Про територіальну реформу: семінар у Бобровиці

25 лютого 2015 року
Про територіальну реформу: семінар у Бобровиці

Шостий семінар «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів», призначений для голів територіальних громад, пройшой 25 лютого в Бобровиці. Відкрила навчання перший заступник голови Бобровицької райдржадміністрації Олена Правілова. Крім традиційних питань реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, фінансової децентралізації, співробітництва та об`єднання територіальних громад, вперше йшлося про зменшення регулюючої та контролюючої ролі держави, що передбачається здійснити за допомогою нещодавно проголосованого у Верховній Раді України законопроекту. Серед питань, які ставилися слухачами, були такі: «Що таке спроможна територіальна громада?», «Чому існує несправедливість стосовно податку на нерухомість на так звані садові будинки, що часом нагадують вілли?», «Як довести, що підприємець в дійсності продає десять одиниць підакцизного товару, а не одну, як показує у звітності?», «Які соціальні гарантії діятимуть для нинішніх працівників виконкомів сільрад?», «Які стимули, насамперед – фінансові, передбачає застосовувати держава для об`єднання територіальних громад?», «Чи можна називати таке об`єднання добровільним?», «Наступні місцеві вибори проходитимуть на новій територіальній основі чи на старій?».

З метою самоподготовки слухачі також отримали добірку матеріалів в електронній формі з питань що обговорювалися. Заняття проводили директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регінального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, кандидат економічних наук Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 25 лютого 2015 р.

Виконавець: Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Ніжин та антикорупційне законодавство

25 лютого працівники Ніжинського міськвинкому взяли участь у семінарі «Запобігання та протидія корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування», який проводив Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Відкрив семінар керуючий справами виконкому Ніжинської міської ради Сергій Колесник, заняття проводив член науково-експертної ради при Національному агенстві з питань державної служби України, кандидат економічних наук Віктор Філіпповський. Під час навчання розглядалися нормативно-правові акти, що існують у сфері запобігання та протидії корупції – від міжанародних до вітчизняних. Екперт зупинився на причинах виникнення цього суспільного явища та його наслідках. Надалі йшлося про утворення та функції Антикорупційного бюро. Викладач наголосив – нова структура покликана подолати рівень корупції, насамперед, на верхніх щаблях влади: лише в такому випадку може відбутися її очищення. Під час дискусії слухачі порушили питання наявності політичної волі в Україні для подолання корупії.

Час оприлюднення: 25 лютого 2015 р.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Новини за 24 лютого 2015р.

23 лютого 2015 року

24 лютого у рамках підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, державних службовців органів виконавчої влади Городнянського району Центр підвищення кваліфікації кадрів провів виїзний семінар-тренінг на тему: «Нове антикорупційне законодавство».

У відкритті семінару-тренінгу взяли участь Потапенко Петро Іванович – голова Городнянської районної державної адміністрації та Примак Григорій Григорович – голова Городнянської районної ради. Потапенко П.І., зокрема, у своєму виступі відзначив актуальність обраної теми семінару, ним було підкреслено, що практика проведення таких тренінгів сприяє покращенню обізнаності державних службовців й посадових осіб місцевого самоврядування району із новим антикорупційним законодавством.

Проводив семінар Філіпповський Віктор Миколайович – член Експертно-консультативної ради при Національному агентстві з питань державної служби України, експерт групи «Реформа публічної адміністрації», громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», член ради ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», доцент, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник.

Учасники семінару обговорили питання, що стосуються корупціогенних чинників, корупційних ризиків, потенційних і реальних конфліктів інтересів при виконанні представницьких чи службових повноважень. Філіпповський В.М. ознайомив присутніх із засадами державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки та запровадженнями змін у законодавстві щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб, включаючи публічних діячів-отримувачів кінцевої вигоди тощо.

Усі учасники після закінчення семінару отримали відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 25 лютого 2015 року.

