ІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ»

28 листопада 2013 року
ІІ міжрегіональна конференція «Розумовські зустрічі» в Чернігові

Науково-практична конференція ІІ «Розумовські зустрічі» відбулася 28 листопада 2013 року в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за участю представників 6 областей України та низки провідних українських інституцій.

Конференція була спрямована на висвітлення питань майбутнього реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, проблемних питань запровадження нового законодавства про державну службу та змін до антикорупційного законодавства України, тощо.

«Інститут державної служби постійно трансформується. І такий формат «Зустрічей» дозволяє державним службовцям-практикам, представникам громадськості на науковому, експертному рівні висловити власну позицію щодо подальшого реформування державної служби», – зазначив на відкритті конференції директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Андрій Подорван.

З вітальними словами до учасників конференції також звернулися українські науковці, доктори наук, професори: член Центральної виборчої комісії України, академік Національної академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії наук України Олександр Копиленко; заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Кривошея, завідувач відділу Українського інституту національної пам’яті Лариса Буряк, завідувач кафедри менеджменту та державного управління Чернігівського національного технологічного університету Микола Бутко, професор кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського національного технологічного університету, заслужений працівник народної освіти України Володимир Личковах, а також представники Київського офісу Інституту Кеннана, Інституту законодавства Верховної Ради України та ін.

В рамках «Розумовських зустрічей» було розкрито напрями співпраці Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні та центрів підвищення кваліфікації кадрів, висвітлено проблемні аспекти у процесі запровадження нового законодавства про державну службу, особливості формування та функціонування регіональних господарських комплексів в умовах владного реформування, проблеми перекладу актів європейського права, зроблено порівняльний аналіз світового та вітчизняного досвіду у сфері реформування органів влади та місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою та ін.

Зокрема, як наголосила перший заступник голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Олена Тертишна, «не може бути окремо взятої реформи. Місцеве самоврядування вже давно перебуває в контексті реформ та модернізаційних змін, що відбуваються в Україні». Вона навела основні позиції щодо концепції розвитку місцевого самоврядування, яка має забезпечити визначення перерозподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, акцентувала увагу на завданнях розвитку місцевого самоврядування, визначених Президентом України В. Януковичем, зазначивши, що «модернізація системи місцевого самоврядування та управління регіонами – це питання, які стоять зараз на порядку денному».

Учасники конференції, а це науковці, освітяни, працівники органів державної влади та місцевого самоврядування Луганська, Сум, Києва, Херсона, Донецька, Сімферополя мали можливість попрацювати як на пленарному засіданні так і в тематичних секціях, поділитися власним досвідом роботи та висловити певні рекомендації. Крім суто державницьких засад реформування державної служби та місцевого самоврядування, вони звернули увагу і на економічний, культурологічний та інші аспекти процесу реформування. Низка учасників заходу долучилася до обговорення через веб-зв’язок.

Час оприлюднення: 29 листопада 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ»

22 листопада 2013 року
ІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ»

28 листопада 2013 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації проходитиме ІІ науково-практична конференція «Розумовські зустрічі».

Обговорюватимуться питання реформування місцевого самоврядування, розглядатимуться практичні аспекти запровадження нового законодавства про державну службу та змін до законодавства щодо запобігання та протидії корупції. Також планується порівняти світовий та вітчизняний досвід у сфері реформування органів влади та місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою.

До участі запрошено науковців, освітян, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування міст Брянська, Чернігова, Києва, Донецька, Сум, Луганська, Херсона, Сімферополя. Вони представляють, зокрема, загальноукраїнську мережу центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Київський офіс Інституту Кеннана, Брянський філіал Російської академії народного господарства та державної служби при Президентові Російської федерації, Інститут законодавства Верховної Ради України, Український інститут національної пам’яті та ін.

За підсумками «Розумовських зустрічей» видаватиметься збірник доповідей та виступів.

Час проведення: 28 листопада 2013 року – 10.00 – 16.00.

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал, 3 поверх).

