Вінницька, Миколаївська, Чернівецька та Чернігівська обласні ради про реформу місцевого самоврядування

25 квітня 2014 року
Вінницька, Миколаївська, Чернівецька та Чернігівська обласні ради про реформу місцевого самоврядування

«Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: європейські засади й українські реалії» – така веб-конференція відбулася за участю голів Вінницької, Миколаївської, Чернігівської, Чернівецької обласних рад. Зустріч стала можливою завдяки ініціативі зазначених органів місцевого самоврядування та відповідних центрів підвищення кваліфікації.

«Теоретичних напрацювань з питань адміністративно-територіальної реформи на сьогодні більш ніж достатньо. Настав практичний етап її реалізації, – наголосив голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв. – На сьогоднішній день в Чернігівській області в пілотному проекті з реформування місцевого самоврядування вже беруть участь Городнянський район, Чернігів, Корюківка, Вертіївка, Дмитрівка та Парафіївка. Основні перетворення здійснюються з огляду на законопроекти «Про право територіальних громад на об’єднання» і «Про співпрацю територіальних громад».

Голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко звернув увагу на історичні корені місцевого самоврядування в Україні, навівши за приклад демократичні традиції в організації Запорозької Січі. На його переконання, попри всі виклики, Україна має залишатися унітарною державою. В контексті реформування місцевого самоврядування важливим є також запровадження дієвих механізмів щодо скликання та роботи депутатських корпусів місцевих рад.

На думку Миколаївської обласної ради Тараса Креміня існує проблема комунікації центральної влади та місцевими громадами, яку треба подолати. Тепер значну активність проявляють громадські організації. Налагодження ефективної взаємодії з ними, залучення їхніх напрацювань матиме позитивний вплив на реалізацію зазначеної реформи.

На необхідності чіткого законодавчого врегулювання відносин між органами центральної влади та структурами місцевого самоврядування наголосив і голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайнічеру, а саме: репрезентувати центральну владу на місцях має представник уряду.

В обговоренні доповідей взяли участь науковці та голови малих міст Чернігівщини, Буковини, Вінничини, Миколаївщини. «До останнього часу, попри неодноразові обіцянки на чергових виборах, ми не спостерігали реальної передачі влади на місця, – зауважив депутат Вінницької обласної ради, голова Міжнародного товариства «Україна – Польща – Німеччина» Сергій Татусяк. – Для успішної реалізації реформи необхідно здійснити низку змін у законодавстві, децентралізацію податків та фінансів».

На думку експертів фінансова спроможність та економічна база для наповнення місцевих бюджетів – одне з найгостріших питань існування сучасної системи самоврядування. Нині в державну скарбницю надходить більшість зібраних на місцях податків, що знекровлює місцеве самоврядування. З іншої сторони навіть існуючі бюджетні кошти часто використовуються нераціонально, переважно – на утримання посадовців. Не вирішить всіх проблем і перенесення влади з адміністрацій до проектованих обл- та райвиконкомів. Для їхнього розв`зання пропонувалося використовувати історичний досвід діяльності органів місцевого самоврядування (скажімо, введення посади старости як посадової особи місцевого самоврядування). А також міжнародний, що потребує змін у законодавчій базі України стосовно залучення кредитів, грантів та багато інших питань.

Підсумовуючи, учасники конференції виокремили низку положень, які під час проведення реформи необхідно уточнити, та наголосили на важливості широкої інформаційної кампанії про завдання та перебіг реформи. Вони погодилися – налагодження взаємодії між владою та громадянами, реалізація реформи через розмежування повноважень між центральною владою та місцевим самоврядуванням, децентралізацію фінансів – основа для сталого розвитку України.

Час оприлюднення: 25 квітня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052