Новини за 30 грудня 2014р.

26 грудня 2014 року

Шановні колеги!

Щиро вітаємо Вас з Новим роком та Різдвом Христовим !

Нехай Новий рік та Різдвяна Зоря принесуть у Вашу домівку веселий настрій, здоров’я, щастя, гучну колядку та зігріють радістю серце.

Мирного Нового Року та веселого Різдва !

Від імені колективу Чернігівського навчального центру Володимир Бойко

ІІІ Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози і ризики ідей федералізації»

26 грудня 2014 року
Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози і ризики ідей федералізації»

У чому насправді полягає сутність понять «федералізація» та «децентралізація» та як їх розуміють в сучасному українському суспільстві – з’ясовували представники владних інституцій та науковці з Миколаєва, Херсона та Чернігова під час відеоконференції, що відбулася 26 грудня 2014 р. Співорганізаторами заходу виступили Херсонський, Миколаївський та Чернігівський обласні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – ЦППК). Від Чернігова участь у заході взяли заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Слєзко; представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко та кандидат філософських наук, вчений секретар Чернігівського ЦППК Людмила Чабак.

На думку учасників відеоконференції, процеси федералізації, трактовані певними колами як єдиний можливий вихід з сучасної кризи в Україні, насправді спрямовані на подальший розкол та поглиблення вже існуючих протиріч в нашій державі.

«Заклик до ідей федералізації – не що інакше як втілення давно відомого імперського принципу «Розділяй та владарюй». Як маріонеткова більшовицька Донецько-Криворізька радянська республіка (1918 р.), так і сучасні терористичні «ДНР», «ЛНР» тощо були створені російським агресором проти Українського народу та його держави з метою загарбання й поневолення. Цю ідею сповідують не лише зовнішні агресори, а й місцеві олігархи, які на зразок середньовічних феодалів прагнуть загарбати певні території країни у свою власність. Олігархам чужі поняття демократії, місцевого самоврядування, вільного ринку й здорової конкуренції», – зазначив представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, – справжня причина кризових явищ полягає в тому, що за 23 роки місцеве самоврядування в Україні так і не було наповнене реальним змістом.».

«Питання федералізації України є штучним, не має жодних правових підстав та не сприймається в українському соціумі. Сьогодні відбувається тест на самоідентифікацію. Мешканці південних регіонів бачать себе в єдиній Україні. На часі стоїть завдання децентралізації влади та надання реальних повноважень громадам», – зауважила директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської облдержадміністрації Тетяна Скиба.

«У Чернігівській області показник уваги до ідей децентралізацій зовсім мізерний. Навпаки після останніх подій на Сході в області спостерігається небувалий сплеск патріотизму населення, активності громадських організацій, волонтерського руху. Поступово відбувається зміна свідомості й у переселенців зі східних територій України», – розповів заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації Ігор Слєзко.

«Головною тезою сьогодення має стати об’єднання громадян України перед зовнішньою загрозою та розробка подальшої стратегій регіонального розвитку. Справжня децентралізація передбачає дотримання принципу верховенства права, досконалий бюджетний процес, фінансову дисципліну. І в цьому своє вирішальне слово має сказати також громадськість», – наголосив доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету, кандидат соціологічних наук; директор Центру досліджень південноукраїнського прикордоння Володимир Коробов.

«Для України важливо вести мову про оптимізацію відносин центральної та територіальної влади. При цьому слід спонукати саме ініціативу, здатність громадян до самоорганізації. Головне – досягти того, що вимагає життя, безпосередній зв’язок з реально існуючими проблемами та їх подальше вирішення», – зазначив доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри факультету політичних наук Чорноморського державного університету імені Петра Могили Микола Іванов.

Водночас присутні звернули увагу на зменшення зацікавленості та наявність певних упереджень до процесів децентралізації як у чиновницькому середовищі, так і серед широких кіл населення. Дехто боїться втратити посади, інші вважають, що реформи матимуть косметичний характер та нічого не змінять. Тому неодмінною складовою децентралізації повинні бути широкі інформаційні кампанії та кропітка просвітницька робота, які б чітко та зрозуміло висвітлювали сутність здійснюваних трансформацій та спонукали населення до активної участі у цих процесах.

Час оприлюднення: 26 грудня 2014 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

ІІІ «Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози та ризики. Ідеї федералізації»

25 грудня 2014 року
Міжрегіональна відеоконференція «Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози та ризики. Ідеї федералізації»

26 грудня 2014 року відбудеться міжрегіональна відеоконференція

«Децентралізація влади як шлях для розвитку України та її регіонів. Загрози та ризики. Ідеї федералізації.

