Можливий вплив Асоціації з ЄС на агропромисловий сектор Чернігівщини проаналізовано в Ріпках

21 лютого 2014 року

Семінар «Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівської області», було організовано 21 лютого 2014 року в селищі Ріпки. Захід розпочався хвилиною мовчання для вшанування пам’яті жертв масових заворушень в Україні.

Учасники заходу взяли участь в обговоренні основних результатів дослідження можливих структурних змін в аграрній сфері України та Чернігівській області у зв’язку з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. Розкривалися питання, що стосуються органічного фермерства, генетично-модифікованої продукції, санітарних та фітосанітарних заходів, стандартів торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин, фруктами та овочами, живими тваринами та продуктами тваринництва.

Найбільше турбувала учасників заходу доля домогосподарств після можливого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Оскільки переважна більшість жителів Ріпкинщини вимушена поєднувати роботу на підприємствах, в установах та ведення сільського господарства. Тож громадяни вкрай занепокоєні можливим введенням додаткових вимог до якості їх продукції, а відтак, зростанням витрат на її вирощення та переробку.

Відтак, на їх думку, дуже важливими будуть зусилля держави у цьому напрямі, спрямовані на надання пільг та дотацій для сільськогосподарських підприємств, підтримку кооперації тощо. В протилежному випадку може спостерігатися зростання соціальної напруги через низьку конкурентоздатність вітчизняних підприємств, скорочення їх виробництва.

Доволі новими та незрозумілими для прикордонного району Чернігівської області є такі можливості як розвиток сільського туризму, екотуризму, виробництво органічної продукції. Ці напрями діяльності ще потребують своєї розробки.

Водночас, серед вигод, які матиме сільське господарство Чернігівщини у випадку можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС називалися формування сприятливого інституційного, організаційного та економічного середовища на регіональному рівні, залучення вітчизняних і закордонних інвестицій у сільську місцевість, а також створення комфортних умов для проживання і роботи мешканців села, забезпечення населення якісними та безпечними сертифікованими органічними продуктами, підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок впровадження європейських норм щодо якості та безпечності продукції.

Окрему, бурхливу дискусію викликало обговорення ментального фактору, тобто особистого ставлення людей до змін, вимог та стандартів передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

Адже, як зазначила заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Римма Олексенко, треба змінювати власну ментальність. Лише тоді можливе здійснення запланованих позитивних змін, наприклад, подолання корупції в державних органах сертифікації та на митниці, запобігання розкраданню дотаційних коштів тощо.

Час оприлюднення: 21 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Українська естетична думка у світлі досліджень Чернігівської естетичної школи

Про розвиток вітчизняної естетики, її напрямки та особливості йшлося під час презентації колективної праці чернігівських науковців «Історія української естетичної думки». Захід відбувся в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 20 лютого 2014 року. Книга присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. 

«Це чи не єдине видання за останні тридцять років, в якому представлена не просто історія естетики як науки, а історія саме естетичної думки, – зазначив професор кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського національного технологічного університету, доктор філософських наук, професор, головний редактор монографії Володимир Личковах. – Автори намагалися показати відображення естетичної думки в культурних та мистецьких артефактах, літературних текстах, ментальності, світогляді, повсякденному побуті».

Під час презентації автори-науковці розповідали про концепцію дослідження в цілому та про специфіку роботи над окремими розділами книги. Ця колективна монографія стала однією із спроб створення цілісної та системної історії естетичної думки України з найдавніших часів до початку ХХІ століття. Показано основні етапи формування донаукової і наукової естетики, особливості українського естетичного дискурсу в його зв’язках з етнокультурою, мистецтвом, літературно-художньою критикою. Основні ідеї, принципи і понятійний тезаурус української естетичної думки аналізуються в контексті вітчизняних духовних традицій та впливів європейського культурного спадку.

Участь в обговоренні взяли науковці, викладачі, аспіранти, студенти гуманітарних і художньо-творчих спеціальностей, журналісти, працівники бібліотек та музеїв м. Чернігова.

Час оприлюднення: 21 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 20 лютого 2014р.

