Основні напрямки діяльності служб у справах дітей у сфері профілактики соціального сирітства

06 травня 2014 року
Основні напрямки діяльності служб у справах дітей у сфері профілактики соціального сирітства

Тематичний короткотерміновий семінар для працівників служб у справах дітей Чернігівської області проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 6 – 7 травня 2014 р. У відкритті навчання взяли участь начальник служби у справах дітей Чернігівської ОДА Людмила Зеленько та директор Центру Володимир Бойко.

Тематика семінару охоплює основні напрями діяльності органів місцевої влади щодо захисту прав та законних інтересів дітей. Слухачі дізнаються про реалізацію прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї; розглянуть практичні аспекти застосування постанови КМУ від 08.10.2008 р. № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей; звернуть увагу на питання функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в області, аналіз якості та термінів подання звітності щодо діяльності ПС та ДБСТ, здійснення контролю за їх діяльністю.

Учасники навчання ознайомляться з новими підходами у роботі з дітьми та сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах; порядком взаємодії суб’єктів соціальної роботи у виявленні сімей, які опинились у складних життєвих обставинах та ведення службами у справах дітей обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Також розглядатиметься організація та забезпечення контролю за виконанням документів, робота зі зверненнями громадян в службах у справах дітей області; особливості надання психіатричної допомоги дітям; порядок встановлення віку дитини, яка залишилася без піклування батьків та потребує соціального захисту.

В рамках семінару фахівці служб у справах дітей візьмуть участь серії зустрічей за «круглим столом», під час яких обговорюватимуться засади співпраці служб у справах дітей з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання; питання взаємодії органів внутрішніх справ, охорони здоров’я та служб у справах дітей у ході складання акту про дитину покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовились забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину.

Час оприлюднення: 6 травня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Відбувся перегляд та обговорення фільму «Виховання Уляни»

У приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації 6 травня проходив перегляд та обговорення фільму «Виховання Уляни», наданого Міжнародним фестивалем документальних фільмів про права людини DOCUDAYS UA. Показ був організований в рамках Днів Європи в Україні. Серед глядачів – освітяни, представники закладів культури, ЗМІ, працівники служб у справах дітей.

У фільмі показано долю 9-річної особистості, перед якою безсилі всі педагогічні закони. Сестри з Общини нових святомучеників, де виховують Уляну, вважають її генетично зіпсованою. З нею не може дати раду навіть матінка Вєньяміна, колишній професійний педагог, яка стала православною вихователькою сиріт.

Перегляд фільму не залишив присутніх байдужими та викликав досить суперечливі почуття. Насамперед, «це може бути де завгодно, але тільки не в нас». Настільки доцільним та ефективним є таке ортодоксальне релігійне виховання? Можливо, таким шляхом можна прищепити дитині навички самообслуговування, певні моральні принципи, любов до праці тощо. Але чи зможе вона після цього жити в сучасному світі XXI ст. і наскільки така практика враховує психологічні особливості особистості, що тільки-но почала формуватися.

Час оприлюднення: 6 травня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В., Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Нагадаємо, що всі покази Docudays UA відбуваються у партнерстві з “Днями Європи в Україні”, організованими Мережею Центрів Європейської інформації України http://ukrcei.org/. Покази відубудуться у 15 областях України з 18 квітня по 18 травня 2014 року.

Дні Європи в Україні відбуваються вже втретє у форматі єдиної кампанії в різних регіонах України.

Docudays UA – неполітичний фестиваль. Та він – про права людини і про те, що в кожного з нас завжди є вибір: змиритися з диктаторським режимом, чи боротися за перемогу демократії. Сьогодні від вибору кожного з нас залежить майбутнє України.

Слідкуйте за нами на www.docudays.org.ua

Лайкайте на www.facebook.com/DocudaysUA

Твітніть на www.twitter.com/DocudaysUA