Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

13 березня 2014 року
Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

Чергові заняття за програмою постійно діючого семінару з питань запобігання та протидії корупції проходять в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 13 березня 2014 р. Цього разу участь у навчанні беруть державні службовці Департаменту фінансів Чернігівської обласної державної адміністрації.

Заняття проводить заступник начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергій Меженний, який розповість слухачам про соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні, світовий досвід у сфері боротьби з корупцією та висвітлить положення сучасного антикорупційного законодавства України (ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції»).

Час оприлюднення: 13 березня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Обговорення очікуваного впливу Асоціації з ЄСна агропромисловий сектор Чернігівської області

Публічне обговорення очікуваного впливу Угоди про асоціацію з ЄС на агропромисловий сектор Чернігівської області відбулося 13 березня 2014 року в селищі Куликівка Чернігівської області. Захід було проведено Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Сіверським інститутом регіональних досліджень.

Участь у відкритті заходу взяв голова Куликівської районної ради Юрій Кріпосний, який наголосив на актуальності зазначеної теми та необхідності змін у сільському господарстві Чернігівщини.

Представлені під час заходу основні результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону» викликали дискусію щодо державної підтримки, цінової політики та безпеки продукції агропромислового сектору для населення.

Адже учасники заходу стурбовані очікуваним зростанням цін на собівартість продукції сільського господарства внаслідок можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Це пов’язується з необхідністю модернізації обладнання, впровадженням нових механізмів стандартизації та сертифікації продукції та необхідністю дотримання європейських стандартів її виробництва.

Однак, з точки зору споживачів позитивні сподівання покладаються на підвищення якості продукції, що, в свою чергу сприятиме захисту здоров’я населення, достовірності інформації щодо складу та місця виробництва продукції, покращенню стану довкілля.

Щодо державної підтримки агропромислового сектору, то подібна практика розповсюджена у країнах Європейського Союзу. Як зазначив експерт проекту, кандидат економічних наук Михайло Селінний, для Європи є характерним механізм планування. Це допомагає утримувати на належному рівні ціни та стабілізувати процес виробництва продукції. Відтак, тягар перехідного періоду після очікуваного підписання Угоди про асоціацію з ЄС для українських аграріїв має бути послаблений за рахунок заходів держави.

Також учасники заходу звернули увагу на можливості, які отримає агропромисловий сектор України після підписання зазначеної Угоди. Серед них: збільшення обсягу експорту сільськогосподарської продукції, збільшення обсягу вироблення продукції тваринництва, використання європейського досвіду функціонування і розвитку сільського господарства на основі впровадження сучасних інноваційних технологій, нарощування обсягів виробництва органічної продукції та ін.

Учасники обговорення зазначили, що іншого виходу, ніж рухатися у європейському напрямку та розпочинати модернізацію сільського господарства у них, в контексті сучасної політичної та економічної ситуації, просто немає.