20 лютого 2014 року

У рамках підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів тематичний короткотерміновий семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У роботі семінару-тренінгу взяв участь голова Чернігівської районної державної адміністрації Ганжа Микола Миколайович та голова Чернігівської районної ради Литвин Михайло Борисович.

Проводив семінар заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Меженний Сергій Олександрович.

У ході проведення семінару-навчання особливу увагу приділялося питанням визначення поняття корупції, корупційного правопорушення, конфлікту інтересів на державній службі, суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення та суб’єктів, які здійснюватимуть заходи щодо запобігання та протидії корупції. Сергій Олександрович ознайомив всіх присутніх із новаціями в законодавстві щодо боротьби з корупцією. А саме, присутніх було поінформовано про види відповідальності за корупційні правопорушення,  про відшкодування збитків, шкоди, завданих державі внаслідок корупційного правопорушення. Також учасники семінару-навчання дізнались про існуючі обмеження щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування; обмеження щодо використання службового становища, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, щодо одержання подарунків (пожертв), щодо роботи близьких осіб, щодо порядку заповнення декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік та ін.

Час оприлюднення: 21 лютого 2014 року

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

19 лютого 2014 року
Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

Семінари з питань запобігання та протидії корупції для посадових осіб місцевого самоврядування 19 лютого проведено Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Зокрема, впродовж дня відбулися семінари у Деснянській районній у м. Чернігові раді та Чернігівській міській раді.

Про соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, світовий досвід у сфері боротьби з корупцією, сучасне антикорупційне законодавство України, положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»; систему корупційних правопорушень в Україні, особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень розповідала начальник юридичного відділу Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Мужикова.

Також доповідач звернула увагу на методику заповнення декларацій та новації в антикорупційному законодавстві України, на конкретних прикладах показала зміни у системі відповідальності за корупційні правопорушення.

Час оприлюднення: 20 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Презентація «Історії української естетичної думки», підготовленої чернігівськими науковцями

17 лютого 2014 року
Презентація «Історії української естетичної думки»,підготовленої чернігівськими науковцями

Презентація колективної монографії «Історія української естетичної думки», підготовленої представниками Чернігівської естетичної школи, відбудеться 20 лютого 2014 року. Праця чернігівських авторів є першим такого роду виданням, здійсненим на теренах незалежної України.

В дослідженні розгортається широка історична панорама становлення і розвитку естетичної думки України з часів її прадавнього населення до початку ХХІ століття. Розглянуто основні етапи формування донаукової і наукової естетики, особливості українського естетичного дискурсу в його зв’язках з етнокультурою, мистецтвом, літературно-художньою критикою. Основні ідеї, принципи і понятійний тезаурус української естетичної думки аналізуються в контексті вітчизняних духовних традицій і спільноєвропейського культурного спадку. Видання має майже енциклопедичний характер.

Під час презентації автори-науковці розкажуть про специфіку роботи над колективною монографією, розкриють основний зміст її розділів.

До участі у заході запрошуються науковці, викладачі, аспіранти, студенти гуманітарних і художньо-творчих спеціальностей, журналісти, представники громадськості та всі ті, кого цікавить зазначена тематика.

Початок заходу: 20 лютого 2014 року о 13.30.

Місце проведення: конференц-зал будинку засідань Чернігівської обласної ради за адресою пр-т Миру, 43.

Тел. для довідок: 676-052, 067-461-73-86.

***

Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад

Навчання бухгалтерів сільських, селищних, міських рад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 17 по 21 лютого 2014 р. (І сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

Під час першої сесії розглядатимуться правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування; планування та використання коштів місцевих бюджетів; питання бухгалтерського обліку (нарахування зносу, складання меморіальних ордерів, ведення головної книги); індексація та корегування заробітної плати; процедури подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Увага слухачів звертатиметься й на практику взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з політичними партіями та громадськими організаціями; аспекти Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (обґрунтування, витоки, зміст); практику підготовки та запровадження програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм; оренду земель як важливу складову розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян.

На практичних заняттях бухгалтери удосконалюватимуть свої знання щодо ведення бухгалтерського обліку за допомогою електронних таблиць Місrosoft Ехсеl та пошукових систем мережі Internet. В рамках навчання його учасники візьмуть участь у «круглому столі» з актуальних питань бухгалтерського обліку та звітності в бюджетній сфері.

