НІМЕЦЬКИЙ ДОСВІД – ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ГРОМАДАМ ЧЕРНІГІВЩИНИ

27 січня 2015 року
НІМЕЦЬКИЙ ДОСВІД – ТЕРИТОРІАЛЬНИМ ГРОМАДАМ ЧЕРНІГІВЩИНИ

Відкриття навчання для сільських голів Чернігівської області та презентація проекту «Сприяння формуванню громадянського суспільства у сільських та селищних громадах Чернігівської області» відбулися в Чернігівському Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 27 січня 2015 року.

Звертаючись до присутніх заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук відзначив, що відсутність повноцінного місцевого самоврядування є джерелом основних проблем державного будівництва України. «Сьогодні при внесенні змін до Конституції України важливо досягти оптимального балансу між виконавчою та законодавчою владою. Має бути напрацьований дієвий механізм взаємодії виконавчих комітетів місцевих рад та уряду, а головне – територіальні громади повинні отримати свої бюджети як реальне підґрунтя для повноцінного функціонування», – підкреслив представник самоврядування області.

Заступник керівника апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика звернув увагу на громадську складову як невід’ємний атрибут місцевого самоврядування та джерело відповідних ініціатив. «Сьогодні в області діють більше 400 громадських організацій. Але якість та ефективність діяльності більшості з них, особливо в районах, викликає багато запитань. Тому подібний проект є гарною нагодою, для тих хто прагне реальних змін, отримати досвід заохочення та впровадження громадських ініціатив».

Експерт проекту, референт Фонду Ганса Зайделя Професор доктор Юрген Вальхсхьофер зазначив, що для досягення успішного розвитку необхідні час і терпіння. «Як Німеччина після Другої світової війни поступовими кроками йшла до економічного процвітання, так і українці мають поступово та виважено, впевнено, крок за кроком досягати стандартів європейського рівня життя».

Проект реалізується за підтримки Фонду Ганса Зайделя (Баварія, ФРН) та передбачає проведення циклу семінарів для сільських голів Чернігівської області. Його метою є надання практичної допомоги очільникам місцевого самоврядування у започаткуванні та запровадженні місцевих ініціатив, спрямованих на соціально-економічний та культурний розвиток територіальних громад. 27-28 січня триватиме настановчий семінар, під час якого учасники навчання дізнаються про методологію, етапи реалізації проекту та розпочнуть знайомство з кращими практиками самоорганізації населення в Баварії (ФРН). Заняття проводитиме референт Фонду Ганса Зайделя професор доктор Юрген Вальхсхьофер.

Час оприлюднення: 27 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Ділове українське мовлення у сфері державного управління

23 січня 2015 року
Ділове українське мовлення у сфері державного управління»

За програмою постійно діючого семінару в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації 23 січня 2015 р. розпочалися заняття з питань ділового українського мовлення. Участь у навчанні беруть спеціалісти апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради.

Державні службовці дізнаються про психологічну природу людської комунікації; ознайомляться з основними завдання та організація роботи з документами в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування (підготовка розпорядчих документів). Під час практичного заняття слухачі отримають знання про найбільш типові помилки в усному та писемному діловому мовленні державного службовця.

Час оприлюднення: 23 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Про децентралізацію влади та фінансів у Куликівці

Перший з серії семінарів «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» пройшов 23 січня 2015 р. у Куликівці. Учасники – голови територіальних громад району. Відкрили навчання голова районної державної адміністрації Валентина Мельник та голова районної ради Юрій Крепосний. Йшлося про світовий досвід територіального управління та можливості застосування його в Україні, нову модель взаємин органів державної влади та самоврядування, що планується запровадити, можливості для створення самодостатніх громад, останні зміни в Бюджетному та Податковому кодексах України. Також розглядалися положення Закону України «Про співробітництво територіальних громад» та проекту Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад». Під час занять слухачі задавали питання, що виникають у разі застосування податку на нерухомість, а також цікавилися можливостями державної підтримки місцевого самоврядування за умов його реформування.

Проводили заняття директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко та консультант з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку України Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 23 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров О.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

ЗАСІДАННЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОЇ РАДИ

Про підсумки діяльності за 2014 р. та напрямки подальшої роботи Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів йшлося під час засідання навчально-методичної ради, що відбулося 23 січня 2015 року.