Тел. для довідок: (0462) 676-052, (0462) 774-312, (067) 4617386

Електронна пошта: chcppk@gmail.com

«Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку»

21 листопада 2013 року
«Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку»

Виїзний семінар-тренінг під такою назвою 21 листопада 2013 року було проведено Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів в м. Семенівка для посадових осіб місцевого самоврядування Семенівського району.

У роботі семінару взяли участь голова районної ради Людмила Салімон., перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Федюк, міський та сільські голови, депутати місцевих рад, працівники виконавчого апарату районної ради.

В рамках семінару було розкрито основні можливості залучення міжнародної технічної допомоги для розвитку територіальних громад, наведено інформацію про міжнародні та національні фонди і програми, що діють в Україні. Учасники семінару дізналися про актуальні конкурси проектів, основні вимоги до заповнення аплікаційних форм, управління ризиками проекту, оцінювання їх успішності, моніторинг реалізації проектів та критерії інноваційності проекту.

З представниками органів місцевого самоврядування Семенівського району під час семінару працювали учений секретар Центру, кандидат філософських наук Людмила Чабак та головний спеціаліст аналітичного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради Марина Фесенко.

Час оприлюднення: 21 листопада 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Дотримання вимог бюджетного законодавства при проведенні видатків державного та місцевих бюджетів»

20 листопада 2013 року
«Дотримання вимог бюджетного законодавства при проведенні видатків державного та місцевих бюджетів»

19 – 21 листопада 2013 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводить короткотерміновий семінар з питань бюджетного законодавства для працівників Управлінь Державної казначейської служби України Чернігівської області. У відкритті навчання взяли участь в.о. начальника Головного управління Державної казначейської служби України Чернігівської області Людмила Ридзель та директор Центру Володимир Бойко.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів слухачі ознайомляться з практикою формування бази даних Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів з врахуванням змін нормативної бази; організацією роботи органів Казначейства щодо забезпечення обліку бюджетних асигнувань та змін бюджетних асигнувань, що виникають у процесі виконання державного бюджету; організацією казначейського обслуговування бюджетів за доходами, міжбюджетних трансфертів та моніторингу видатків місцевих бюджетів.

Працівники управлінь ДКСУ звернуть увагу на нормативно-правові та практичні аспекти здійснення державних закупівель розпорядниками бюджетних коштів; порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах ДКСУ; дотримання вимог законодавства при реєстрації договорів про закупівлю товарів, робіт за бюджетні кошти; здійснення казначейськими органами контрольних функцій при проведенні капітальних видатків; порядок надання короткотермінових та середньострокових позичок місцевим бюджетам та зміни Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів в органах ДКСУ.

Час оприлюднення: 20 листопада 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

«Лідерство та технології публічного виступу»

Виїзний семінар-тренінг з такою назвою 20 листопада Центр підвищення кваліфікації кадрів провів в Ріпкинському районі для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

У відкритті та роботі семінару взяли участь заступник голови Ріпкинської районної ради Юрій Лемешко та керівник апарату районної державної адміністрації Тетяна Павленко.

Під час семінару були розглянуті окремі питання, які розкривали суть проявів лідерства взагалі та особливості цих проявів у системі державної служби зокрема. Мова йшла про лідерство як соціально-психологічний феномен, лідерські якості, способи позиціонування лідерських якостей. Окрім цього була приділена увага комунікативній компетентності лідера та майстерності публічного виступу.

Семінар проводили начальник навчально-методичного відділу Центру Наталія Коваленко та старший викладач Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Олександр Норов.

Час оприлюднення: 20 листопада 2013 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Голодомор 1932 – 1933 рр. у публіцистиці Джеймса Мейса

19 листопада 2013 року
Голодомор 1932 – 1933 рр. у публіцистиці Джеймса Мейса

19 листопада 2013 р. в прес-клубі «Ділове слово» презентували збірку публіцистики дослідника Голодомору 1932-1933 р. Джеймса Мейса, що вийшла у вересні 2013 р. у серії видань «Бібліотека газети «День» Україна Incognita» («Підривна література»).