Час оприлюднення: 17 лютого 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Концепція сталого розвитку міста як основа для розроблення проектів сталого розвитку малого міста

13 лютого 2014 року
Концепція сталого розвитку міста як основа для розроблення проектів сталого розвитку малого міста

В рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» 13-14 серпня 2014 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проводиться консультаційний семінар для міських та селищних голів Чернігівської області. Учасники заходу вчитимуться розробляти концепції сталого розвитку міст/селищ на основі їх унікальності.

Насамперед міські та селищні голови візьмуть участь у обговоренні щодо необхідності розробки концепції розвитку міста/селища. Модератор заходу керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис представить на огляд кращі практики розроблення концепцій сталого розвитку міст. Опрацювавши методику розробки подібних проектів, міські та селищні голови створюватимуть варіанти концепції сталого розвитку для власних населених пунктів та формуватимуть плани щодо реалізації цієї концепції. У підсумку керівники міські та селищних громад мають підготувати не тільки план концепції сталого розвитку свого населеного пункту, а й окреслити послідовність та шляхи її реалізації.

Час оприлюднення: 13 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Призначення в області окремим категоріям громадян державних допомог і житлових субсидій та питання реалізації надання пільг за соціальною ознакою

12 лютого 2014 року
Призначення в області окремим категоріям громадян державних допомог і житлових субсидій та питання реалізації надання пільг за соціальною ознакою

Короткотерміновий семінар для спеціалістів відділів адресних соціальних виплат та персоніфікованого обліку управлінь праці та соціального захисту населення проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 12 лютого 2014 р.

Впродовж дня учасники навчання ознайомляться з питаннями реалізації надання пільг за соціальною ознакою; станом призначення в області окремим категоріям громадян державних допомог і житлових субсидій; особливостями відповідальності за вчинення корупційних правопорушень; основними аспектами Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» та психологічними засадами продуктивності ділового спілкування.

Час оприлюднення: 12 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації з англійської мови

10 лютого 2014 року
Професійна програма підвищення кваліфікації з англійської мови

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови (перша сесія) за напрямом 6.020303 «Філологія» проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 10 по 14 лютого 2014 р. для спеціалістів апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці.

Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування візьмуть участь у серії практичних занять, під час яких на матеріалах з англійської мови розглядатиметься специфіка державного управління; принципи належного врядування в європейському просторі; структура Європейський союзу та інституцій ЄС; засади конкурентної політики; ринки та монополії, захист від монополій, сутність таких понять як «види монополій», «монопольна діяльність», «монополістична конкуренція», «антимонопольна політика»; «комерційне та підприємницьке право», «інтелектуальна власність», «авторське право», «патент», «торгова марка», «спільне підприємство» та ін. Слухачі дізнаються про специфіку контракту та його умови, види страхування, організаційні форми бізнесу, партнерство тощо.

Учасники програми вивчатимуть граматику англійської мови, засвоюючи форми минулого (Past), теперішнього (Present), майбутнього (Future) часу та модальні дієслова (can/could/be able to, may/might, will/would etc). Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування опановуватимуть засади ділового та повсякденного спілкування (ведення переговорів, запит про роз’яснення, відмова від пропозиції, поступка, досягнення домовленості; управління конфліктом, вирішення проблем, скарг, прийняття рішень, вибачення; спілкування у відрядженні, в аеропорті, на залізничній станції, в готелі, на конференції).

Час оприлюднення: 10 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи

6 лютого 2014 року
Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи

Про перспективність залучення молоді до служби в органах державної служби та місцевого самоврядування йшлося під час організаційної зустрічі зі студентами випускних курсів вищих навчальних закладів Чернігова та Ніжина, які виявили бажання взяти участь у програмі залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Захід організований та проведений Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 6 лютого 2014 р.

«Сьогодні як ніколи гостро стоїть необхідність по-новому керувати державою», – зазначив заступник голови обласної ради, доктор філософії в галузі ділового адміністрування Валентин Мельничук. Він також вказав на переваги та недоліки роботи у структурах виконавчої влади та місцевого самоврядування, побажав учасникам Програми успіхів у навчанні та досягненні поставленої мети.