Керівник закладу Володимир Бойко розповів присутнім про зміни в нормативно-правовій базі, цільові програми, за якими Центр працював у 2014 р., та оприлюднив низку показників, а саме: з врахуванням всіх категорій слухачів та форм навчання загальне число випускників 2014 р. склало 5963 чол. Впродовж року заклад виконував не лише план-графік, затверджений спільним розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради, але й рекомендації Національного агентства України щодо підвищення кваліфікації з питань антикорупційного законодавства; здійснював навчання з питань європейської інтеграції та євроатлантичної співпраці, продовжив навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації англійської мови тощо. Серед новацій у роботі Центру за 2014 р. – зростання кількості тематичних короткострокових та постійно діючих семінарів, завершення циклу семінарів для міських, селищних голів Чернігівської області в рамках проекту «Сталий розвиток малих міст Чернігівської області», запровадження тематичних семінарів «Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні».

Центром продовжена співпраця з українськими владними та науковими інституціями, міжнародними організаціями, громадськими формуваннями, а саме – Інститутом історії НАН України, Українським інститутом національної пам’яті, Національною академією державного управління при Президентові України, Київським представництвом Інституту Кеннана, Інститутом законодавства Верховної Ради України, фондом Ганса Зайделя, Сіверським інститутом регіональних досліджень, програмою «НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців», Центром українських досліджень Інституту Європи РАН та іншими.

У 2014 році Центр систематично поповнював базу відео-виступів: записано та оприлюднено в Інтернеті 30 відео-лекцій, виступи фахівців-практиків з органів державної влади та місцевого самоврядування, науковців, викладачів вузів з актуальних питань державного управління, історії, політології тощо. Проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Треті “Розумовські зустрічі”: влада і суспільство».

Впродовж 2014 року Центр продовжив діяльність як суб’єкт видавничої справи. Всього надруковано 4 книги. Вийшов друком фотоальбом “Адміністративно-територіальний устрій Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія”. У 2014 р. вийшов перший номер збірника наукових праць «Розумовські зустрічі» (свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації Серія КВ №20635 – 10435 від 24 лютого 2014 року). Окрім цього, підготовлено та видано 25 навчально-методичних збірників та посібників. До викладання в Центрі запрошувалися відомі вітчизняні та закордонні фахівці.

Зі співдоповідями виступили: заступник директора Центру Петро Підгайний, учений секретар Людмила Чабак, начальник навчально-методичного відділу Наталія Коваленко, завідувач сектору інформаційно-комп’ютерного забезпечення Артем Кошма.

В обговоренні взяли участь члени навчально-методичної ради Центру: Сергій Леп’явко – професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук; Сергій Бутко – науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті; Дмитро Никоненко – заступник директора з навчальної та наукової роботи Україно-Російського інституту (філіалу) Московського державного машинобудівного університету у м. Чернігові, доктор історичних наук, професор; Володимир Бобруйко – заступник начальника головного управління юстиції в Чернігівській області.

Сергій Леп’явко підкреслив плідність наукової роботи та видавничої діяльності, висловив побажання щодо поповнення бібліотеки Центру книжками іноземними мовами.

Дмитро Никоненко відзначив креативний підхід та відповідальність в організації роботи Центру, зростання рівня технічного забезпечення, відкритість та готовність до співпраці.

Сергій Бутко розповів присутнім про співпрацю Центру з Інститутом Національної пам’яті у проведенні веб-конференцій, презентацій, тематичних заходів до відзначення пам’ятних дат та реалізації різноманітних наукових проектів.

Володимир Бобруйко звернув увагу на здатність Центру швидко реагувати на зміни в законодавстві України та оперативно впроваджувати їх у навчальний процес.

Володимир Бобруйко звернув увагу на здатність Центру швидко реагувати на зміни в законодавстві України та оперативно впроваджувати їх у навчальний процес.

Час оприлюднення: 23 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Соборність України: історичні передумови та сучасні виклики»

22 січня 2015 року
Соборність України: історичні передумови та сучасні виклики»

Про шляхи зміцнення соборності України на сучасному етапі, регіональні особливості, традиції організації влади та самоорганізації населення говорили представники Запорізької, Івано-Франківської, Миколаївської та Чернігівської областей під час міжрегіональної веб-конференції «Соборність України: історичне минуле, сучасні виклики, прогнози на майбутнє», що відбулася 22 січня 2015 р. Співорганізаторами заходу виступили регіональні центри перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. До участі у веб-конференції були запрошені науковці, викладачі вищих навчальних закладів, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та ЗМІ.

Насамперед представники областей звернули увагу на історичні традиції самоорганізації населення в їхніх регіонах як передумову становлення ідеї соборності України. Як зазначив професор кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін Запорізького національного університету, доктор історичних наук Володимир Мільчев, одним з найвдаліших прикладів самоорганізації населення була Запорозька Січ як егалітарний соціальний організм, де кожен міг брати участь у широкому народоправстві. «Квінтесенція козацького духу живе і в населенні сучасної України. Коли держава не в змозі виконувати свої функції, народ самоорганізується. Історичною місією запорозького краю має стати пропозиція козацької, демократичної ідеї, яка сприйматиметься всім українським етносом та здатна об’єднати регіони України».