Виконавець:Підгайний П.М.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад

23 лютого 2015 року
Професійна програма підвищення кваліфікації бухгалтерів сільських, селищних, міських рад

Навчання бухгалтерів сільских, селищних, міських рад проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів з 23 по 27 лютого 2015 р.

Під час першої сесії для посадових осіб місцевого самоврядування передбачена низка тематичних зустрічей та конверсаторіумів, на яких розглядатимуться засади теорії та історії державного будівництва в Україні; тенденції соціальної та гуманітарної політики; правова та фінансова основа місцевого самоврядування. Слухачі дізнаються про особливості сучасних політичних процесів в Україні; положення законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування»; практичне застосування Закону України «Про адміністративні послуги в Україні»; оренду земель як важливу складову розвитку товарних земельних відносин і соціального захисту селян; положення Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та ЄС (обґрунтування, витоки, зміст).

Навчальним планом заплановано висвітлення змін щодо бюджетного законодавства України; бухгалтерського обліку; особливостей справляння єдиного внеску; подання звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів; індексації та коригування заробітної плати.

Слухачі візьмуть участь у серії тренінгів, що стосуватимуться формування гендерної чутливості у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування; психології продуктивності ділового спілкування, способів вирішення конфліктів та подолання стресових ситуацій у роботі представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Під час практичних занять бухгалтери удосконалюватимуть свої знання щодо ведення бухгалтерського обліку за допомогою електронних таблиць Місrosoft Ехсеl та користування пошуковими системами мережі Internet.

Час оприлюднення: 23 лютого 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Організація секретного діловодства в системі збереження державної таємниці і документального забезпечення в органах виконавчої влади

19 лютого 2015 року
Організація секретного діловодства в системі збереження державної таємниці і документального забезпечення в органах виконавчої влади

Тематичний короткотерміновий семінар для керівників апаратів районних державних адміністрацій відбувся сьогодні в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Учасники семінару мали змогу ознайомитися із загальними вимогами та організаційними засадами забезпечення захисту державних інформаційних ресурсів або інформації, вимога щодо захисту якої установлена законом в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах. Також йшлося про вимоги до порядку обліку, зберігання і використання документів, які містять службову інформацію.

Під час зустрічі за «круглим столом» керівники апаратів обговорювали дотримання норм Закону України «Про державну таємницю» в практичній роботі та вимоги до секретного діловодства в системі збереження державної таємниці і документального забезпечення в органах виконавчої влади.

***

«Круглий стіл» в Чернігові з питань реформи місцевого самоврядування»

Про реформування місцевого самоврядування як нагальну вимогу часу, позитивні та проблемні сторони проектованої законодавчої бази місцевого самоврядування йшлося під час «круглого столу» «Законодавчі ініціативи з реформування місцевого самоврядування в Україні». Захід відбувся за ініціативи Інституту законодавства Верховної Ради України 18 лютого 2015 р. в приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Звертаючись до присутніх директор ІЗ ВРУ, доктор юридичних наук, професор, академік Олександр Копиленко зазначив, що ідея реформування адміністративно-територіального поділу, регіонального самоврядування існувала з моменту здобуття Україною незалежності. «Однак до останнього часу реальних кроків в цьому напрямку зроблено не було. 5 лютого 2015 р. Верховною радою України прийняті закони «Про засади державної регіональної політики» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад», якими закладаються основи сучасної регіональної політики та підстави для формування системи реального, дієздатного самоврядування. Основна мета – об’єднання територіальних громад для самодостатності, володіння матеріальними, фінансовими, ресурсами, об’єктами соціальної інфраструктури, необхідними для задоволення потреб громадян. Але саме співвідношення потреб громадян та реальної здатності залишається найбільш проблемним сюжетом в цих процесах».

