«Реформування місцевого самоврядування: європейський досвід »

11 червня 2014 року
«Реформування місцевого самоврядування: європейський досвід»

«То що ж нам робити?» – таким виявилося ключове питання, що прозвучало 11 червня на виїзному семінарі «Реформування місцевого самоврядування: європейський досвід». Проводився він для посадових осіб місцевого самоврядування Чернігівського району на базі відповідної райдержаміністрації. Власне, європейський досвід слухачів цікавив із точки зору можливості та реалістичності його запровадження в Україні під час реформування місцевих органів влади й самоврядування. Зрозуміло, що з врахуванням наявних та добре відомих проблем сучасного місцевого самоврядування в Україні та поточних пріоритетів.

Семінар складався з двох частин. Спочатку учасники познайомилися з діяльністю місцевого самоврядування на прикладі міста Кемптен (ФРН), де нещодавно побувала група міських та селищних голів Чернігівщини. Насамперед, йшлося про міське господарство та комунальні служби – водопостачання та водовідведення, утилізацію відходів, розвиток альтернативної енергетики, збереження навколишнього середовища, благоустрій та ін.

Свого роду відповіддю на вищенаведене запитання стала наступна тема «Угода про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Українорю та ЄС: обгрунтування, витоки, зміст». Мовилося про структуру Угоди, її деякі аспекти, пов`язані зі скасуванням мит (насамперед, на сільгосптовари), можливий вплив на реформування державного управління. Для учасників певною несподіванкою стала інформація про те, що деякі положення частково підписаної Угоди вже діють, а переважна більшість інших, ймовірно, запроваджуватимуться з 1 листопада поточного року.

На завершення семінару учасники висловили сподівання, що всі свої кроки з реформування держава супроджуватиме необхідною публічною інформацією та роз`ясненнями.

Час оприлюднення: 11 червня 2014 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052