СЬОГОДНІ МИ ЗНОВУ МУСИМО ЧИТАТИ ЄФРЕМОВА…

18 листопада 2014 року
СЬОГОДНІ МИ ЗНОВУ МУСИМО ЧИТАТИ ЄФРЕМОВА…

На цьому наголошували члени авторського колективу – упорядники двохтомника Сергія Єфремова в прес-клубі «Ділове слово». Саме там 18 листопада 2014 року відбулася презентація публіцистики видатного громадсько-політичного діяча, що вийшла друком у видавництві «Дух і Літера» завдяки підтримці Американської ради наукових товариств та Міжнародного фонду «Відродження».

Як зазначив завідувач відділу історії Української революції 1917–1921 років Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Владислав Верстюк, упорядкування публіцистики Єфремова забрало біля десяти років. Однак, робота була того варта. Адже Сергій Єфремов – непоказний на вигляд, але його творчість дає уявлення, якого рівня це мислитель та інтелектуал. В основі його робіт – щоденна обсервація політичної ситуації в Україні.

Дослідник радо зустрів революцію, але швидко розчарувався в її методах. Відтак, на думку С.Єфремова «книга і освіта дадуть людині більше, ніж всі революційні події». Якщо не змінити суспільство, якщо кожному не вкладати в голову його національну ідею, то революція нічого не дасть. Тільки глибинна робота з масами може призвести до суттєвих змін – вважав український мислитель. І ця думка, як і багато інших, викладених у публіцистичних статтях С.Єфремова, є напрочуд актуальною сьогодні.

Акцентувала на цьому увагу і науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Галина Басара. Вона розповіла, що нерідко під час роботи над текстами можна було, відклавши дату створення статті та внісши незначні правки, вставити Єфремова в контекст сьогодення. Двохтомник Сергія Єфремова проникнутий психологізмом, ловить нюанси людських відчуттів. І сьогодні ми знову мусимо читати Єфремова, його думки про роль громадськості, освіти, книги. Адже за сто років мало що змінилося в загальному образі української нації.

Потрібно щоб книга його публіцистики дійшла до широкого загалу: журналістів, громадськості, політиків. Адже Сергій Єфремов представляє канон української журналістики та публіцистики.

Продовжив думку директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, кандидат історичних наук Володимир Бойко, зазначивши, що публіцистика Єфремова є хрестоматією української журналістики, в якій представлені всі жанри. Дослідник окреслив перипетії роботи над творами С.Єфремова, зазначивши, що редагування того часу дозволяло бажати кращого. Він наголосив, що у Єфремова було якесь відчуття подій. Він зміг передати дух і настрої того часу.

Завершив презентацію науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Віталій Скальський, зазначивши, що у виданні публіцистики Сергія Єфремова цінні не лише самі статті, але й коментарі до них. Адже під час роботи над двохтомником зустрілося багато унікальної інформації, яку доводилося збирати по шматочкам.

Час оприлюднення: 18 листопада2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052