Про збірку «Свічка у вікні», особистість Джеймса Мейса, значення цієї постаті для сучасної України розповідали автор передмови Володимир Бойко та дослідниця Голодомору 1932–1933 рр. Тамара Демченко.

«Книга автобіографічна, – зауважив Володимир Бойко – вона містить світоглядні постулати американського дослідника, який своє життя віддав Україні. І лише коли він покинув наш світ українці відчули, що чогось не вистачає, бо ця дивна людина стала частиною пережитих нами протягом останніх двох десятиліть змін». Сам Мейс свою долю порівнював із долею англійського журналіста Гарета Джоунса – той написав серію репортажів, що відображали жах Голодомору 1932 – 1933 рр. Водночас інший його співвітчизник, Волтер Дюранті отримав Пулітцерівську премію за статті, узгоджені з радянським керівництвом, де заперечувалися очевидні факти насильницької загибелі мільйонів людей. Тож Мейс порушив фундаментальні питання реакції на подібні факти громадянського суспільства в цілому та журналістської етики й поведінки влади зокрема.

Значна увага у збірці приділена особливостям розуміння Мейсом терміну геноцид. Воно відрізнялося від звичного для нас й своїми витоками йшло від свого автора – Рафаеля Лемкіна. Останній розглядав геноцид не лише як цілеспрямоване вбивство, але як зумисне насильництво однієї групи людей над іншою. До речі, не лише національної, етнічної, расової, релігійної, але (згідно первісної пропозиції) й соціальної. Мейс звернув увагу на точку зору Михайла Волобуєва про СРСР як складну єдність. В цій єдності радянська Україна була найбільшою республікою зі стійкими державовотворчими традиціями. Тому Голодомор як геноцид спрямовувався проти України як республіки, що становила найбільшу загрозу цілісності СРСР. Тож смерть не вибирала національність, хоча також зрозуміло, що найбільше постраждало українське селянство як основа тогочасної України.

На думку доповідача, ім’я Мейса має стати відомим в Україні так само широко, як постаті знаних українських письменників, науковців, громадських діячів.

«Вчинок Мейса – це приклад вчинку чесної, порядної людини», – зауважила Тамара Демченко. Його вчення про постгеноцидне суспільство, на жаль, є підтвердженням нашої сучасної дійсності. Воно проявляється у браці модерної національної свідомості, безвідповідальності, почутті страху, «синдромі уцілілого» (почутті вини перед загиблими близькими) та іншими негативними наслідками. Щоб подолати це, необхідно вийти з «тіньового євразійства» та гуртувати суспільство на базі громадянських засад, форм місцевого самоврядування та європейського вибору».

В подальшому обговоренні з представниками чернігівських ЗМІ доповідачі ще раз звернули увагу на визначення Голодомору 1932 – 1933 рр. як геноциду населення радянської України та складний шлях до визнання цього факту вже під час здобуття Україною незалежності.

Час оприлюднення: 19 листопада 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 18 листопада 2013р.

18 листопада 2013 року

Навчання для групи секретарів сільських, селищних, міських рад розпочалося в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. 18 листопада пройшов короткотерміновий семінар «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

Тематика навчання стосувалася соціальних передумов, поняття, сутності корупції в Україні, останніх змін в сучасному антикорупційному законодавстві України (ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції»). Також розглядалася система корупційних правопорушень в Україні та особливості відповідальності за вчинення корупційних дій.

З 19 по 22 листопада слухачі навчатимуться за професійною програмою підвищення кваліфікації (2 сесія). Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів висвітлюватимуться аспекти проекту нового закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»; практичне застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; правове регулювання діловодства, архівної справи, складання номенклатури та формування справ.

Окрім цього, розглядатимуться правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства; аспекти запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; розвитку лідерства на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування; положення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі та наслідки укладення для України; зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин; особливості ведення погосподарського обліку в сільських і селищних радах; стан призначення державних соціальних допомог у Чернігівській області та оформлення субсидій.