Про шляхи реформування моделі органів державної влади, місцевого самоврядування, оновлення їх кадрового складу, підвищення ефективності його діяльності завдяки залученню молодих спеціалістів говорив в.о. заступника голови облдержадміністрації, магістр державної служби Юрій Музика. Начальник управління державної служби Головдежслужби України в області Валентин Дубок представив дані про відношення числа держслужбовців до загальної кількості населення та відсоток держслужбовців з фаховою освітою.

Про власний шлях до державної служби розповіли студентам учасники програми попередніх років: заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор Соф’їн; головний спеціаліст відділу інформаційного забезпечення виконавчого апарату обласної ради Тетяна Міщенко; учений секретар Центру, кандидат філософських наук Людмила Чабак.

Після офіційної частини студенти написали короткі роздуми на тему: «Чим мене приваблює державна служба» про власне бачення державної служби, очікування щодо навчання під час семінару, а також пройшли тестування на предмет знання Конституції України, Закону України «Про державну службу». За його результатами формуватиметься група учасників семінару, що навчатиметься наприкінці березня.

Час оприлюднення: 7 лютого 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Вплив Асоціації з ЄС на агропромисловий сектор Чернігівського регіону

4 лютого 2014 року
Вплив Асоціації з ЄС на агропромисловий сектор Чернігівського регіону

Можливості, загрози та наслідки для сільського господарства Чернігівської області було розкрито під семінару „Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівської області”.

В рамках заходу представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, науковці Чернігівського державного інституту економіки та управління, Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів презентували результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону».

Фахівці проаналізували очікуваний вплив Угоди про асоціацію на аграрний бізнес, домогосподарства та розвиток сільських територій, зауваживши, що в процесі можливої реалізації зазначеної Угоди на аграріїв Чернігівщини, та й загалом всієї України чекає низка вигод та, водночас, низка труднощів, пов’язаних з адаптаційними процесами.

Як зазначив доцент кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського державного інституту економіки і управління, кандидат економічних наук Михайло Селінний, відчутним вплив, насамперед, буде у сферах зайнятості населення, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції.

В рамках заходу було розкрито і питання, що стосуються органічного фермерства, генетично-модифікованої продукції, санітарних та фітосанітарних заходів, стандартів торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин, фруктами та овочами, живими тваринами та продуктами тваринництва та ін.

Заступник начальника управління харчової промисловості Галина Сич звернула увагу присутніх на ті тенденції, що характерні саме для сільського господарства Чернігівщини

Учасники семінару висловили і власні думки та побоювання щодо можливої реалізації положень Угоди про асоціацію з ЄС, відзначивши неготовність вітчизняного аграрного сектору до суттєвих змін та впровадження європейських стандартів, та водночас, наголосивши на вкрай необхідній зміні ситуації.

Час оприлюднення: 4 лютого 2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації секретарів сільських, селищних, міських рад

3 лютого 2014 року
Професійна програма підвищення кваліфікації секретарів сільських, селищних, міських рад

Навчання секретарів сільських, селищних, міських рад проводить Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 3 по 7 лютого 2014 р. (І сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру Володимир Бойко.

На першій сесії слухачі звернуть увагу на правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; основні аспекти Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про правила етичної поведінки»; практичне застосування Закону України «Про надання адміністративних послуг»; нові вимоги діловодства та оформлення документів відповідно до інструкції з діловодства Чернігівської обласної ради; засади діяльності комісій та депутатів місцевих рад; систему трудових правовідносин; методи формування гендерної чутливості у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; аспекти Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (обґрунтування, витоки, зміст).

Також під час лекцій та конверсаторіумів секретарі дізнаються про правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства; державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень; порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування та зміни до законодавства щодо регулювання земельних відносин. На практичному занятті учасники навчання ознайомляться з сучасним програмним забезпеченням щодо захисту комп’ютерів від вірусів та правилами налаштування операційної системи.

Час оприлюднення: 3 лютого 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052