Основи стратегічного планування сталого розвитку територій: розробка та управління проектами

2 жовтня 2014 року
«Основи стратегічного планування сталого розвитку територій:розробка та управління проектами»

Тематичний короткотерміновий семінар з питань підготовки проектів для розвитку територій розпочався в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у заході беруть голови територіальних громад Чернігівської області, які впродовж наступних трьох днів опановуватимуть методику розробки проектних пропозицій та їх обґрунтування.

В рамках семінару 1 жовтня відбулася зустріч керівників сільських та селищних громад з головою Чернігівської обласної ради Миколою Звєрєвим. Він розповів присутнім про пілотний проект реформи адміністративно-територіального устрою на Чернігівщині та поділився досвідом територіальних перетворень на прикладі Латвії, Польщі та Словаччини.

«Реформи потребують проектного менеджменту, щоб сформувати реальне підґрунтя для свого впровадження. Для керівників територіальних громад розробка проектів має стати одним з основних засобів залучення грошей для розвитку виробництва, створення нових робочих місць та розвитку інфраструктури», – наголосив голова обласної ради.

Також сільські та селищні голови дізнаються про засади презентації території для розвитку зовнішньої торгівлі та залучення інвестицій; розвитку ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями. Також йтиметься про правові аспекти діяльності сільських рад, останні зміни у земельному законодавстві.

Керівники місцевого самоврядування ознайомляться з досвідом розробки, управління проектами в територіальній громаді (напр., проект ПРООН «Розвиток місцевого самоврядування. Заміна газового котла на твердопаливний») та шляхами залучення прямих іноземних інвестицій на регіональному рівні.

Очільники територіальних громад отримають практичні рекомендації щодо подання заявок на грант та вчитимуться складати проектні заявки, що також включає розробку бюджету та планування кошторису видатків, виявлення та усунення можливих недоліків, управління ризиками проекту, оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів.

Час оприлюднення: 2 жовтня 2014.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

«Чернігівський центр відзначив своє 20-річчя»

Урочиста академія з нагоди 20-річчя заснування Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів відбулася в конференц-залі Чернігівської обласної ради 2 жовтня 2014 р.

Відкрив Урочисту академію директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко, який розповів присутнім про минуле та сьогодення закладу. Його історія розпочалася далекого 1994 р., коли виконком Чернігівської обласної ради народних депутатів затвердив Положення про сектор підвищення кваліфікації кадрів місцевих рад та їх органів. Чернігів тоді став четвертим містом в Україні, де подібна структура була створена ще до Указу Президента України від 30 травня 1995 р. про загальнодержавну систему навчання державних службовців. Після кількох реорганізацій та набуття статусу юридичної особи, центр розвинувся не лише як заклад післядипломної освіти, а й осередок науково-дослідницької та видавничої діяльності. Таке поєднання зумовлене тим, що управлінці мають бути не лише професіоналами, а й патріотами власної держави.

З вітальним словом до присутніх на урочистому зібранні звернувся голова обласної ради Микола Звєрєв. «Основне гасло для післядипломної освіти – завжди треба вчитися, вчитися владі, вчитися керувати… Мені дуже приємно, що сьогодні Чернігівський центр продовжує динамічно розвиватися, беручи активну участь у формуванні конкурентоспроможних кадрів державного управління та місцевого самоврядування», – наголосив Микола Звєрєв

Учасників Урочистої академії привітав в. о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман. «За двадцять років через Центр пройшли сотні й тисячі фахівців. Високий професіоналізм його працівників та накопичений досвід сьогодні відіграють важливу роль в удосконаленні системи освіти державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування».

Трудовий колектив закладу отримав вітальні адреси від голови Національного агенства України з питань державної служби Костянтина Ващенка, директора Центру адаптації державної служби України до стандартів ЄС Марини Канавець, президента Національної академії державного управління при Президентові України Юрія Ковбасюка, голови Українського інституту національної пам`яті Володимира Вятровича.

До привітань на адресу Центру долучилися також керівники структурних підрозділів облдераждміністрації, територіальних громад області, представники місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, наукових, освітніх установ та громадських організацій Чернігівщини.

Час оприлюднення: 2 жовтня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052