По завершенню навчання слухачі пройдуть комп’ютерне тестування на предмет засвоєння отриманих під час обох сесій знань та отримають сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 18 листопада 2013 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

18 листопада Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг «Регулювання відносин між роботодавцями та найманими працівниками в межах КЗпП України. Оплата праці в органах місцевої влади» для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Ніжинського району.

Під час семінару, який проводила заступник начальника Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Тимощенко Катерина Михайлівна було розглянуто ряд питань. Зокрема, мова йшла про договірне регулювання трудових відносин, трудовий договір: порядок укладення та розірвання; ведення трудових книжок, колективний договір, зміст колективного договору; додержання державних гарантій в оплаті праці, соціальні стандарти у сфері праці; умови оплати праці працівників органів виконавчої влади, оплата праці на основі єдиної тарифної сітки.

Час оприлюднення: 18 листопада 2013 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Презентація збірки публіцистики дослідника Голодомору 1932 – 1933 рр. Джеймса Мейса у прес-клубі «Ділове слово»

15 листопада 2013 року
Презентація збірки публіцистики дослідника Голодомору 1932 – 1933 рр. Джеймса Мейса у прес-клубі «Ділове слово»

19 листопада 2013 року на базі прес-клубу «Ділове слово» планується презентація збірки публіцистики дослідника Голодомору 1932–1933 рр. Джеймса Мейса, що у вересні 2013 року вийшла друком у серії видань «Бібліотека газети “День” Україна Incognita» («Підривна публіцистика»).

Представлятимуть збірку автор передмови Володимир Бойко та дослідниця Голодомору 1932–1933 рр. Тамара Демченко. Йтиметься про зміст збірки публіцистики Джеймса Мейса «Свічка у вікні», його особисту долю, про місце і роль праць дослідника у вивченні цієї трагедії, її наслідків та проблем сучасного українського суспільства як постгеноцидного.

До участі запрошені викладачі, студенти, журналісти, громадські діячі – всі, кого цікавить порушена тема.

Місце проведення: м. Чернігів, вул. Бєлінського, 11, зал засідань на першому поверсі.

Час початку заходу: об 11:00 год. 19 листопада 2013 року

Тел. для довідок: 676-052., 067-461-73-86.

Запрошуємо до участі всіх бажаючих.

Час оприлюднення: 15 листопада 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

15 листопада 2013 р. завершилось навчання групи військовослужбовців у селищі Десна за курсом «Менеджер рекламно-видавничої діяльності».

«Отримані знання, я думаю, нададуть можливість Вам знайти своє місце в сучасних умовах. Ця програма допомогла не одному десятку військовослужбовців влаштуватись у цивільному житті», – зазначив менеджер програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців  Крістофер Штауд під час підбиття підсумків цього навчання.

В підбитті підсумків навчання взяли участь представник Міністерства соціальної політики Максим Андросенко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, заступник начальника Навчального центру Юрій Зубрицький, заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Олександр Меженнний. Максим Андросенко наголосив «В рамках Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців пройшли навчання тисячі військовослужбовців і така робота актуальна і надалі.» Присутні підкреслили важливость такого роду навчань, побажали, щоб кожний слухач, який закінчив курси використав набутий досвід у повсякденному житті.

По завершенню навчання слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Менеджер рекламно-видавничої діяльності» та сертифікати НАТО.

Час оприлюднення: 15 листопада 2013 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Тренінг «Планування міжмуніципального проекту у сфері інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами»

13 листопада 2013 року
«Тренінг «Планування міжмуніципального проекту у сфері інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами»

Фахівцями швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Despro в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації проведено тренінг «Планування міжмуніципального проекту у сфері інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами».

Його модератори Андрій Артов – експерт з питань твердих побутових відходів та В’ячеслав Сороковський – експерт з питань децентралізації та публічних послуг розповіли головам територіальних громад Чернігівщини про сучасні технології організації збору та вивезення твердих побутових відходів.

