Видання «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіонів» презентували в Чернігові

21 червня 2014 року
Видання «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіонів» презентували в Чернігові

      В прес-клубі «Ділове слово» відбулася презентація видання «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіонів».

      У виданні представлено результати дослідження, здійсненого групою експертів в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

      За своєю структурою дослідження складається з трьох розділів: «Угода про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС: обґрунтування, витоки, зміст»; «Сільське господарство та розвиток сільських територій»; «Торгівля сільськогосподарськими товарами в рамках створення зони вільної торгівлі». Кожен з параграфів другого й третього розділів містить аналіз ситуації в Україні, в Європейському Союзі та можливі наслідки впливу Угоди про асоціацію на бізнес, домогосподарства та сільські території України. Також представлені регіональні аспекти ситуації у визначеній сфері.

      Автори видання – науковці: директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко, представники Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Римма Олексенко та Ганна Сич, доцент кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського державного інституту економіки і управління Михайло Селінний розповіли про основні етапи роботи над дослідженням та зупинилися на його ключових висновках.

      Зокрема, на думку експертів, основні вигоди, що отримають українські аграрії, стосуються доступу українських товарів на ринки Європейського Союзу, підвищення якості та безпечності харчових продуктів тощо. Водночас, на думку експертів, Україні необхідно допомогти аграріям провести модернізацію та сертифікацію власного виробництва, а також зосередити увагу на подоланні безробіття.

      Учасників презентації насамперед цікавили відповіді на питання: чи готові наші виробники до виробництва високоякісної продукції, без використання ГМО? Яка доля чекає на власників домогосподарств? Чи може змінитися структура сільськогосподарського виробництва Чернігівщини у зв’язку з введенням в дію положень Угоди про асоціацію з ЄС?

      Презентоване видання буде передано до Національної парламентської бібліотеки України, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, Обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка, розповсюджено серед громадськості Чернігівської та Миколаївської областей.

      Електронна версія дослідження також є доступною для ознайомлення за посиланням: http://siver.pp.ua/biblioteka.php.

Час оприлюднення: 27 серпня 2014 року

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

«Незалежність України: етапи державницького шляху та пріоритетні напрями розвитку Української суверенної держави»

21 червня 2014 року
«Незалежність України: етапи державницького шляху та пріоритетні напрями розвитку Української суверенної держави»

До 23 річниці відзначення Дня незалежності України на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації відбулась міжрегіональна веб-конференція «Незалежність України: етапи державницького шляху та пріоритетні напрями розвитку Української суверенної держави». В ній взяли участь представники представники органів державної виконавчої влади, викладачі вищих навчальних закладів Чернігова, Херсона, Луцька.

Під час конференції порушувалися важливі питання сучасної політичної ситуації в Україні. Зокрема Володимир Бобруйко – заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області, нагадав про конституційне закріплення державного суверенітету, а також про необхідність його збереження за будь-яких умов.

Найбільш важливі питання обговорення стосувались засад реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Олена Уланова – завідувач сектору реалізації державної політики в сфері державної служби та місцевого самоврядування Управління державної служби Головдерслужби України в Херсонській області наголосила на труднощах, які присутні в сфері місцевого самоврядування, зокрема недосконалість законодавства, відсутність фінансів тощо.

Також учасники конференції запропонували шляхи подолання кризи місцевого самоврядування. Зокрема наголошувалось на необхідності надання більш ширших повноважень територіальним громадам, їхньому об’єднанні. Відтак порушувалась тема децентралізації влади, а також розширення владних повноважень на місцях.

Під час веб-конференції проводилось і обговорення заходів, які проводитимуться за участі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в рамках відзначення 23 річниці Дня незалежності України. Зокрема на базі Центру організовано виставку «Видання Центру, присвяченні питанням державного будівництва в Україні».

Час оприлюднення: 21 червня 2014 року

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Прес-анонс

18 червня 2014 року

21 серпня 2014 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації відбудеться міжрегіональна веб-конференція «Незалежність України: етапи державницького шляху та пріоритетні напрями розвитку Української суверенної держави». Учасники – представники органів державної виконавчої влади, викладачі вищих навчальних закладів Чернігова, Херсона, Луцька.

Під час веб-конференції обговорюватимуться засади реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні; питання політичної ситуації в Україні; спільні заходи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в рамках відзначення 23 річниці Дня незалежності України.

Початок заходу: об 11.00 год., місце проведення – проспект Миру, 43, Будинок засідань обласної ради, аудиторія № 1.

Час оприлюднення: 18 червня 2014 року

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Вибір і розроблення проектів сталого розвитку малого міста з огляду на результати навчального візиту до м. Кемптен

14 червня 2014 року
Вибір і розроблення проектів сталого розвитку малого міста з огляду на результати навчального візиту до м. Кемптен

В рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області» 14-15 серпня 2014 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проходить черговий семінар для міських та селищних голів Чернігівської області. Його мета – формування в учасників навиків щодо використання та адаптації міжнародного досвіду сталого розвитку міста для розроблення проектів розвитку міст і селищ.

В контексті сталого розвитку українських міст/селищ міські та селищні голови обговорять результати свого візиту до м. Кемптен (Баварія, ФРН). Також 14 серпня вони відвідають м. Городню, де ознайомляться з територіальними особливостями та можливостями розвитку міста.

Наступного дня, після обговорення результатів цієї поїздки, учасники семінару презентуватимуть власні ідеї щодо підготовки проектів сталого розвитку міста/селища, спираючись на досвід м. Кемптен. Міські та селищні очільники розроблятимуть маркетингову стратегію просування ідей проектів сталого розвитку міста та готуватимуть пропозиції щодо ознайомлення громад з ідеями проектів сталого розвитку міста. Розробка та оцінка відповідних проектів здійснюватиметься за участі експерта – керівника управління економіки та розвитку м. Кемптен Ріхарда Шісля. Модератором дискусій та обговорень виступатиме керівник Інституту врядування Анатолій Чемерис.

Час оприлюднення: 14 червня 2014 року

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052