Вплив Асоціації з ЄС на агропромисловий сектор Чернігівщини аналізували в Бобровиці

3 квітня 2014 року
Вплив Асоціації з ЄСна агропромисловий сектор Чернігівщини аналізували в Бобровиці

Очікуваний вплив асоціації з ЄС не буде однозначним і залежатиме від багатьох факторів – до такого висновку прийшли учасники семінару в місті Бобровиця, який відбувся 2 квітня 2014 року.

Представлені під час заходу основні результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону» дозволили виокремити низку чинників, від яких залежатиме очікуваний вплив Угоди про асоціацію з ЄС на сільське господарство Чернігівщини. Серед них: дії держави на підтримку українських аграріїв, потенціал області, а також людський фактор, бажання до змін.

Відтак очікування аграріїв Бобровицького району від можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС сьогодні подвійні: одні чекають позитивних змін, інші – готуються до значних проблем. Водночас більшість з них фактично не має жодного уявлення про зміст зазначеної угоди, а, відтак, живе страхами та стереотипами.

Як підкреслили експерти проекту Римма Олексенко та Олександр Селінний, в Європейському Союзі зменшується пряма підтримка виробника сільськогосподарської продукції, водночас збільшується кількість коштів на розвиток сільськогосподарських територій.

Серйозне питання – людський фактор у напрямі адаптації виробників та переробників сільськогосподарської продукції до нових умов роботи, дотримання європейських стандартів. Це вимагає не лише змін умов праці, але й змін у свідомості.

«Позитивні досягнення від Угоди про асоціацію – це тривала і ґрунтовна робота, в тому числі і робота кожного з присутніх» – зазначив директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Час оприлюднення: 3 квітня 2014 року

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052