«Свій до свого по своє», – це гасло ділових кіл Галичини 1930-х рр., на думку доцента кафедри географії і природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидата географічних наук Романа Сливки, має бути одним з визначальним для мешканців сучасної України та її регіональних еліт. Воно має прямий зв’язок з ідеєю соборності, необхідністю патріотизму державних лідерів, визнання цінності державної мови, підтримки вітчизняного бізнесу, усвідомленого залучення, а не сліпого копіювання досвіду територіальної самоорганізації сусідніх демократичних країн. Про тисячолітні традиції владних інституцій на Чернігово-Сіверщині розповів професор кафедри історії України політології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук Сергій Лепявко. «Незважаючи на зміни адміністративно-територіального устрою, політичної ситуації 80 – 90 % місцевої еліти впродовж століть залишалася на місцях, зберігаючи свої особливості та досвід. І сьогодні Україна є сильна своїми регіональними елітами з усіма їхніми позитивними та негативними сторонами. Але на даному етапі, насамперед, є необхідним розширення міжрегіональних горизонтальних зв’язків».

Розповідаючи про національні та конфесійні особливості своїх територій учасники заходу вже вкотре спростували стереотип про те, що регіональні особливості нібито послаблюють єдність України. Навпаки, визнання принципу «єдність в різноманітті», повага до мов, культур та релігій національних меншин є однією з складових успішного розвитку України як соборної держави.

Серед найгостріших проблем та викликів сучасної української державності доповідачі відзначили невизначеність національної ідеї, слабкість внутрішньоекономічних зв’язків, низьку мобільність населення, загрозу зовнішньої інтервенції та дискредитації ідей Революції гідності. Однак, безповоротні зміни, що сталися в свідомості багатьох людей, докорінно змінили їхню мотивацію, відкрили нові можливості, дали змогу усвідомити значення соборності, єдності країни як єдиного шляху до подолання всіх труднощів та негараздів.

Час оприлюднення: 22 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Соціальна держава: проблеми формування в умовах трансформації українського суспільства

Постійно діючий тематичний семінар, присвячений сучасним тенденціям формування соціальної держави в Україні, проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні беруть державні службовці Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. Заняття проводитиметься у приміщенні Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. У відкритті заходу взяла участь начальник Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат Луста Олена Анатоліївна.

Під час першого заняття слухачі ознайомляться з методикою заповнення декларацій про доходи, зобов’язаннями фінансового характеру. Окремо розглядатиметься майновий стан державного службовця, посадової особи місцевого самоврядування щодо себе та членів своєї сім’ї

Час оприлюднення: 22 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров О.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 21 січня 2015р.

19 січня 2015 року

За програмою постійного діючого тематичного семінару «Місцеве самоврядування як основа демократичного розвитку суспільства» Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочалося навчання для посадових осіб Чернігівської міської ради, її виконавчих органів. Заняття проводитиметься у приміщенні Чернігівської міської ради. У відкритті заходу взяв участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючий справами виконкому Віхров Станіслав Григорович.

Учасники першого заняття ознайомляться з особливостями застосування права в органах місцевого самоврядування, а також розглянуть загальну характеристика та особливості Закону України «Про очищення влади».

Час оприлюднення: 21 cічня 2015 року.

Виконавець: Казіміров О.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

Професійна програма підвищення кваліфікації з англійської мови

19 січня 2015 року
Професійна програма підвищення кваліфікації з англійської мови

Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації з англійської мови (перша сесія) за напрямом 6.020303 «Філологія» розпочалося сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Заняття триватимуть з 19 по 30 січня 2014 р., участь у навчанні беруть спеціалісти апарату, управлінь та відділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій та місцевих рад, на яких покладено обов’язки щодо питань європейської та євроатлантичної співпраці.

Під час практичних занять держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування на матеріалах з англійської мови розглядатимуть структуру Європейського союзу та інституцій ЄС; євро інтеграційні процеси; специфіку державного управління; принципи належного врядування в європейському просторі. Слухачі дізнаються про засади конкурентної політики; ринки та монополії, захист від монополій; з’ясовуватимуть сутність таких понять, як «види монополій», «монопольна діяльність», «монополістична конкуренція», «антимонопольна політика»; «комерційне та підприємницьке право», «інтелектуальна власність», «авторське право», «патент», «торгова марка», «спільне підприємство» та ін. Також мова йтиме про специфіку контракту та його умови, види страхування, організаційні форми бізнесу, партнерство тощо.

