ІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ»

28 листопада 2013 року
ІІ міжрегіональна конференція «Розумовські зустрічі» в Чернігові

Науково-практична конференція ІІ «Розумовські зустрічі» відбулася 28 листопада 2013 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за участю представників 6 областей України та низки провідних українських інституцій.

Конференція була спрямована на висвітлення питань майбутнього реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, проблемних питань запровадження нового законодавства про державну службу та змін до антикорупційного законодавства України, тощо.

«Інститут державної служби постійно трансформується. І такий формат «Зустрічей» дозволяє державним службовцям-практикам, представникам громадськості на науковому, експертному рівні висловити власну позицію щодо подальшого реформування державної служби», – зазначив на відкритті конференції директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван.

З вітальними словами до учасників конференції також звернулися українські науковці, доктори наук, професори: член Центральної виборчої комісії України, академік Національної академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Копиленко; заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Кривошея, завідувач відділу Українського інституту національної пам’яті Лариса Буряк, завідувач кафедри менеджменту та державного управління Чернігівського національного технологічного університету Микола Бутко, професор кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського національного технологічного університету, заслужений працівник народної освіти України Володимир Личковах, а також представники Київського офісу Інституту Кеннана, Інституту законодавства Верховної Ради України та ін.

В рамках «Розумовських зустрічей» було розкрито напрями співпраці Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні та центрів підвищення кваліфікації кадрів, висвітлено проблемні аспекти у процесі запровадження нового законодавства про державну службу, особливості формування та функціонування регіональних господарських комплексів в умовах владного реформування, проблеми перекладу актів європейського права, зроблено порівняльний аналіз світового та вітчизняного досвіду у сфері реформування органів влади та місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою та ін.

Зокрема, як наголосила перший заступник голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Олена Тертишна, «не може бути окремо взятої реформи. Місцеве самоврядування вже давно перебуває в контексті реформ та модернізаційних змін, що відбуваються в Україні». Вона навела основні позиції щодо концепції розвитку місцевого самоврядування, яка має забезпечити визначення перерозподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, акцентувала увагу на завданнях розвитку місцевого самоврядування, визначених Президентом України В. Януковичем, зазначивши, що «модернізація системи місцевого самоврядування та управління регіонами – це питання, які стоять зараз на порядку денному».

Учасники конференції, а це науковці, освітяни, працівники органів державної влади та місцевого самоврядування Луганська, Сум, Києва, Херсона, Донецька, Сімферополя мали можливість попрацювати як на пленарному засіданні так і в тематичних секціях, поділитися власним досвідом роботи та висловити певні рекомендації. Крім суто державницьких засад реформування державної служби та місцевого самоврядування, вони звернули увагу і на економічний, культурологічний та інші аспекти процесу реформування. Низка учасників заходу долучилася до обговорення через веб-зв’язок.

Час оприлюднення: 29 листопада 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052