В рамках заходу передбачається обговорення низки актуальних для сучасного українського суспільства питань, пов’язаних з розвитком Української держави, майбутніми викликами та загрозами.

Заплановані виступи державних службовців, науковців, освітян Чернігова, Миколаєва, Херсона, а саме: представників департаментів інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрацій, центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, Інституту національної пам’яті та ін.

Дата проведення: 26 грудня 2014 року.

Початок: о 10.00.

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (аудиторія №1, 1 поверх).

Тел. для довідок: 676-052, 067-461-73-86.

Час оприлюднення: 25 грудня 2014 року.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Посадовці Чернігівської міської ради ознайомилися з досвідом адміністративно-територіальних реформ в Польщі

В рамках постійно-діючого семінару «Місцеве самоврядування як основа демократичного розвитку суспільства» 25 грудня 2014 р. Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів організував завершальні заняття для посадових осіб структурних підрозділів Чернігівської міської ради.

Заняття проводив директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко. У своєму виступі «Адміністративно-територіальна реформа в Польщі: уроки для України» він звернув увагу на досвід муніципальних реформ в Європі, мету, етапи та організаційне забезпечення самоврядної реформи в Польщі. Посадові особи ознайомилися з підходами до формування територіальних одиниць (гміни, повіти, воєводства) та перебігом адміністративної реформи в Польщі, результатами якої стала децентралізація та деконцентрація влади; самодостатність територіальних одиниць та відновлення місцевої демократії на рівні громади.

Час оприлюднення: 25 грудня 2014 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Молодь – на державну службу

Традиційна зустріч зі студентами, які виявили бажання навчатися за програмою «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи» відбулася 25 грудня 2014 р. в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

«Сьогоднішня зустріч вже вкотре доводить актуальність питання залучення молоді до державної служби. В умовах швидких трансформацій, що відбуваються в нашій державі, потрібна нова генерація державних службовців, які б змогли успішно впроваджувати ідеї, за які боролися і борються українці, – наголосив заступник керівника апарату Чернігівської державної адміністрації, магістр державної служби Юрій Музика.

Також з вітальним словом до студентів звернувся начальник управління державної служби Головдержслужби України в області, магістр державної служби Валентин Дубок: «На сьогодні в Чернігівській області у сфері державної служби та місцевого самоврядування працюють близько 12 тис. осіб. Поряд з потребою в оновленні штатів державних службовців назріла необхідність впровадження нового законодавства про державну службу. Сподіваємося, що його прийняття у 2015 р. матиме суттєвий вплив на покращення матеріального стану державних службовців та створить додаткові стимули для вступу на державну службу».

«Державна служба – досить консервативний інститут, оскільки на ньому тримається державний організм. Водночас він має динамічно розвиватися, оскільки хороша бюрократія є однією з ознак успішності держави», – зазначив директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Про власний шлях до державної служби розповіли студентам учасники програми попередніх років: учений секретар Центру Людмила Чабак; головний спеціаліст Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Максимович. Вони зазначили, що майбутнє навчання в Центрі допоможе створити уявлення про державну службу та місцеве самоврядування, надасть можливість поспілкуватися з керівниками владних інституцій області та, зрештою, проявити себе у цій галузі.

В рамках заходу студенти поділилися своїми роздумами на тему «Чим мене приваблює державна служба» та пройшли тестування на предмет знання Конституції України, Закону України «Про державну службу». За результатами їх оцінювання формуватиметься група учасників семінару, що проходитиме навчання та стажування в органах державної влади та місцевого самоврядування в лютому 2015 р.

Час оприлюднення: 25 грудня 2014 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Зустріч зі студентами випускних курсів вузів Чернігова та Ніжина

23 грудня 2014 року
Зустріч зі студентами випускних курсів вузів Чернігова та Ніжина

25 грудня 2014 року відбудеться зустріч зі студентами випускних курсів вищих навчальних закладів міст Чернігова та Ніжина, які хочуть працювати в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

В рамках заходу передбачені виступи керівництва Чернігівської обласної ради та Чернігівської обласної державної адміністрації, спілкування з учасниками програми залучення молоді до державної служби попередніх років – випускниками ВНЗ, які нині працюють в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Також під зустрічі здійснюватиметься конкурсний відбір серед молодих людей, які в подальшому будуть навчатися в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів за програмою семінару «Державна служба та служба в органах місцевого самоврядування в Україні: правовий статус, стиль і методи роботи» у лютому 2015 року, а також проходитимуть стажування у владних інституціях Чернігівщини, відвідають Верховну Раду України.

