«Візит представників місцевого самоврядування Чернігівщини до Німеччини»

9 червня 2014 року
«Візит представників місцевого самоврядування Чернігівщини до Німеччини»

З 1 по 6 червня з інформаційно-ознайомчим візитом у місті Кемптен (місцевість Альгой, Баварія) перебувала група міських та селищних голів Чернігівщини у складі двадцяти вдох чоловік. Ця поїздка – частина двохрічного проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області», що здійснюється відповідно до протоколу намірів між обласною державною адміністрацію та обласної радою і фондом Ганнса Зайделя (ФРН).

Голови територіальних громад ознайомилися з роботою комунального господарства середнього європейського міста, а саме: будівництвом та реконструкцію (в т.ч. в історичній частини), використанням джерел відновлювальної енергії (каскад малих гідроелектростанцій та одна сонячна), діяльністю пункту роздільного прийому вторинної сировини та сміттєспалювального заводу (останній одночасно виконує функції електростанції, забезпечуючи місто струмом на 80%), водопостачанням та очисними спорудами, розвитком туристичної привабливості міста (відомого ще з часів Римської імперії, до того ж розташованого поруч з Альпами), соціалізації підлітків, розвитком бізнес-середовища, зусиллями стосовно збереженням довкілля. Відповідну програму розробив керівник управління економіки та розвитку Кемптона Ріхард Шісль разом з українським експертом Анатолієм Чемерисом.

В заключний день з учасниками поїздки зустрівся бургомістр міста Кемтона Томас Кіхле. Серед іншого він зазначив: «Інформація з України нас бентежить, ми вже засумнівалися, чи зможете ви до нас нас приїхати. Тому сьогодні дуже раді вітати міських голів з Чернігівщини. Ми представляємо різні регіони Європи, але нас багато що об`єднує, в тому числі одна спільна культура – європейська. А ще ми представляємо місцеве самоврядування. Останнє потребує постійного підтвердження своєї спроможності, воно не дається раз і назавжди, а стверджується нашими діями. Не думайте, що в Баварії всі проблемні питання взаємодії громади міста та державної влади вирішені. Для цього досить подивитися на щорічне формування бюджету міста. Для всіх нас насправді є дві важливі теми: здійснення принципів субсидіарності та консенсульності місцевого самоврядування. Перший означає, що більшість питань вирішується на рівні громади, а другий підкреслює згоду всіх учасників діалогу. Тож бажаю всім єдності – на рівні держави та регіонів, адже інакше не можна вирішити важливі питання. А вам особисто – солідарності між собою».

На думку міських голів Чернігівщини, поза зразковою охайністю, нічого надзвичайного німці не створили – все з побаченого можна запровадити в Україні. Але за певних умов, ключова серед яких – зміна поширених в Україні штампів поведінки. Головне хотіти цього та розуміти, що і для чого ми робимо. А напрям розвитку цілком очевидний – Європа.

Час оприлюднення: 09 червня 2014 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052