Нові перспективи для аграріїв Чернігівщини

30 квітня 2014 року
Нові перспективи для аграріїв Чернігівщини

Імплементація Угоди про асоціацію з ЄС відкриє для аграріїв Чернігівщини нові перспективи для розвитку тваринництва, органічного землеробства – переконані учасники публічного заходу в місті Борзна, який відбувся 30 квітня 2014 року.

Захід організовано Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації у партнерстві з Сіверським інститутом регіональних досліджень. Участь у заході взяли також представники Борзнянської районної ради та Борзнянської районної державної адміністрації.

Представлені висновки за результатами дослідження в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону» свідчать про значний потенціал в області щодо розвитку окремих галузей сільського господарства, які можуть бути конкурентоздатними на ринку Європейського Союзу. Серед них виробництво органічної продукції, її експорт. Це не вимагає великих фінансових затрат, водночас має перспективу реалізації як вітчизняному так і на світовому ринках. Тобто, вітчизняні підприємства зможуть без перешкод експортувати власну органічну продукцію до країн ЄС.

Звичайно, на початковому етапі підприємства понесуть певні витрати (сертифікація продукції, її пакування та ін.), але в майбутньому це буде компенсовано зростанням обсягів реалізації органічної продукції.

Щодо тваринництва – то значні площі екологічно чистих луків та пасовищ Чернігівщини дозволяють активізувати розвиток скотарства. Щоправда, на сьогодні існує невідповідність української м’ясної продукції стандартам якості, прийнятним в ЄС.

Відтак, на думку кандидата економічних наук Михайла Селінного, ситуація потребує більш активної державної участі у підтримці тваринницької галузі для її модернізації на основі зниження податкового тиску, створення дієвої системи кредитування та страхування ризиків.

Дискусії учасників заходу стосувалися також механізмів контролю за якістю продукції. Адже стандарти контролю за якістю в ЄС вищі, ніж в Україні. До того, вимагається їх чітке дотримання. Не зважаючи на суттєві витрати на стандартизацію та сертифікацію, значна частина яких припаде на виробників, після запровадження в дію положень Угоди про асоціацію в Україні зростуть вимоги до якості продукції.

Дослідження здійснено групою експертів в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Час оприлюднення: 30 квітня 2014 року

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052