано-Франківськ, Миколаїв, Севастополь, Херсон, Чернігів). Окрім представників Центрів, в роботі конференції взяли участь представники органів виконавчої влади, посадові особи місцевого самоврядування, науковці, представники громадських організацій, завідувачі кафедр та викладачі університетів м. Донецька, Івано-Франківська, Миколаєва, Херсона, Чернігова.

Доповідачі говорили про реалізацію державної політики з євроінтеграційних процесів в Україні, зокрема привернення уваги державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування до актуальних питань європейської інтеграції, ділились досвідом щодо ознайомлення з положеннями майбутньої Угоди шляхом проведення інформаційних заходів, семінарів, конференцій на базі Центрів підвищення кваліфікації, вузів тощо. Також було підкреслено важливість політичної складової Угоди, оскільки це має сприяти демократизації суспільного життя в Україні та подоланню упередженого ставлення до політики як такої з боку пересічних українських громадян.

Учасники заходу проаналізували впливи Угоди з ЄС і на економіку України з огляду на стан промисловості, сільського господарства, експорту вітчизняної продукції. На думку експертів, серйозним випробуванням стане запровадження європейських стандартів до організації виробництва, міжнародної сертифікації українських товарів, докорінних змін у функціонуванні вітчизняного ринку та міжнародної торгівлі України. Однак, це важливий крок на шляху до модернізації та підвищення конкурентоспроможності української економіки.

Підсумовуючи результати конференції, її учасники дійшли ще раз дійшли висновку про необхідність укладення для України Угоди з ЄС найближчим часом, що сприятиме прискоренню її політичного, економічного розвитку та вирішенню нагальних проблем у цих сферах.

**

Рецепція творчості Т. Шевченка в західноєвропейській культурі

Сприйняття Т.Г.Шевченка як поета та художника в західноєвропейському творчому світі обговорювалося під час творчої зустрічі з українським письменником Сергієм Дзюбою 6 листопада 2013 р. Захід проведено в рамках відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка спільно з юридичним факультетом Чернігівського державного інституту економіки та управління.

Час оприлюднення: 7 листопада 2013 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052