Новини за 2 грудня 2014р.

2 грудня 2014 року
ІІІ «РОЗУМОВСЬКІ ЗУСТРІЧІ» В ЧЕРНІГОВІ

Про еволюцію державної служби України в умовах викликів сьогодення, проблеми децентралізації влади, територіальної реформи, історичні та культурологічні аспекти державного управління йшлося під час міжнародної науково-практичної конференції «Треті “Розумовські зустрічі”: влада та суспільство», що проходила 2 грудня 2014 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації.

«Вже третій рік конференція є традиційним майданчиком для відкритого діалогу науковців, аналітиків, представників виконавчої влади, громадськості та ЗМІ про те, як розвивати демократію, будувати громадянське суспільство та утверджувати місцеве самоврядуванння, – зазначив голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв. – Сьогодні Україна виборює саму себе, демократію, європейські цінності, суверенітет. Події останнього часу довели – альтернативи реформі самоврядування, децентралізації влади не існує. Лише їх успішне проведення зробить нашу державу сильною і стабільною, а владу – ефективною».

З вітальним словом до учасників та гостей заходу звернувся в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Журман. «Події останнього року з особливою гостротою змушують нас звертати увагу на вже давно відомі та нагальні проблеми суспільно-політичного ладу в регіоні та країні. Серед них, беззаперечно, реформування територіальної організації влади, модернізація державної служби, відкритість та прозорість у діяльності органів державної виконавчої та представницької влади. Переконаний, що результати обговорення, оформлені у вигляді пропозицій і рекомендацій, стануть вагомим внеском у вирішенні проблем розвитку державної служби України та сприятимуть подальшому реформуванню системи влади в Україні», – підкреслив в.о. голови облдержадміністрації.

З побажаннями плідної роботи та нових вражень до присутніх звернулася директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Національного агентства України з питань державної служби, кандидат наук з державного управління Марина Канавець: «Запорукою успіху реформи місцевого самоврядування є активна участь науковців та експертів у наданні пропозицій щодо оптимізації системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Відповідна наукова робота має стати інтелектуальним ресурсом та каталізатором реальних змін у місцевому управлінні».

Під час пленарного засідання та роботи в секціях обговорювалися питання розвитку державної служби, проблеми децентралізації та територіальної реформи, підготовки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, порівнювався відповідний світовий та вітчизняний досвід. В контексті окресленої тематики йшлося про питання прикордонного, економічного співробітництва, вплив процесів євроінтеграції та проблеми представлення Чернігівської області й України в Європі та світі. Обговорювалися також значення історичного минулого та культурних процесів для сучасного державного управління.

Участь у заході взяли науковці, освіти, працівники органів державної влади та місцевого самоврядування міст Кемптена (ФРН), Гомеля (Білорусь), Чернігова, Києва, Львова, Сум, Херсона. Вони представляють Гомельський філіал установи освіти Федерації профспілок Республіки Білорусь «Міжнародний університет «МИТСО», Інститут законодавства Верховної Ради України, Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, Інститут врядування, Український інститут національної пам’яті, Київське представництво Інституту Кеннана, Державну наукову установу «Енциклопедичне видавництво», Національну академію керівних кадрів культури і мистецтв та ін.

Матеріали учасників конференції увійдуть до другого номера збірника наукових праць «Розумовські зустрічі».

Час оприлюднення: 2 грудня 2014 р.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052