Дата проведення: 25 грудня 2014 року.

Початок: о 15.00.

Місце проведення: м. Чернігів, пр-т Миру, 43, (конференц-зал, 3 поверх).

Тел. для довідок: 676-052, 067-461-73-86.

Час оприлюднення: 23 грудня 2014 року.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

Посадовці Городнянщини дізналися про зовнішні джерела фінансування, доступні українським громадам

18 грудня 2014 року
Посадовці Городнянщини дізналися про зовнішні джерела фінансування, доступні українським громадам

Семінар в місті Городня «Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм» було проведено Чернігівським центром підвищення кваліфікації кадрів у співпраці з Менською районною радою 18 грудня 2014 року.

Участь у семінарі взяв голова Городнянської районної ради Григорій Примак.

В рамках виїзного семінару-тренінгу посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці Городнянського району дізналися про міжнародні та національні фонди і програми, що діють в Україні, а також розглянули зовнішні джерела фінансування, доступні українським громадам та звернули увагу на позитивні практики співпраці з міжнародними донорськими організаціями, які є в Чернігівській області.

Також учасники семінару розглянули специфіку розроблення Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, а також отримали інформацію про можливості участі в обговоренні її основних складових та внесенні відповідних пропозицій, дізналися про підсумки проведеного соціально-економічного аналізу.

Проводили семінар працівники Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Максим Стрільчук – начальник відділу аналізу, прогнозування соціального розвитку та моніторингу виконання цільових програм, Тетяна Ворожбит – головний спеціаліст того ж відділу та Людмила Чабак – учений секретар Центру, кандидат філософських наук.

Час оприлюднення: 18 грудня 2014 року.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (0462) 676-052

***
Державне регулювання закупівель в Україні та адаптація до норм європейського права

18 грудня в приміщенні Чернігівської обласної державної адміністрації Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації спільно з Департаментом економічного розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації проведено тематичний короткотерміновий семінар «Особливості закупівель за державні кошти. Зміни у законодавстві» для відповідальних за здійснення державних закупівель.

У відкритті заходу взяли участь Бойко Володимир Миколайович – директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації та Подоляк Леонід Петрович – директор Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації.

Для учасників заходу організовано «круглий стіл» на тему: «Сучасний стан нормативно-правової бази у сфері державних закупівель в Україні. Аналіз основних змін законодавства», де вони мали змогу ознайомитися з останніми змінами які відбулися в законодавчій сфері державних закупівель, а також обговорити нагальні питання, отримати відповіді на запитання.

Фахівці ознайомилися з особливостями змін у формах документів у сфері державних закупівель, звітністю щодо здійснення державних закупівель.

Слухачі розглядали порядок оскарження процедури закупівель; організації та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); здійснення попередньої кваліфікації учасників, запиту цінових пропозицій (порогові показники при здійсненні процедури закупівлі; особливості проведення процедури закупівлі).

Учасники заходу мали змогу ознайомитися з порядком контролю за дотриманням законодавства у сфері державних закупівель. Особливо важливим питанням постала відповідальність за порушення чинного законодавства у сфері державних закупівель.

Час оприлюднення: 18 грудня 2014 року.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Навчання секретарів сільських, селищних рад

16 грудня 2014 року
Навчання секретарів сільських, селищних рад

За професійною програмою підвищення кваліфікації Чернігівський центр центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 16 – 18 грдуня

Секретарі ознайомляться з організаційно-кадровим забезпеченням діяльності органів місцевого самоврядування; організацією роботи із зверненнями громадян; змінами до законодавства щодо регулювання земельних відносин; правовим регулюванням діловодства та архівної справи (складання номенклатури та формування справ). Також розглядатимуться засади децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні); роль держави та її провідних інституцій у забезпеченні охорони дитинства; соціальні аспекти запобігання торгівлі людьми.

Учасники навчання звернуть увагу на структуру та компетенцію органів державного управління на території, взаємодію органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; правові засади державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень; опрацьовуватимуть порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування (робота з єдиними та державними реєстрами).

По завершенню навчання слухачі пройдуть комп’ютерне тестування на предмет якості знань, отриманих під час обох сесій, та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 16 грудня 2014 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 12 грудня 2014р.

12 грудня 2014 року

12 грудня 2014 р. завершилось навчання групи у селищі Десна за курсом «Менеджер рекламно-видавничої діяльності». Воно було проведено для військовослужбовців, що звільнені або плануються на звільнення зі Збройних сил України в рамках Програми «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців».

