Інвестиційні візитки міст Чернігівщини у Львові

31 жовтня 2014 року
Інвестиційні візитки міст Чернігівщини у Львові

30–31 жовтня 2014 р. у Львові голови територіальних громад Львівської, Дніпропетровської, Чернігівської, Івано-Франківської областей, представники Тернополя та Вінниці, німецькі експерти з місцевого самоврядування, керівники Національного агенства України з питань державної служби та Національної академії державного управління при Президентові України (всього – біля 80 чоловік, в тому числі 12 міських та селищних голів із Чернігівщини) беруть участь у міжнародній конференції «Сталий розвиток малих міст України в контексті нової європейської перспективи». Фактично, мовиться про форум учасників та організаторів однойменних регіональних проектів, що з 2011 р. проводяться громадським об`єднанням «Інститут врядування» за підтримки фонду Ганса Зайделя (ФРН, Баварія) спільно з місцевими органами влади та самоврядування.

Обговорюються такі питання: децентралізація влади та формування фінансової спроможності органів місцевого самоврядування, активізація соціальної активності територіальних громад, можливості застосування в Україні німецьких кращих практик та співпраці між українськими та німецькими містами, комплексне планування територій, створення індустріальних парків, організація муніципальних об`єднань, енергозбереження, маркетинг міста. На конференції, поруч з іншими доповідачами, виступили міські голови Корюківки (Ігор Матюха) та Городні (Андрій Богдан), які представили інвестиційні візитки своїх міст.

Під час форуму підписано Листа про спільні наміри у сфері адміністративного співробітництва між фондом Ганса Зайделя (проф. Урсула Меннлє – голова Фонду) та Національним агенством України з питань державної служби (Костянтин Ващенко – голова Агенства).

Час оприлюднення: 31 жовтня 2014 р.

Виконавець: Бойко В.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Взаємодія з громадськістю в умовах реалізації адміністративної реформи

30 жовтня 2014 року
Взаємодія з громадськістю в умовах реалізації адміністративної реформи

Тематичний короткотерміновий семінар для заступників голів районних державних адміністрацій, заступників міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук з гуманітарних питань проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 30 – 31 жовтня 2014 р.

Перед учасниками заходу виступив в.о. голови обласної державної адміністрації, кандидат економічних наук Сергій Журман, який в рамках теми «Гуманітарний розвиток та гуманітарна політика в Україні» окреслив найбільш актуальні завдання в гуманітарній та економічній сферах, що стоять перед місцевими органами виконавчої влади. Серед них – забезпечення безперебійного опалення закладів соціальної сфери, зменшення заборгованості по заробітній платі, готовність до своєчасного реагування на можливі надзвичайні ситуації. Окрему увагу в.о. голови облдержадміністрації звернув на роботу з інвесторами, наголосивши на необхідності створення найсприятливіших умов для тих, хто вкладатиме кошти у розвиток територій.

Під час семінару заступники голів районних державних адміністрацій, заступників міських голів Чернігова, Ніжина, Прилук з гуманітарних питань матимуть змогу поспілкуватися з керівниками управлінь та департаментів облдержадміністрації щодо зв’язків з громадськістю та ведення інформаційної політики виконавчими органами влади; сучасного стану та пріоритетних напрямів розвитку освітньої галузі Чернігівщини; ролі держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства; діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері культури, туризму та охорони культурної спадщини.

Представники виконавчої влади та місцевого самоврядування дізнаються про аспекти застосування права в державному управлінні, особливості Закону України «Про очищення влади»; практичні аспекти реалізації Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію» в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування; реформування галузі охорони здоров’я області, можливості застосування засобів нових медіа у роботі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

В рамках семінару слухачі візьмуть участь у зустрічі за «круглим столом», під час якої обговорюватимуться актуальні питання реалізації державної політики стосовно сім’ї, материнства та оздоровлення дітей, забезпечення рівних прав та можливостей жінок, протидії торгівлі людьми, а також ознайомляться із практикою додержання вимог законодавства про мови посадовими і службовими особами органів виконавчої влади під час виконання ними службових обов’язків.

Час оприлюднення: 30 жовтня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації

29 жовтня 2014 року
Професійна програма підвищення кваліфікації

Навчання новопризначених спеціалістів структурних підрозділів обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 29 по 31 жовтня 2014 р. (ІІ сесія).

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів державні службовці ознайомляться з положеннями сучасного земельного, антикорупційного законодавства України (ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції»); практичним застосуванням ЗУ «Про адміністративні послуги в Україні» при наданні адміністративних послуг через Центри надання адміністративних послуг; охорону і захист прав інтелектуальної власності (українське законодавство та міжнародні зобов’язання).

