Про територіальну реформу: семінар у Бобровиці

25 лютого 2015 року
Про територіальну реформу: семінар у Бобровиці

Шостий семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів», призначений для голів територіальних громад, пройшой 25 лютого в Бобровиці. Відкрила навчання перший заступник голови Бобровицької райдржадміністрації Олена Правілова. Крім традиційних питань реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, фінансової децентралізації, співробітництва та об`єднання територіальних громад, вперше йшлося про зменшення регулюючої та контролюючої ролі держави, що передбачається здійснити за допомогою нещодавно проголосованого у Верховній Раді України законопроекту. Серед питань, які ставилися слухачами, були такі: «Що таке спроможна територіальна громада?», «Чому існує несправедливість стосовно податку на нерухомість на так звані садові будинки, що часом нагадують вілли?», «Як довести, що підприємець в дійсності продає десять одиниць підакцизного товару, а не одну, як показує у звітності?», «Які соціальні гарантії діятимуть для нинішніх працівників виконкомів сільрад?», «Які стимули, насамперед – фінансові, передбачає застосовувати держава для об`єднання територіальних громад?», «Чи можна називати таке об`єднання добровільним?», «Наступні місцеві вибори проходитимуть на новій територіальній основі чи на старій?».

З метою самоподготовки слухачі також отримали добірку матеріалів в електронній формі з питань що обговорювалися. Заняття проводили директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регінального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, кандидат економічних наук Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 25 лютого 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Ніжин та антикорупційне законодавство

25 лютого працівники Ніжинського міськвинкому взяли участь у семінарі «Запобігання та протидія корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування», який проводив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Відкрив семінар керуючий справами виконкому Ніжинської міської ради Сергій Колесник, заняття проводив член науково-експертної ради при Національному агенстві з питань державної служби України, кандидат економічних наук Віктор Філіпповський. Під час навчання розглядалися нормативно-правові акти, що існують у сфері запобігання та протидії корупції – від міжанародних до вітчизняних. Екперт зупинився на причинах виникнення цього суспільного явища та його наслідках. Надалі йшлося про утворення та функції Антикорупційного бюро. Викладач наголосив – нова структура покликана подолати рівень корупції, насамперед, на верхніх щаблях влади: лише в такому випадку може відбутися її очищення. Під час дискусії слухачі порушили питання наявності політичної волі в Україні для подолання корупії.

Час оприлюднення: 25 лютого 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052