«Взаємодія з громадськістю в умовах реалізації адміністративної реформи »

18 червня 2014 року
«Взаємодія з громадськістю в умовах реалізації адміністративної реформи»

Тематичний короткостроковий семінар для керуючих справами виконавчих апаратів районних рад, начальників організаційних відділів районних рад, міських рад Чернігова, Ніжина, Прилук, Новгород-Сіверського, Деснянської та Новозаводської районних у м. Чернігові рад, працівників виконавчого апарату Чернігівської обласної ради проходить з 18 по 20 червня 2014 р. У відкритті навчання взяли участь керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Сергій Фесенко директор центру Володимир Бойко.

Учасники навчання опрацьовуватимуть правові засади діяльності органів місцевого самоврядування; порядок прийняття та набрання чинності та припинення дії нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування; засади проходження служби в органах місцевого самоврядування; розглянуть основні завдання, організацію роботи з документами в органах місцевого самоврядування та останні зміни в антикорупційному законодавстві України. Також обговорюватимуться питання децентралізації державної влади, реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні; розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями.

В рамках семінару слухачі візьмуть участь у серії «круглих столів», під час яких обговорюватимуться особливості роботи виконавчих апаратів місцевих рад в умовах реалізації адміністративної реформи та приклади з досвіду роботи органів місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 18 червня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

«Угода про асоціацію сприятиме розвитку агропромислового сектору України»

Саме під такою назвою в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 18 червня 2014 р. відбулася публічна дискусія щодо наслідків підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС для вітчизняного агропромислового сектору.

Як зазначив директор Центру Володимир Бойко «Дебати – це інструмент, за допомогою якого можна сформувати не міфологізовану, а раціональну, аргументовану громадську думку на певну проблему». В обговоренні брали участь представники Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації, науковці Чернігівського державного інституту економіки і управління, представники приватного багатопрофільного підприємства «Вимал», виробники, переробники та споживачі продукції агропромислового сектору, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

На думку групи експертів, що аргументували позитивні сторони Угоди, пакет запропонованих в ній економічних реформ відкриє шлях до модернізації українського сільгоспвиробництва, сприятиме створенню прозорих правил гри та підвищить інвестиційну привабливість. В цьому пакеті вміщено директиви щодо адаптації українського законодавства до європейських стандартів, зокрема щодо підвищення якості продукції. Головним тут буде переорієнтація експорту України з сировини на продукти кінцевої переробки, щоб додаткова вартість формувалася саме в Україні. Також зазначалося про пільги від ЄС щодо зниження мит на український експорт та отримання квот на безмитне завезення певного обсягу товарів.

Заперечуюча сторона звернула увагу на ряд суттєвих труднощів та загроз, що гальмують розвиток українського АПК та призведуть до його подальшого занепаду в разі підписання Угоди. Насамперед, це відсутність гармонізованої законодавчої бази, що не сприяє створенню позитивного інвестиційного клімату. В Україні занадто забюрократизована процедура реєстрації інвестиційних проектів, а чинне земельне законодавство розтягує процес оформлення земельних ділянок на роки. Нездоланною залишається проблема корумпованості владних структур. Серед інших труднощів – застарілість виробничих потужностей, фактична відсутність переробних підприємств та обтяжлива процедура сертифікації української продукції в ЄС. А квоти на її безмитне завезення – надто мізерні. Тому й підписання Угоди зараз призведе до остаточного занепаду українського сільгоспвиробника, бо вітчизняний ринок заполонять товари з Європи.

Проте, незважаючи на ці виклики, учасники дискусії відзначили, що процес переходу українських сільськогосподарських підприємств на європейські стандарти вже розпочався, а пункт Угоди про перехідний період надасть час та можливості поступово адаптувати та модернізувати агропромисловий сектор до стандартів ЄС.

Час оприлюднення: 18 червня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052