«Фундаментальні питання: «яку країну ми будуємо?», «сильний центр чи сильні регіони?», «хто за що відповідає і звідки брати кошти?» стоять сьогодні на часі, – зауважив директор громадської організації «Український дискусійний клуб», кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський. – Після демонтажу централізованої системи управління в Україні втрачено загальну керованість процесом, наявна система не працює через комерціалізацію різних сфер життя, недопрацьовані схеми наповнення та розподілу бюджету тощо. Реалізація нинішніх законодавчих ініціатив також викликає великі запитання стосовно їх адекватного сприйняття в суспільстві. На мою думку, пріоритетністю законодавства з децентралізації має стати передача на місця ініціативи з розвитку територій, створення такої бази, як б дозволяла інноваційно розвивати свою територію, отримувати додатковий прибуток, як свого часу було зроблено в Італії, Ізраїлі та Польщі».

Начальник Головного управління юстиції в області, магістр права Юрій Власенко наголосив на тому, що важливою складовою децентралізації має стати досягнення комфортних умов для пересічних громадян при отриманні послуг та мінімізація проблемних питань, пов’язаних зі зверненнями до органів виконавчої влади.

В роботі «круглого столу» взяли участь науковці, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти, представники органів державної влади, місцевого самоврядування, журналісти та представники громадськості.

Серед низки проблемних питань вони відзначили контроль за дотриманням законів на території, делегування повноважень органам місцевого самоврядування, принципи формування території їх громад, їх фінансування, забезпечення соціальною інфраструктурою, транспортним сполученням тощо. На думку учасників, в законопроектах слід доопрацювати саме механізми ефективного надання переліку необхідних послуг громадянам (щоб це не перетворилося на звичайне додаткове навантаження для органів місцевого самоврядування) та врахувати інші важливі моменти повсякденного функціонування територіальних громад.

Час оприлюднення: 19 січня 2015 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Про реформу територіальної організації влади: семінар у Козельці

18 лютого 2015 року
Про реформу територіальної організації влади: семінар у Козельці

П`ятий семінар на тему «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» пройшов 18 лютого у Козельці. В його робті взяли участь всі голови територіальних громад району. Розглядалися три блоки питань: підходи до реформування місцевого самоврядування в Україні, зміни, що були внесені до Бюджетного та Податкового кодексів України, основні положення Закону України «Про співробітництво територіальних громад» та проекту Закону «Про добровільне об`єднання територіальних громад».

Викладачі-експерти (директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко та консультант з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку України Юрій Вдовенко) звернули увагу слухачів на причини змін в організації влади, що мають статися в державі, та проблемні моменти, що виникають: відсутність необхідної кількості вже розроблених нормативно-правових документів, неузгодженість низки новацій із діючими положеннями, що вимагає їхнього перегляду. Учасники семінару цікавилися можливостями ресурсного забезпечення реформ, критерями, що висуватимуться під час створення нових адміністративно-територіальних одиниць, особливостями їхнього фінансування, повноваженнями, передбаченими новою посадою – старости.

Сільські та селищні голови Козелеччини висловили сподівання на прозорість, зрозумілість та виваженість майбутньої методики формування спроможних територіальних громад, максимального врахування під час необхідних змін інтересів місцевих мешканців.

Час оприлюднення: 18 лютого 2015 року.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

«Нове антикорупційне законодавство»

семінар під такою назвою 18 лютого провів Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у Корюківському районі. У відкритті семінару-тренінгу взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Олексій Мірошніченко та заступник голови районної ради Володимир Мартинович.

Під час семінару його учасники, а це державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування Корюківського району мали змогу визначали корупціогенні чинники, корупційні ризики, потенційний і реальний конфлікт інтересів при виконанні представницьких чи службових повноважень. Слухачі ознайомилися із засадами державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки; змінами у законодавстві щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб, включаючи публічних діячів-отримувачів кінцевої вигоди. Також було розглянуто правові основи організації та діяльності Національного антикорупційного бюро, правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні та превентивні антикорупційні механізми.

Провів семінар-тренінг Віктор Філіпповський – член Експертно-консультативної ради при Національному агентстві з питань державної служби України, експерт групи «Реформа публічної адміністрації», громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», член ради ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», доцент, кандидат економічних наук.

