ІІІ Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози і ризики ідей федералізації»

26 грудня 2014 року
Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози і ризики ідей федералізації»

У чому насправді полягає сутність понять «федералізація» та «децентралізація» та як їх розуміють в сучасному українському суспільстві – з’ясовували представники владних інституцій та науковці з Миколаєва, Херсона та Чернігова під час відеоконференції, що відбулася 26 грудня 2014 р. Співорганізаторами заходу виступили Херсонський, Миколаївський та Чернігівський обласні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – ЦППК). Від Чернігова участь у заході взяли заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Слєзко; представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко та кандидат філософських наук, вчений секретар Чернігівського ЦППК Людмила Чабак.

На думку учасників відеоконференції, процеси федералізації, трактовані певними колами як єдиний можливий вихід з сучасної кризи в Україні, насправді спрямовані на подальший розкол та поглиблення вже існуючих протиріч в нашій державі.

«Заклик до ідей федералізації – не що інакше як втілення давно відомого імперського принципу «Розділяй та владарюй». Як маріонеткова більшовицька Донецько-Криворізька радянська республіка (1918 р.), так і сучасні терористичні «ДНР», «ЛНР» тощо були створені російським агресором проти Українського народу та його держави з метою загарбання й поневолення. Цю ідею сповідують не лише зовнішні агресори, а й місцеві олігархи, які на зразок середньовічних феодалів прагнуть загарбати певні території країни у свою власність. Олігархам чужі поняття демократії, місцевого самоврядування, вільного ринку й здорової конкуренції», – зазначив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, – справжня причина кризових явищ полягає в тому, що за 23 роки місцеве самоврядування в Україні так і не було наповнене реальним змістом.».

«Питання федералізації України є штучним, не має жодних правових підстав та не сприймається в українському соціумі. Сьогодні відбувається тест на самоідентифікацію. Мешканці південних регіонів бачать себе в єдиній Україні. На часі стоїть завдання децентралізації влади та надання реальних повноважень громадам», – зауважила директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської облдержадміністрації Тетяна Скиба.

«У Чернігівській області показник уваги до ідей децентралізацій зовсім мізерний. Навпаки після останніх подій на Сході в області спостерігається небувалий сплеск патріотизму населення, активності громадських організацій, волонтерського руху. Поступово відбувається зміна свідомості й у переселенців зі східних територій України», – розповів заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Слєзко.

«Головною тезою сьогодення має стати об’єднання громадян України перед зовнішньою загрозою та розробка подальшої стратегій регіонального розвитку. Справжня децентралізація передбачає дотримання принципу верховенства права, досконалий бюджетний процес, фінансову дисципліну. І в цьому своє вирішальне слово має сказати також громадськість», – наголосив доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету, кандидат соціологічних наук; директор Центру досліджень південноукраїнського прикордоння Володимир Коробов.

«Для України важливо вести мову про оптимізацію відносин центральної та територіальної влади. При цьому слід спонукати саме ініціативу, здатність громадян до самоорганізації. Головне – досягти того, що вимагає життя, безпосередній зв’язок з реально існуючими проблемами та їх подальше вирішення», – зазначив доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри факультету політичних наук Чорноморського державного університету імені Петра Могили Микола Іванов.

Водночас присутні звернули увагу на зменшення зацікавленості та наявність певних упереджень до процесів децентралізації як у чиновницькому середовищі, так і серед широких кіл населення. Дехто боїться втратити посади, інші вважають, що реформи матимуть косметичний характер та нічого не змінять. Тому неодмінною складовою децентралізації повинні бути широкі інформаційні кампанії та кропітка просвітницька робота, які б чітко та зрозуміло висвітлювали сутність здійснюваних трансформацій та спонукали населення до активної участі у цих процесах.

Час оприлюднення: 26 грудня 2014 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052