Головна мета українських аграріїв – якомога швидше адаптуватися до нових вимог

8 квітня 2014 року
Головна мета українських аграріїв – якомога швидше адаптуватися до нових вимог

Головна мета українських аграріїв у випадку імплементації угоди про асоціацію з ЄС – якомога швидше адаптуватися до нових вимог. Чим скоріше відбудеться зазначений процес – тим швидше агропромисловий сектор зможе ефективно працювати у нових умовах, виробляти та реалізувати продукцію. До такого висновку прийшли учасники семінару в місті Короп, який відбувся 9 квітня 2014 року.

Участь у заході взяв голова Коропської районної ради Михайло Мазуренко, який наголосив на необхідності інформування громадськості про зміни, які очікують агропромисловий сектор України та наголосив на активізації місцевих ініціатив у цьому напрямі.

Представлені під час заходу основні результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону» за підтримки МФ «Відродження» дозволили виокремити низку чинників, від яких залежатиме очікуваний вплив Угоди про асоціацію з ЄС на сільське господарство Чернігівщини. Серед них: дії держави на підтримку українських аграріїв, ресурсний потенціал області, а також людський фактор, бажання до змін та активні дії, спрямовані на адаптацію до цих змін.

Угода про асоціацію з ЄС безпосередньо чи опосередковано торкається багатьох сфер агропромислового сектору: політики якості, органічного фермерства, генетично модифікованої продукції, стандартів торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин, фруктами та овочами, стандартів торгівлі живими тваринами та продуктами тваринництва та ін.

В деяких з них, наприклад, рослинництві, птахівництві Чернігівщини процес адаптації вже фактично розпочався та не викликає суттєвого занепокоєння. Більш критично зміни можуть торкнутися молочної продукції, яка на сьогоднішній день є далекою від європейських стандартів за вмістом соматичних клітин, технологією збору молока та ін.

Відтак, деякі аграрії Чернігівщини побоюються, що фінансові затрати на стандартизацію та сертифікацію вітчизняної продукції не дозволять їм гідно конкурувати з європейськими виробниками. Водночас, вже сьогодні на Чернігівщині діє низка підприємств аграрного спрямування, які готові до запровадження європейських стандартів та активно працюють у цьому напрямі. Адже сертифікація продукції сприятиме отриманню доступу не лише до ринків країн ЄС, але й до ринків інших країн.

До того ж, як зазначили експерти проекту: Михайло Селінний та Римма Олексенко, перехідні періоди скасування українських увізних мит є довшими, ніж для Європейського Союзу, та становитимуть від 3 до 10 років. А конкретні строки для адаптації вітчизняного сільського господарства до європейських стандартів не визначені загалом. Тобто, конкретні зміни у аграрному секторі прямо залежать від кожного з нас, – підкреслили експерти.

Час оприлюднення: 10 квітня 2014 року

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052