«День Соборності: уроки історії, сучасні реалії та перспективи »

22 січня 2014 року
«День Соборності: уроки історії, сучасні реалії та перспективи»

Про драматичну передісторію акту злуки Української народної та Західноукраїнської народної республіки, суспільно-політичний розвиток незалежної України у 1990 – 2000-х рр., проблеми та перспективи консолідації української нації йшлося під час міжрегіональної відеоконференції «Соборність України: історичне минуле, сучасні виклики, прогнози на майбутнє», що відбулася 22 січня 2014 р. Співорганізаторами заходу виступили Чернігівський, Івано-Франківський та Миколаївський центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. До участі в обговоренні були запрошені науковці, представники вищих начальних закладів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

З боку Чернігівської області у відео-конференції взяли участь: директор Чернігівського центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко, викладач Чернігівського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, кандидат історичних наук Тамара Демченко, начальник Управління державної служби Головного управління державної служби України в області, Валентин Дубок, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації Ігор Соф’їн, представник Інституту національної пам’яті Сергій Бутко, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, закладів культури.

«Акт злуки УНР та ЗУНР – це складна, повчальна історія, яка потребує осмислення. На жаль історичне минуле для українців має тенденцію перетворюватися на злобу дня. Ставлення до нього докорінно відрізняється від розуміння власної історії в західних країнах, які століттями насолоджувалися своєю незалежністю. Між іншим, більшовики у 1919 р. теж зробили «європейський вибір», але з перспективою на світову пролетарську революцію. Галичина в їхніх планах мала важливе значення, бо відкривала дорогу на Польщу, Угорщину та країни західної Європи», – зазначила Тамара Демченко.

«На початку 1990-х рр. ми отримали Україну з численними міфами, різними духовними та політичними цінностями. Подальша політична та економічна криза сприяла активізації сил, спрямованих на нівелювання довіри до української державності з боку пересічних громадян», – зауважив професор кафедри політології Юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доктор історичних наук Сергій Адамович.

На думку фахівців, подальший розвиток України може мати кілька сценаріїв – від повної стагнації української державності до більш оптимістичних прогнозів. Все залежить від того, наскільки українці в різних куточках держави зможуть приводити власні інтереси та уподобання до спільного знаменника, а цінності політиків базуватимуться на державницьких підходах.

На завершення заходу, учасники дискусії дійшли висновку, що ідея соборності вже відбулася. Одним з її прикладів є наявність єдиної для України нормативно-правової бази та системи органів влади, незважаючи на існуючі проблеми та суперечності. Подальший шлях до консолідації української нації лежить через подолання історичних та політичних міфів минулого, налагодження зв’язків між мешканцями територіальних громад різних регіонів для вироблення спільних ідей подальшого соціального та економічного розвитку всієї країни.

Час оприлюднення: 22 січня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052