В підбитті підсумків навчання взяли участь представник Міністерства соціальної політики Борис Венгер, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, заступник менеджера програми «НАТО-Україна» з перепідготовки військовослужбовців Юрій Матяш.

Присутні розказали про роботу в напрямку соціальної адаптації військовослужбовців до цивільного життя, підкреслили важливость такого роду навчань, висловили впевненість,що кожний слухач, який закінчив курси використає набуті знання.

По завершенню навчання слухачам були вручені свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка з курсу «Менеджер рекламно-видавничої діяльності» та сертифікати НАТО.

Час оприлюднення: 12 грудня 2014 року.

Виконавець:Коваленко Н.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Посадовці Менщини ознайомилися з складовими Стратегії сталого розвитку Чернігівської області

11 грудня 2014 року
Посадовці Менщини ознайомилися з складовими Стратегії сталого розвитку Чернігівської області

Семінар в місті Мена «Практика підготовки та запровадження місцевих програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм» було проведено Чернігівським центром підвищення кваліфікації кадрів у співпраці з Менською районною радою 10 грудня 2014 року.

В рамках виїзного семінару-тренінгу посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці та депутати Менського району дізналися про специфіку розроблення Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2020 року, а також отримали інформацію про можливості участі в обговоренні її основних складових та внесенні відповідних пропозицій.

Також учасники семінару ознайомилися з можливостями презентації території як одного з факторів розвитку зовнішньої торгівлі та залучення інвестицій, основними складовими та «підводними каменями» успішної презентації. Було також презентовано можливості Економічного порталу Чернігівської області, показано, де саме можна отримати інформацію про ринки збуду своєї продукції, налагодження співпраці з іноземними та вітчизняними підприємствами тощо.

Проводили семінар працівники Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Тетяна Ворожбит – головний спеціаліст відділу моніторингу виконання цільових програм та Ярослав Охріменко – заступник начальника управління – начальник відділу зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та міжрегіонального співробітництва.

Час оприлюднення: 11 грудня 2014 року.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 10 грудня 2014р.

10 грудня 2014 року
Навчання новопризначених спеціалістів адміністрацій та рад

За професійною програмою підвищення кваліфікації Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 10 – 12 грудня проводить навчання новопризначених спеціалістів структурних підрозділів обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих апаратів районних рад та виконкомів міст обласного значення (ІІ сесія).

10 грудня відбулася зустріч з постійним радником проекту Європейського Союзу Twinning «Підтримка розвитку державної служби в Україні», представником Ради Школи вищого корпусу державної служби Нацдержслужби України Пьотром Кульпою (Республіка Польща). Пан Кульпа виступив перед слухачами з темою «Якість державного управління як основний фактор багатства та жебрацтва народів – виклики для державної служби». До участі у заході були запрошені представники структурних підрозділів облдержадміністрації, які теж мали нагоду поставити питання, порівняти український та польський досвід розвитку державної служби.

11 грудня відбудеться зустріч за «круглим столом», на якій обговорюватимуться проблеми реалізації прав і свобод людини в Україні.

Поряд з цим слухачі ознайомляться з аспектами децентралізації влади в Україні; проектом нового Закону України «Про державну службу», положеннями антикорупційного законодавства України. Також вони дізнаються про можливості застосування нових медіа у роботі державних службовців; засади проектного менеджменту; лідерства на державній службі та вимоги стосовно дотримання державними службовцями законодавства про мови. По завершенню навчання слухачі пройдуть комп’ютерне тестування на предмет якості набутих знань та отримають свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 10 грудня 2014 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052

Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

9 грудня 2014 року
Забезпечення ефективності запобігання та протидії проявам корупціїна державній службі та службі в органах місцевого самоврядування

Черговий семінар з питань запобігання корупції пройшов сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні взяли керівники та спеціалісти структурних підрозділів Держземагентства в Чернігівській області.

Під час семінару розглядалися нововведення в сучасному антикорупційному законодавстві України; висвітлювалися соціальні передумови, поняття, сутність корупції в Україні та світовий досвід у сфері боротьби з корупцією.

Увага присутніх зверталася на психологічні аспекти запобігання корупційним правопорушенням в органах державної влади та місцевого самоврядування. Державні службовці детально розглянули особливості відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та складові системи корупційних правопорушень в Україні. По завершенню семінару за допомогою відповідного тестування слухачі перевірили свої знання про антикорупційне законодавство та отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 9 грудня 2014 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676 052