Соборність України: історичні передумови та сучасні виклики»

22 січня 2015 року
Соборність України: історичні передумови та сучасні виклики»

Про шляхи зміцнення соборності України на сучасному етапі, регіональні особливості, традиції організації влади та самоорганізації населення говорили представники Запорізької, Івано-Франківської, Миколаївської та Чернігівської областей під час міжрегіональної веб-конференції «Соборність України: історичне минуле, сучасні виклики, прогнози на майбутнє», що відбулася 22 січня 2015 р. Співорганізаторами заходу виступили регіональні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. До участі у веб-конференції були запрошені науковці, викладачі вищих навчальних закладів, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

Насамперед представники областей звернули увагу на історичні традиції самоорганізації населення в їхніх регіонах як передумову становлення ідеї соборності України. Як зазначив професор кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін Запорізького національного університету, доктор історичних наук Володимир Мільчев, одним з найвдаліших прикладів самоорганізації населення була Запорозька Січ як егалітарний соціальний організм, де кожен міг брати участь у широкому народоправстві. «Квінтесенція козацького духу живе і в населенні сучасної України. Коли держава не в змозі виконувати свої функції, народ самоорганізується. Історичною місією запорозького краю має стати пропозиція козацької, демократичної ідеї, яка сприйматиметься всім українським етносом та здатна об’єднати регіони України».

«Свій до свого по своє», – це гасло ділових кіл Галичини 1930-х рр., на думку доцента кафедри географії і природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидата географічних наук Романа Сливки, має бути одним з визначальним для мешканців сучасної України та її регіональних еліт. Воно має прямий зв’язок з ідеєю соборності, необхідністю патріотизму державних лідерів, визнання цінності державної мови, підтримки вітчизняного бізнесу, усвідомленого залучення, а не сліпого копіювання досвіду територіальної самоорганізації сусідніх демократичних країн. Про тисячолітні традиції владних інституцій на Чернігово-Сіверщині розповів професор кафедри історії України політології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук Сергій Лепявко. «Незважаючи на зміни адміністративно-територіального устрою, політичної ситуації 80 – 90 % місцевої еліти впродовж століть залишалася на місцях, зберігаючи свої особливості та досвід. І сьогодні Україна є сильна своїми регіональними елітами з усіма їхніми позитивними та негативними сторонами. Але на даному етапі, насамперед, є необхідним розширення міжрегіональних горизонтальних зв’язків».

Розповідаючи про національні та конфесійні особливості своїх територій учасники заходу вже вкотре спростували стереотип про те, що регіональні особливості нібито послаблюють єдність України. Навпаки, визнання принципу «єдність в різноманітті», повага до мов, культур та релігій національних меншин є однією з складових успішного розвитку України як соборної держави.

Серед найгостріших проблем та викликів сучасної української державності доповідачі відзначили невизначеність національної ідеї, слабкість внутрішньоекономічних зв’язків, низьку мобільність населення, загрозу зовнішньої інтервенції та дискредитації ідей Революції гідності. Однак, безповоротні зміни, що сталися в свідомості багатьох людей, докорінно змінили їхню мотивацію, відкрили нові можливості, дали змогу усвідомити значення соборності, єдності країни як єдиного шляху до подолання всіх труднощів та негараздів.

Час оприлюднення: 22 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Соціальна держава: проблеми формування в умовах трансформації українського суспільства

Постійно діючий тематичний семінар, присвячений сучасним тенденціям формування соціальної держави в Україні, проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні беруть державні службовці Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. Заняття проводитиметься у приміщенні Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. У відкритті заходу взяла участь начальник Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат Луста Олена Анатоліївна.

Під час першого заняття слухачі ознайомляться з методикою заповнення декларацій про доходи, зобов’язаннями фінансового характеру. Окремо розглядатиметься майновий стан державного службовця, посадової особи місцевого самоврядування щодо себе та членів своєї сім’ї

Час оприлюднення: 22 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров О.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052