Новини за 21 листопада 2014р.

21 листопада 2014 року

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2012 року №6168/1/1-12 щодо виконання пункту 3 статті 1 Указу Президента України від 20 лютого 2008 року №146 «Про деякі питання розвитку державної мовної політики» Центр підвищення кваліфікації кадрів провів заняття тематичних короткотермінових семінарів-тренінгів на тему: «Комунікативна компетентність та культура усного й писемного українського ділового мовлення державних службовців, посадових осіб як елемент модернізації системи державної служби та місцевого самоврядування» для посадових осіб місцевого самоврядування відповідно Деснянської та Новозаводської районних у м.Чернігові рад.

У відкритті семінарів-тренінгів взяли участь: керуючі справами виконкомів Деснянської та Новозаводської районних у м.Чернігові рад відповідно Валентина Петренко та Володимир Заїка. Вони, зокрема, відзначили, що навряд чи слід комусь доводити, що мов­ний чинник, серед інших, є надзвичайно важливим для іміджу державного службовця чи посадової особи місцевого самоврядування. Адже індивідуальне мовлення – своєрідна візитна картка кожної людини, за якою судять про її загальну ерудицію та обізнаність у своїй галузі діяльності. Актуальність сьогоднішнього семінару беззаперечна, адже для повноцінного функціонування мови і її розвитку вона повинна використовуватися у всіх сферах комунікації – у науці, техніці, виробництві, ділових стосунках, на державній службі, освіті, культурі і т.п., а не лише в побуті чи художній літературі.

У ході семінарів, які проводив заступник директора Центру, магістр державної служби Петро Підгайний, посадові особи місцевого самоврядування ознайомилися із системою вимог, регламентацій стосовно вживання мови в мовленнєвій діяльності, з проблемами культури мовлення, які проявляються в таких основних аспектах, як: нормативність, адекватність, естетичність, поліфункціональність мовлення тощо. Учасники семінару під час різноманітних практичних вправ ознайомилися з найпоширенішими помилками у мовленні посадових осіб місцевого самоврядування: недотримання орфоепічних норм, неусвідомлене вживання граматичних форм рідної та іноземної мови згідно із законами і нормами граматики (рід, число, відмінок тощо), впливом російської мови на українське ділове мовлення, яке виявляється у змішуванні типів відмінювання або в запозиченні окремої форми, властивої російській мові та ін.

Час оприлюднення: 21 листопада 2014 р.

Виконавець: Підгайний П.М.

конт. тел.: (0462) 676-052

***”

21 листопада 2014 року Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Брендинг та ребрендінг міст» для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців місцевих органів виконавчої влади Ріпкинського району. У відкритті семінару-тренінгу взяла участь голова Ріпкинської районної державної адміністрації Ірина Вовк.

Провели семінар начальник відділу культури Чернігівської міської ради Юрій Ткач та заступник начальника управління – начальнику відділу зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та міжрегіонального співробітництва Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Ярослав Охріменко. Вони розказали присутнім про брендинг   як важливий інструмент розвитку територій в умовах конкурентної боротьби між ними.  Слухачі ознайомились з теоретичними засадами брендування, поняттями «бренд», «ідентичність бренду». На досвіді міста Чернігова та Чернігівської області присутні дізналися про засади розробки концепції створення бренду території. Було підкреслено, що в умовах сучасного світу розвиток території багато в чому залежить від створеної нею системи комунікації для презентації власного іміджу та диференціації від конкурентних територій.

Час оприлюднення: 21 листопада2014 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

***”

Реалізації прав інтелектуальної власності в Україні

Питання реалізації прав інтелектуальної власності в Україні, адаптації до норм європейського права вивчали учасники однойменного тематичного короткотермінового семінару, що відбувся 19 листопада 2014 року в приміщенні Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. Організатором семінару став Чернігівський центр підвищення кваліфікації кадрів.

Учасники навчання, а це спеціалісти Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, районних та міських (міст обласного значення) управлінь культури дізналися про стан та перспективи розвитку законодавства у сфері права інтелектуальної власності, Основні аспекти захисту інтелектуальної власності в Україні, розглянули правове регулювання використання інтелектуальної власності в закладах культури та окремі випадки порушення зазначених прав.

Перед учасниками тематичного семінару виступили викладач Чернігівського національного технологічного університету Олександра Кочина, інспектор з питань інтелектуальної власності у Чернігівській та Сумській областях Павло Бут, виконавчий директор асоціації з управління аудіовізуальними правами «Арма – Україна» Роман Семешко.

Вони зазначили, що сьогодні в Україні спостерігається значна кількість порушень у сфері інтелектуальної власності.

Час оприлюднення: 21 листопада2014 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052