Дискусія щодо реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів відбулася в Чернігові

3 лютого 2015 року
Дискусія щодо реформуваннятериторіальної організації влади та децентралізації фінансів відбулася в Чернігові

Обговорення ключових питань реформування територіального управління в Україні та фіскальної децентралізації було організовано в рамках тематичного короткотермінового семінару-тренінгу «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів». Захід проведений Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 3 лютого 2015 року у Чернігівському районі.

Участь у заході взяли голова районної ради Анатолій Дуденко, в.о. голови райдержадміністрації Анатолій Кругол, представники Державної фіскальної служби у Чернігівській області, сільські, селищні голови, працівники апарату райдержадміністрації та районної ради.

В рамках навчання учасники семінару дізналися про світовий досвід територіального управління, звернули увагу на проблеми сучасного територіального управління України, серед яких: недосконалість процедур та критеріїв для формування адміністративно-територіальних одиниць, надмірна подрібненість територіальних громад, що призводить до нераціональних витрат бюджетних коштів тощо.

Викладачі-експерти: директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко та консультант з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку України Юрій Вдовенко звернули увагу присутніх і на різні позиції у трактуванні реформи територіальної організації влади, зазначивши, що «сьогодні в Україні є ціла низка питань, які можна і необхідно вирішувати на місцевому рівні».

Також під час семінару розглядалися основні аспекти Закону України «Про співробітництво територіальних громад» та Проекту Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Найбільше ж представників територіальних громад цікавили конкретні кроки по реалізації реформи, розподіл ресурсів, зміни в оподаткуванні фізичних та юридичних осіб, санкції за ухилення від сплати податків. До відповідей на ці питання були залучені представники Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області: заступник начальника управління оподаткування доходів і зборів фізичних осіб Наталія Кузнєцова та завідувач сектором ресурсних та місцевих платежів управління оподаткування юридичних осіб Світлана Симончук. Вони також підкреслили необхідність співпраці з органами місцевого самоврядування у напрямі реалізації зазначених реформ.

Час оприлюднення: 3 лютого 2015 року.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052