Слухачі дізнаються про засади детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення; роль держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства; запобігання торгівлі людьми (соціальні аспекти вирішення проблеми); можливості застосування нових медіа у роботі державних службовців; додержання вимог законодавства про мови; тайм-менеджмент в роботі державного службовця; лідерство на державній службі; синдром професійного вигорання; поняття і ознаки стресу та психологічну саморегуляцію.

По завершенню навчання його учасники пройдуть комп’ютерне тестування та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 29 жовтня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Основи стратегічного планування сталого розвитку територій:розробка та управління проектами

на виконання Плану заходів з реалізації Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011 – 2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 року № 1240 Центр підвищення кваліфікації кадрів для державних службовців органів державної виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування Коропського району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь: керівник апарату Коропської районної державної адміністрації Яцина Світлана Петрівна, голова Коропської районної ради Мазуренко Михайло Павлович та спеціаліст ІІ категорії Центру Скороход Тетяна Миколаївна.

Упродовж семінару присутні мали змогу ознайомитися з питаннями щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, про це їм розповів Бугрим Олександр Миколайович – начальник відділу врегулювання відносин власності та правової роботи управління врегулювання відносин власності, юридичного та організаційного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Бугрим Олександр Миколайович також коротко зупинився на основних аспектах законів, які були ухвалені Верховною Радою 14 жовтня 2014 року та підписані Президентом України Петром Порошенком щодо боротьби з корупцією – «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про запобігання корупції», «Про засади антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів».

Усі учасники семінару-тренінгу отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 29 жовтня 2014 р.

Виконавець: Скороход Т.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Основні аспекти запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку,цільових програм вивчали в Ніжин

28 жовтня 2014 року
Основні аспекти запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку,цільових програм вивчали в Ніжин

Виїзний семінар-тренінг «Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм» було проведено Чернігівським центром підвищення кваліфікації кадрів у місті Ніжин. Учасниками заходу стали посадові особи місцевого самоврядування, депутати місцевих рад Ніжинського району.

Під час тренінгу було розглянуто практику розроблення програми соціально-економічного розвитку територіальної громади (села, селища) та формування її основних показників, розкрито основні складові програми. Слухачі детально проаналізували механізми розроблення державних та регіональних цільових програм, а також дізналися про міжнародні та національні фонди і програми, що діють в Україні, способи залучення позабюджетних коштів та підготовки проектів.

В роботі семінару брав участь голова Ніжинської районної ради Олег Бузун. Проводили навчання викладачі Центру, працівники Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації – Максим Стрільчук – начальник відділу моніторингу виконання цільових програм, Андріанна Баженова – заступник начальника управління стратегії соціально-економічного розвитку – начальник відділу аналізу та прогнозування.

Час оприлюднення: 28 жовтня 2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 24 жовтня 2014р.

24 жовтня 2014 року

на виконання Плану заходів з реалізації Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011 – 2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 року № 1240 Центр підвищення кваліфікації кадрів для державних службовців органів державної виконавчої влади та посадових осіб органів місцевого самоврядування Прилуцького та Срібнянського районів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь: керівник апарату Прилуцької районної державної адміністрації Лілія Нікітченко та заступник директора Центру, магістр державної служби Петро Підгайний.

Упродовж семінару присутні мали змогу ознайомитися з питаннями щодо того, як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, про це їм розповів Сергій Меженний – заступник начальника відділу запобігання, виявлення корупції та взаємодії з правоохоронними органами апарату обласної державної адміністрації.

Меженний С. також коротко зупинився на основних аспектах законів, які були ухвалені Верховною Радою 14 жовтня 2014 року та підписані Президентом України Петром Порошенком щодо боротьби з корупцією – «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про запобігання корупції», «Про засади антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів».

Олександр Бугрим – начальник відділу врегулювання відносин власності та правової роботи управління врегулювання відносин власності, юридичного та організаційного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації висвітлив питання стосовно особливостей відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та системи корупційних правопорушень в Україні.

Усі учасники семінару-тренінгу отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 24 жовтня 2014 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями

23 жовтня 2014 року
Розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями

Питання розвитку співробітництва органів державної влади, органів місцевого самоврядування з низкою міжнародних фінансових та донорських організацій, а також налагодження співпраці з місцевими громадськими організаціями було розкрито під час семінару «Розвиток ресурсної бази органів державної влади в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями».

Захід відбувся 23 жовтня 2014 року в м. Варва. Організатор – Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації за підтримки Варвинської районної ради та Варвинської районної державної адміністрації.

Учасники семінару, дізналися про зовнішні джерела фінансування, доступні українським громадам, а також міжнародні та національні фонди і програми, що діють в Україні, специфіку їх роботи. Також йшла мова про планування проекту (основи проектного менеджменту), підготовку аплікаційної форму. Було проаналізовано типові недоліки проектних пропозицій, управління ризиками проекту, механізми оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів.