Час оприлюднення: 18 січня 2015 року.

Виконавець: Коваленко Н.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

17 лютого 2015 року
Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні

Навчання з питань проведення державних закупівель розпочалося в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Перший в цьому році семінар проходить з 17 по 20 лютого.

Спеціалісти з питань організації та здійснення закупівель за бюджетні кошти розглядатимуть структуру та основні положення ЗУ «Про здійснення державних закупівель» (термінологія, виключення із Закону); дізнаються про порядок оприлюднення інформації щодо закупівель; порядок створення, склад та функції комітету з конкурсних торгів.

Учасники навчання ознайомляться з особливостями здійснення закупівель за рамковими угодами (укладання рамкових угод; порядок визначення генеральних замовників; перелік товарів та послуг, що можуть закуповуватися за рамковими угодами). Водночас йтиметься про особливості визначення потреби, порядок складання річного плану закупівель, визначення предмета, вибір процедури закупівлі та державний класифікатор ДК 016-2010.

Фахівці дізнаються про порядок оскарження процедури закупівель; організацію та проведення відкритих, двоступеневих торгів (порогові показники при здійсненні закупівлі; подання оголошення та вибір строку подання пропозицій конкурсних торгів; забезпечення пропозиції конкурсних торгів); здійснення попередньої кваліфікації учасників, запиту цінових пропозицій (порогові показники при здійсненні процедури закупівлі; особливості проведення процедури закупівлі).

Слухачі вивчатимуть порядок підготовки документації конкурсних торгів; розкриття, оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; специфіку укладання договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; порядок звітності щодо здійснення державних закупівель; засади відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, державного регулювання, контролю у сфері закупівель та типові порушення під час проведення процедур державних закупівель.

Під час практичних занять спеціалісти опановуватимуть засади проведення процедури закупівлі товарів, робіт чи послуг; методику оцінки та порівняння пропозицій конкурсних торгів; вчитимуться складати плани закупівель та оформлювати необхідну документацію. По завершенню навчання його учасники складуть контрольний тест на предмет засвоєння отриманих знань та отримають відповідні сертифікати про підвищення кваліфікації.

Час оприлюднення: 17 лютого 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Представники ЄС в Україні завітали до Чернігова

14 лютого 2015 року
Представники ЄС в Україні завітали до Чернігова

В рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» відбулася зустріч делегації Представництва ЄС в Україні зі студентами та викладачами міста Чернігова. Захід проходив у приміщенні Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 12 лютого 2015 року.

Керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас розповів присутнім про переваги європейського шляху для України, а саме: відкриття виходу на великі ринки, надання можливостей для економічного розвитку, сприяння створенню нових робочих місць тощо.

Пан Вілчінскас також поділився досвідом євроінтеграції власної країни – Литви та наголосив, що в цих процесах саме молодь повинна проявляти ініціативу, брати участь у міжнародних проектах, вивчати досвід інших країн, щоб допомагати розвитку демократії та економіки у власній країні. В свою чергу, студентів цікавили можливості навчання та працевлаштування в Європі.

Нагадаємо, що інформаційна кампанія «Будуймо Європу в Україні» – це серія інформаційно-просвітницьких заходів (публічних заходів, семінарів, тренінгів, круглих столів), які Представництво ЄС в Україні проводить впродовж року в різних містах України. Її мета – пояснити важливість впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.

Час оприлюднення: 14 лютого 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Законодавчі ініціативи з реформуваннямісцевого самоврядування в Україні

13 лютого 2015 року
Законодавчі ініціативи з реформуваннямісцевого самоврядування в Україні

«Круглий стіл» з питань реформування місцевого самоврядування України відбудеться 18 лютого 2015 року в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Захід проходитиме за ініціативи Інституту законодавства Верховної Ради України та за участю його директора, доктора юридичних наук, професора, академіка Олександра Копиленка, а також та члена Експертно-консультативної ради при Нацдержслужбі України, кандидата економічних наук Віктора Філіпповського.

