«Угода про асоціацію та сільське господарство: обговорення у Щорсі »

13 червня 2014 року
«Угода про асоціацію та сільське господарство: обговорення у Щорсі»

Одинадцята зустріч за «круглим столом» (семінар), де обговорювався очікуваний вплив Угоди про асоціацію між ЄС та Україною на агропромисловий комплекс Чернігівської області, пройшла 13 червня у Щорсі. Учасники – представники сільських територіальних громад району, журналісти. Вони спробували сформулювати власні очікування від запровадження положень документу.

Серед сильних сторін, які, на думку, щорсівців, здатні позитивно вплинути на розвиток району, називалися залізниця, ліс, прикордонне розташування, наявність значної кількості доволі кваліфікованої робочої сили.

Серед слабких – застарілу (і морально, і фізично) техніку, поганий стан доріг, неродючі грунти, складну демографічну ситуацію, брак робочих місць, низьку купівельну спроможність щорсівців.

Виробництво біопалива, розвиток скотарства, особливо молочного, залучення інвестицій до зеленого туризму називалися серед шансів.

Серед загроз – звуження внутрішнього ринку для вітчизняних товарів, близкість до Росії, адміністративна реформа, міграція населення, насамперед, молоді, що знекровлює територію.

Під час дискусії значними виявилися очікування від держави – що вона запропонує, а найбільшим запитанням залишилися перспективи домогосподарств за умов які мають незабаром змінитися. Власне, екперти називали варіант виходу – створення селянських кооперативів, що, на думку присутніх, є можливим, за умови підготовчої роботи.

Час оприлюднення: 13 червня 2014 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052