Проводили семінар Людмила Чабак – учений секретар Центру, кандидат філософських наук та Марина Фесенко – головний спеціаліст аналітичного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради. Вони також розповіли про актуальні конкурси та програми щодо залучення позабюджетних коштів для розвитку територіальних громад.

Час оприлюднення: 21 жовтня 2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Курс для військовослужбовців «Комп’ютерна графіка і дизайн» в Десні

21 жовтня 2014 року
Курс для військовослужбовців «Комп’ютерна графіка і дизайн» в Десні

21 жовтня відкрилося чергове навчання за курсом «Комп’ютерна графіка і дизайн» для військовослужбовців, що звільнені або плануються на звільнення зі Збройних сил України. Цього разу курс проводитиметься в селищі Десна в рамках Програми «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців».

У відкритті навчання взяв участь начальник відділу соціальної та професійної адаптації військовослужбовців Міністерства соціальної політики України Максим Андросенко. «Навчання за такими програмами підвищує шанси військовослужбовців на працевлаштування у цивільному житті» – зазначив він та висловив упевненість, що отримані військовими знання допоможуть їм впевнено почувати себе на новому етапі життя.

Присутній на заході заступник керівника Програми Юрій Матяш зазначив: «Цього року понад 750 осіб в різних містах України підвищили кваліфікацію в рамках Програми «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців» та розповів слухачам про мету та джерела фінансування програми для військових, побажав успіхів в опануванні нових предметів.

Володимир Бойко – директор Центру підвищення кваліфікації кадрів розказав слухачам про досвід роботи навчального закладу за різними програмами з підвищення кваліфікації військовослужбовців та про зміст навчальної програми, що опановуватимуть слухачі протягом найближчих двох місяців.

Програма навчання розрахована на 224 академічні години і є частиною співробітництва між Україною та НАТО у сфері перепідготовки та адаптації до цивільного життя військовослужбовців.

Час оприлюднення: 21 жовтня 2014 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***

Основи стратегічного планування сталого розвитку територій:розробка та управління проектами

Тематичний короткотерміновий семінар для голів територіальних громад Чернігівської області проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 21 по 23 жовтня 2014 р.

Сільські та селищні голови ознайомляться з положеннями Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (обґрунтування, витоки, зміст); механізмами розвитку ресурсної бази органів місцевого самоврядування в рамках розвитку співробітництва з європейськими інституціями, міжнародними фінансовими та донорськими організаціями.

Керівники місцевого самоврядування звернуть увагу на досвід розробки, управління проектами в територіальній громаді (напр., проект ПРООН «Розвиток місцевого самоврядування. Заміна газового котла на твердопаливний») та шляхами залучення прямих іноземних інвестицій на регіональному рівні.

Очільники територіальних громад дізнаються про фандрайзінг, основи визначення проектних цілей та завдань; отримають практичні рекомендації щодо подання заявок на грант та вчитимуться складати проектні заявки, що також включає розробку бюджету та планування кошторису видатків, виявлення та усунення можливих недоліків, управління ризиками проекту, оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів.

Час оприлюднення: 21 жовтня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Новини за 16 жовтня 2014р.

17 жовтня 2014 року

на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 липня 2011 року №642-р «Про підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній та службі в органах місцевого самоврядування» з метою удосконалення системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в контексті нового антикорупційного законодавства Центр підвищення кваліфікації кадрів для посадових осіб місцевого самоврядування за визначенням Ніжинської міської ради, державних службовців органів виконавчої влади та посадових осіб місцевого самоврядування Ніжинського району провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

У відкритті семінару-тренінгу взяла участь перший заступник голови Ніжинської районної державної адміністрації Сергій Батрак, який відзначив актуальність обраної теми семінару, ним було підкреслено, що практика проведення таких семінарів сприяє покращенню обізнаності державних службовців й посадових осіб місцевого самоврядування із новим антикорупційним законодавством.

Заступник директора Центру Петро Підгайний у вступному слові акцентував увагу присутніх на тому, що основною метою такого навчання є засвоєння знань про зміни в антикорупційному законодавстві та шляхи реалізації антикорупційної політики в Україні, а також розвиток системи знань і умінь, які забезпечують здатність запобігати виникненню корупційних діянь, протидіяти проявам корупції і усувати наслідки правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Проводили семінар В’ячеслав Пузирний – доцент кафедри трудового права та права соціального забезпечення Навчально-наукового інституту права та соціальних технологій Чернігівського національного технологічного університету, кандидат юридичних наук, доцент та Олександр Бугрим – начальник відділу врегулювання відносин власності та правової роботи управління врегулювання відносин власності, юридичного та організаційного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації

Упродовж семінару О.Бугрим висвітлив питання особливостей відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та системи корупційних правопорушень в Україні.

