Нові санітарні та фітосанітарні норми України, питання охорони навколишнього середовища

15 квітня 2014 року
Нові санітарні та фітосанітарні норми України,питання охорони навколишнього середовища

15 – 16 квітня 2014 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення проводить тематичний короткотерміновий семінар для голів територіальних громад Чернігівської області. Участь у відкритті заходу взяв директор Центру Володимир Бойко.

В рамках семінару у форматі вуличного університету для слухачів була прочитана лекція «Угода про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС: обґрунтування, витоки, зміст». Як зазначив Володимир Бойко, головними принципами Угоди є політична асоціація та економічна інтеграція. Перший з них передбачає, що в рамках угоди сторони взаємно підтримують одна одну з усіх питань порядку денного політичного діалогу, другий – підкреслює кінцеву мету угоди – інтегрувати Україну до внутрішнього ринку ЄС. Особлива увага акцентувалася на тому, що положення Угоди про Асоціацію є юридично зобов’язуючими. Для України це означає, що вона має адаптувати своє законодавство до законодавства ЄС, застосовувати його на практиці, виявляти повагу до цінностей, на яких ґрунтується Союз. Зобов’язання для ЄС – допомагати Україні в наближенні до нього. Водночас жодних санкцій за невиконання положень Угоди не існує. Передбачені виключно позитивні стимули. Окрім цього, йшлося про напрямки співпраці в рамках Угоди, специфіку посиленої зони вільної торгівлі та її відмінності від митного союзу, приклади очікуваних змін, що вже сталися, або ж мають відбутися в Україні найближчим часом у зв`язку з підписанням Угоди.Очільники територіальних громад взяли участь у зустрічі за «круглим столом» з головою Чернігівської обласної ради Миколою Звєрєвим, під час якої обговорювалося питання «Місцеве самоврядування як фактор демократизації суспільства».

Як зазначив голова обласної ради: «Своєчасне проведення адміністративної реформи дозволило б уникнути тих наслідків, які ми маємо сьогодні. Це – передача реальної влади на місця, і найголовніше – фінансова самодостатність регіонів і територіальних громад. Уряд вже схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування. І саме зараз настав час, її реалізації».

Микола Звєрєв розповів про роботу Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Зокрема, на дев’ятнадцятій сесії обласної ради депутатами підтримано Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо запровадження в Чернігівській області пілотного проекту по реформуванню місцевого самоврядування.

Голова обласної ради звернув увагу на два законопроекти «Про право територіальних громад на об’єднання» і «Про співпрацю територіальних громад», шо надають сільським, селищним міським територіальним громадам укладати договори про співробітництво. Микола Звєрєв згадав і про новостворене комунальне підприємство «Консалтинговий центр «Сіверщина» Чернігівської обласної ради». Його діяльність спрямована на впровадження інвестиційних проектів, інноваційних програм і механізмів для забезпечення економічного та соціального розвитку територіальних громад.

Під час наступних занять за програмою семінару обговорюватимуться питання щодо поводження з твердими побутовими відходами; обслуговування мереж та споруд водовідведення; застосування Угоди СОТ щодо санітарних та фітосанітарних заходів в торгівлі між Україною та ЄС. Голови територіальних громад дізнаються про можливості області по забезпеченню високорепродуктивним насінням зернових культур, картоплі та насінням трав;засади проведення діагностичних заходів в індивідуальних господарствах населення та недопущення занесення гострих інфекційних захворювань на території населених пунктів області; ознайомляться з сучасними вимогами до охорони навколишнього природного середовища в світлі вимог санітарного законодавства.

Час оприлюднення: 15 квітня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

15 квітня 2014 року Центр підвищення кваліфікації кадрів підвищення кваліфікації провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Брендинг та ребрендінг міст» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади Талалаївського району. У відкритті та роботі семінару-тренінгу взяв участь Микола Коновал – керівник апарату Талалаївської райдержадміністрації.

Провів семінар Ярослав Охріменко – заступник начальника управління з питань зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації. Він розказав присутнім про брендинг   як важливий інструмент розвитку територій в умовах конкурентної боротьби між ними.  Слухачі ознайомились з теоретичними засадами брендування, поняттями “бренд”, “ідентичність бренду”. На досвіді міста Чернігова та Чернігівської області ознайомились із засадами розробки концепції створення бренду території. Було підкреслено, що в умовах сучасного світу розвиток території багато в чому залежить від створеної нею системи комунікації для презентації власного іміджу та диференціації від конкурентних територій.

Час оприлюднення: 15 квітня 2014 року

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052