Учасники навчання вивчатимуть граматику англійської мови, опрацьовуючи форми минулого (Past, Past Perfect), теперішнього (Present), майбутнього (Future) часу та модальні дієслова (can/could/be able to, may/might, will/would etc). Держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування опановуватимуть засади ділового та повсякденного спілкування (ведення переговорів, запит про роз’яснення, відмова від пропозиції, поступка, привітання, встановлення контакту, досягнення домовленості; управління конфліктом, вирішення проблем, скарг, прийняття рішень, вибачення; спілкування у відрядженні, в аеропорті, на залізничній станції, в готелі, на конференції; участь у засіданнях, ділових зустрічах, переговорах, обмін інформацією, висловлення згоди/незгоди, пропозиції).

***
Професійна програма підвищення кваліфікації землевпорядників сільських, селищних рад

За професійною програмою підвищення кваліфікації в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 19 по 23 січня 2015 р. проходить навчання землевпорядників сільських селищних рад (І сесія). У відкритті заходу взяв участь директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Землевпорядники дізнаються про порядок визначення форм власності на землю та механізми реалізації права власності на землю громадянами; державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень; надання земельних ділянок учасникам АТО; ринкові складові механізму приватизації земельних ділянок шляхом укладання цивільно-правових угод та окремі питання ведення, реєстрації земельних ділянок, надання витягів про земельну ділянку та відомостей про об’єкт державного земельного кадастру.

Учасники навчання опановуватимуть методичні засади складання проектів формування землеволодінь та землекористувань; розробку схем землеустрою; методичні засади грошової оцінки земель населених пунктів; методику нормативної грошової оцінки, правові засади земель, проведення оцінки земель, процедуру затвердження і оприлюднення оцінки земель;

Окрім цього, слухачам розповідатиметься про положення Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі; порядок врегулювання конфлікту інтересів при здійсненні повноважень посадовими особами органів місцевого самоврядування, заходи запобігання та протидії корупції; структуру та компетенцію органів державного управління на території (взаємодія органів виконавчої влади та місцевого самоврядування); зміни до законодавчих актів, що регулюють порядок проходження служби в органах місцевого самоврядування та розвиток лідерства на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування. Під час практичних занять землевпорядники вдосконалюватимуть свої знання з писемного ділового мовлення; дізнаються про комунікації та сучасні комп’ютерні технології у діяльності органів місцевого самоврядування.

В рамках навчання 22 січня слухачі візьмуть участь у роботі міжрегіональної веб-конференції до дня Соборності України «Соборність України: історичне минуле, сучасні виклики, прогнози на майбутнє».

Час оприлюднення: 19 cічня 2015 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (0462) 676-052

ІІІ «Правові підстави та організаційні засади регулювання участі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в державному управлінні: новели українського законодавства»

16 січня 2015 року
Правові підстави та організаційні засади регулювання участі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в державному управлінні: новели українського законодавства

Під такою назвою в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 16 по 17 січня 2015 р. проходить тематичний короткотерміновий семінар для державних службовців районних державних адміністрацій, посадових осіб місцевого самоврядування міст обласного значення та виконавчих апаратів районних рад Участь у відкритті взяв директор Центру, кандидат історичних наук Володимир Бойко.

Учасники навчання ознайомляться із засадами децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні); новелами сучасного антикорупційного законодавства; застосуванням права в державному управлінні (загальна характеристика та особливості Закону України «Про очищення влади»); проектами законів України про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування.

Час оприлюднення: 16 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

ІІІ «Соціально-психологічні аспекти діяльності державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування»

15 січня 2015 року
Соціально-психологічні аспекти діяльностідержавного службовця та посадової особи місцевого самоврядування

Тематичний короткотерміновий семінар, присвячений соціально-психологічним аспектам діяльності посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 15-16 січня 2015 р. Участь у навчанні беруть спеціалісти апарату, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, виконавчого апарату обласної ради тауправління комунального майна обласної ради.

Під час практичних занять та тренінгів слухачі ознайомляться з прийомами невербальної комунікації в діловому спілкуванні; культурою ділового мовлення як інструментом кар’єрного зростання посадовця. Окрім цього, учасники навчання дізнаються про лідерство як соціально-психологічний феномен; тайм-менеджмент, імідж у роботі державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування (критика та компліменти, маніпуляції у діловому спілкуванні); методи подалання конфліктів та розвиток професійної комунікативної компетентності.

Час оприлюднення: 15 січня 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Навчання за програмою постійно діючого семінару «Правові підстави та організаційні засади регулювання участі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в державному управлінні: новели українського законодавства» розпочалося в Центрі перепідготовки та підвищення та підвищення кваліфікації кадрів 15 січня 2015 р. Перше заняття призначене для державних службовців Департаменту фінансів Чернігівської обласної державної адміністрації.

Про застосовування права в державному управлінні, особливості Закону України «Про очищення влади» розповідатиме заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області, магістр права Володимир Бобруйко.

Час оприлюднення: 15 січня 2015 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052