Під час семінару були порушені важливі проблеми які стосуються небезпечності для довкілля та людини твердих побутових та органічних відходів. Представники DESPRO запропонували шляхи вирішення вищезазначених проблем за допомогою інтегрованого підходу, який включає в себе декілька компонентів стосовно захисту довкілля.

Тренінг проходив із застосуванням інтерактивних методів навчання, зокрема моделювання практичних ситуацій та роботи в групах.

Час оприлюднення: 14 листопада 2013 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 13 листопада 2013р.

12 листопада 2013 року

12 жовтня ц.р. у рамках підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади Менського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Розвиток інфраструктури територіальної громади України і вимоги щодо виконання Указу Президента України від 02.06.2013 № 327 «Про невідкладні заходи щодо прискорення здійснення економічних реформ».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь Неруш Вікторія Валентинівна – керівник апарату Менської районної державної адміністрації. Вона відзначила актуальність тематики семінару, адже на часі сьогодні, окремою темою для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є вирішення проблем розвитку сільських громад, реалізація перспектив формування економіки сільських територій.

Проводив семінар Охріменко Ярослав Васильович – заступник начальника управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації. Він зосередив увагу присутніх на важливості розвитку необхідної інфраструктури в сільській місцевості, адже територіальна інфраструктура сільської місцевості – це соціальна, виробнича, інженерно-транспортна та інша інфраструктура на сільських територіях, які обумовлені географічними, історичними, економічними, етнічними, соціальними культурними та іншими чинниками і забезпечує збалансованість соціально-економічного розвитку цих територій.

Охріменко Я.В. озвучив розставлені Президентом України Януковичем Віктором Федоровичем пріоритети під час останнього засідання Ради регіонів у Борисполі Київської області. Зокрема, Глава держави зазначив, що пріоритети розвитку сільських територій та соціально-економічного розвитку села мають знайти відображення в новому проекті Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, а також під час розробки та доопрацювання відповідних регіональних стратегій економічного й соціального розвитку. «Сучасне українське село повинне мати розвинуту інфраструктуру – платформу для залучення інвестицій та відродження підприємницької активності. Її невід’ємною складовою має стати комплексна розбудова аграрного ринку, розвитку доріг, транспорту, житлово-комунальної та інженерної сфер. І це також повинно бути пріоритетом роботи Уряду та місцевої влади», – наголосив Президент.

Під час семінару посадові особи місцевого самоврядування та державні службовці органів виконавчої влади Менського району також ознайомились й обговорили питання щодо презентації території як одного з факторів розвитку зовнішньої торгівлі й залучення інвестицій та брендінгу та ребрендінгу територій.

Час оприлюднення: 13 листопада 2013 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку»

12 листопада 2013 року
«Розробка та управління проектами з питань місцевого та регіонального розвитку»

Тематичний короткотерміновий семінар щодо питань розробки та реалізації проектів розвитку територіальних громад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 12-14 листопада 2013 р.

Впродовж трьох днів голови територіальних громад Чернігівської області опановуватимуть засади планування проектів (основи проектного менеджменту); звернуть увагу на головні вимоги до змісту та типові недоліки при поданні проектних пропозицій на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Поряд з цим учасники навчання дізнаються про особливості формування бюджету проекту, планування кошторису видатків; управління ризиками проекту, оцінювання успішності, моніторинг реалізації проектів та критерії інноваційності проекту. Керівники територіальних громад візьмуть участь і в «круглому столі», під час якого обговорюватимуться досвід розробки, управління проектами в територіальній громаді та кращі практики щодо розробки та реалізації проектів на державному та регіональному рівні.

В рамках семінару також передбачено проведення тренінгу «Планування міжмуніципального проекту у сфері інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами». Його модераторами стануть Андрій Артов – експерт з питань твердих побутових відходів та В’ячеслав Сороковський – експерт DESPRO з питань децентралізації та публічних послуг.

Час оприлюднення: 12 листопада 2013 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052