В рамках «круглого столу» обговорюватимуться питання реалізації принципу децентралізації влади, розглядатимуться останні законодавчі ініціативи щодо реформування місцевого самоврядування в Україні.

До роботи «в круглому столі» запрошені науковці, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти, працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, журналісти, представники громадськості та всі ті, кого цікавить зазначена тематика.

Початок заходу: 18 лютого 2015 року о 15.00.

Місце проведення: аудиторія № 1 Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації, пр-т Миру, 43.

Тел. для довідок: 676-052, 067-461-73-86.

Соціальна держава: проблеми формування в умовах трансформації українського суспільства

12 лютого 2015 року
Соціальна держава: проблеми формування в умовах трансформації українського суспільства

Постійно діючий тематичний семінар, присвячений сучасним тенденціям формування соціальної держави в Україні, проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні беруть державні службовці Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. Заняття проводитиметься у приміщенні Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат.

Постійно діючий тематичний семінар, присвячений сучасним тенденціям формування соціальної держави в Україні, проводиться Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Участь у навчанні беруть державні службовці Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат. Заняття проводитиметься у приміщенні Чернігівського обласного центру по нарахуванню соціальних виплат.

Час оприлюднення: 12 лютого 2015 року.

Виконавець:Казіміров О.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

Особливості державного управління у сфері охорони навколишнього природного середовища

11 лютого 2015 року
Особливості державного управління у сфері охорони навколишнього природного середовища

Тематичний короткотерміновий семінар для спеціалістів районних державних адміністрацій, на яких покладено обов’язки щодо питань екології та природних ресурсів, проходить в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 11 – 12 лютого 2015 р.

Під час тематичних зустрічей та конверсаторіумів розглядатимуться актуальні питання діяльності Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації; особливості оформлення дозволу на спецводокористування, дозволу на викиди в атмосферне повітря, поводження з відходами та паспортизації сміттєзвалищ. Окрім цього, наводитиметься характеристика екомережі області; висвітлюватимуться особливості фінансування природоохоронних заходів та проведення екологічного моніторингу.

Державні службовці дізнаються про засади децентралізації державної влади (реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади в Україні) та додержання вимог законодавства про мови посадовими і службовими особами органів виконавчої влади під час виконання ними службових обов’язків.

Час оприлюднення: 11 лютого 2015 року.

Виконавець:Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052

***

Про неминучість реформи місцевого самоврядування: семінар у Мені

«Реформа відбудеться, бо іншого варіанту немає», – зазначив один з учасників четвертого семінару «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів», що проходив 11 лютого 2015 року в Мені. Навчання призначалося для голів територіальних громад району, працівників апарату місцевої адміністрації та ради. Заняття відкрив голова райдержадміністрації Олександр Мисник.

Як зазначали слухачі, досить значна кількість територіальних громад на Менщині – самодостатні або близькі до таких показників. Тож вони мають почути вагомі аргументи стосовно користі для їхніх мешканців об`єднавчих процесів. Разом із тим саму доцільність такої постановки питання та необхідність задовільного розв`язання наявних проблем голови територіальних громад підтримали. Питання були, головним чином, щодо застосування кількісних показників та процедурних моментів, зокрема – в контексті розробки положень методики формування спроможних територіальних громад та наступного створення в областях перспективних планів формування територій громад. Одночасно з`ясувалося, що лише незначна меншість учасників семінару уважено прочитала чинний Закон України «Про співробітництво територіальних громад», ще менше замислювалися над можливостями реалізації його положень на практиці.

Значна частина навчання присвячувалася змінам до Бюджетного та Податкового кодексів України, як таким, що викликали найбільше запитань. Голови теориторіальних громад наголошували: до частини нововведень законодавцям доведеться повернутися, оскільки виникають питання щодо застосування їх на практиці.

Проводили заняття директор Центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко та консультант із питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку України Юрій Вдовенко.

Час оприлюднення: 11 лютого 2015 р.

Виконавець:Чабак Л.А.

конт. тел.: (8-0462) 676 052