Європейський досвід подолання корупції – українські реалії та перспективи

14 травня 2014 року
Європейський досвід подолання корупції – українські реалії та перспективи

Антикорупційний досвід провідних країн світу та можливості подолання корупції в Україні обговорювалися під час зустрічі з директором Київського офісу Інституту Кеннана, кандидатом філологічних наук Ярославом Пилинським в форматі міжрегіональної веб-конференції «Антикорупційне законодавство ЄС та його пристосування до українських реалій». Захід проведений 14 травня 2014 р. Сіверським інститутом регіональних досліджень спільно з Чернігівським центром європейської інформації, Товариством «Український Народний Дім в Чернівцях» та Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації за підтримки проекту «Дні Європи-2014. Діалоги про цінності». Участь у дискусії мали змогу взяти представники місцевого самоврядування, державні службовці, науковці, представники громадськості, ЗМІ Житомира, Івано-Франківська, Кіровограда, Полтави, Рівного, Сум, Херсона, Хмельницького, Чернівців та Чернігова.

«Тема корупції, на жаль, занадто злободенна та модна, – зауважив Ярослав Пилинський. – Вона не є сучасним явищем, а існує з давніх-давен. Перша згадка про неї як про велике зло міститься ще в Біблії. Є свідчення того, що ця проблема заважала вже урядувати в стародавньому Єгипті, Шумері, Греції; про неї пише Аристотель у своїй «Політиці». В добу Середньовіччя одним з найхарактерніших проявів корупції був продаж індульгенцій римо-католицькою церквою як перепусток для грішників до раю. У XVIII – XIX ст. корупція руйнувала державне управління Великобританії, США та інших країн».

На сьогоднішній день вже накопичений значний як позитивний, так і негативний світовий досвід боротьби з корупцією. Прийняття лише самих антикорупційних законів є явно недостатнім. Однією з найважливіших засад подолання саме передумов корупції є чітко виписане законодавство держави загалом, що виключає будь-яке маніпулювання та багатозначність трактування його положень. Важливу роль відіграє також відпрацьована десятиліттями система виборів державного, місцевого керівництва та система контролю за ними, в якій відповідальність депутатів означає відповідальність урядовців. Тому не виключено, що якби Україна на самому початку своєї незалежності поклала в основу свого законодавства найкращі європейські та світові зразки, поступово адаптуючи їх до вітчизняних умов, масштаби корупції були б зараз набагато меншими.

Час оприлюднення: 14 травня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052