Як трактуються корупція та корупційні правопорушення в новому антикорупційному законодавстві України, які існують заходи для усунення причин та умов, що призводять до вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, про це розповів слухачам В.Пузирний.

Усі учасники семінару-тренінгу отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 17 жовтня 2014 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

Міжрегіональна веб-конференція «Європейський тиждень місцевої демократії: український контекст» за участю Мережі центрів європейської інформації

15 жовтня 2014 року
“Міжрегіональна веб-конференція «Європейський тиждень місцевої демократії: український контекст» за участю Мережі центрів європейської інформації”

До Європейського тижня місцевої демократії низкою центрів європейської інформації організовано міжрегіональну веб-конференцію. Захід відбувся в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Під час веб-конференції представники громадськості, науковці, освітяни, працівники бібліотечної системи з Чернігова, Чернівців, Черкас, Хмельницького, Кіровограда взяли участь в обговоренні низки проблем, пов’язаних з європейськими аспектами розвитку українського суспільства та місцевої влади.

Зокрема, учасників веб-конференції цікавили питання щодо контролю за діяльністю представників органів влади, народних депутатів, проблем фінансування на місцевому рівні, досвіду реформування органів влади в країнах Східної Європи.

Під час заходу було розкрито основні аспекти реформи місцевого самоврядування в Україні та проведено паралелі з європейськими країнами.

«Європейська демократія не є набором абстрактних цінностей – це все відповідь на конфлікт інтересів. Тобто, місцеве самоврядування виникло з конфлікту інтересів та розвитку ресурсної бази» – зазначив під час виступу Володимир Бойко – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук.

Учасники веб-конференції організували і невелику дискусію щодо ефективності українського законодавства, взаємодії влади та громадськості на місцевому рівні, прозорості діяльності владних інституцій та висловили побоювання щодо ефективності сучасних реформ та стурбованість щодо подальшого розвитку країни.

Час оприлюднення: 15 жовтня 2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Державний менеджмент в контексті реалізації адміністративної реформи

14 жовтня 2014 року
Державний менеджментв контексті реалізації адміністративної реформи

Тематичний короткотерміновий семінар з питань державного менеджменту організовано в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у семінарі беруть заступники голів районних рад, секретарі міських рад міст обласного значення.

14 жовтня в форматі «круглого столу» за темою «Європейський шлях розвитку України: реформа системи місцевого самоврядування» відбулася зустріч представників місцевого самоврядування з головою обласної ради Миколою Звєрєвим. Керівник представницької влади області детально зупинився на завданнях та напрямках запровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, зокрема, нагадавши, що Чернігівська область стала пілотною в реалізації цих заходів. Проте необхідною умовою для здійснення запланованих намірів є активна участь територіальних громад у відстоюванні власних інтересів перед центральною владою та розробці проектів щодо залучення додаткових коштів на розвиток інфраструктури, соціальної сфери та створення нових робочих місць.

Для учасників семінару також заплановано ознайомлення з правовими засадами діяльності органів місцевого самоврядування змінами в земельному законодавстві; законодавчим супроводом щодо будівельного контролю; порядком прийняття та набрання чинності нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування; практичним застосуванням Закону України «Про очищення влади» принципами формування громадсько-політичної думки в громаді та ін.

***

Професійна программа підвищення кваліфікації секретарівсільских, селищних рад (друга сесія)

Навчання секретарів сільських, селищних рад за напрямом 1501 «Державне управління» проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 14 по 16 жовтня 2014 р.

Тематика навчання охоплюватиме питання децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні); структури та компетенції органів державного управління на території (взаємодія органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, делеговані повноваження); детінізація доходів та відносин у сфері зайнятості населення; ролі держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства.

Учасники навчання ознайомляться з організацією роботи зі зверненнями громадян; правовим регулюванням діловодства та архівної справи (складання номенклатури та формування справ); військовим обліком військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування; дізнаються про стан призначення державних соціальних допомог у Чернігівській області (оформлення субсидій) та останні зміни в законодавстві щодо регулювання земельних відносин.

Також секретарі продовжать опрацьовувати порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування (робота з єдиними та державними реєстрами); правові засади державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до положень сімейного законодавства; державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Під час практичних занять слухачі опрацьовуватимуть ведення погосподарського обліку в сільських і селищних радах та опановуватимуть можливості пошукових систем мережі Інтернет та електронної пошти. Завершиться навчання комп’ютерним тестуванням, після якого секретарі отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 14 жовтня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052