Ілюстровану історію владних інституцій Чернігівщини презентували в Гомелі

4 березня 2015 року
“Ілюстровану історію владних інституцій Чернігівщини презентували в Гомелі”

3 березня 2015 р. фотоальбом «Владні інституції Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія» презентовано в Гомельській спеціалізованій слов’янській бібліотеці (Республіка Білорусь). З учасниками зустрічі спілкувалися автори видання – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко; спеціаліст Центру, кандидат історичних наук Дмитро Казіміров; директор ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень», доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко. Участь у презентації взяли науковці, викладачі, студенти Гомельського державного університету ім. Франциска Скорини та представники громадськості Гомеля.

Відкриваючи зустріч білоруський історик Валентина Лєбєдєва відзначила важливість дослідження історії українсько-білоруського прикордоння, зокрема, його адміністративних структур, адже часом йшлося про тотожні владні інституції.

Розповідаючи про ідею альбому, автори звернули увагу на надмірний та, певною мірою, абсурдний потяг до відзначення круглих дат, пов`язаний з радянською спадщиною. В порівнянні з ними державницьке минуле Чернігово-Сіверщини сягає тисячоріччя (з моменту першої задокументованої згадки про чернігівський князівський стіл у 1024 р.). Тому створення фотоальбому мало на меті підкреслити значущість та ключовий характер в історії регіону саме таких масштабних подій, показати, зокрема, нинішнім державним службовцям та всім, кого цікавлять подібні питання, глибинність та значення такого суспільного явища, як владні інституції. З огляду на це формувалася структура фотоальбому та добирався відповідний текстовий та ілюстративний матеріал.

Під час обговорення білоруський історик Андрій Киштимов, зауважив: досі жодна область Білорусі не підготувала подібного видання. Тож, фотоальбом може стати своєрідною моделлю для підготовки таких праць. Промовець звернув увагу на те, що книга не лише добре написана, а й гарно оформлена. Водночас учасників презентації цікавило, які структури влади були найефективнішими. Автори видання наголосили, що це було місцеве самоврядування, сформоване на місцевому ґрунті та з урахуванням місцевих потреб. На завершення зустрічі з`ясувалося, що серед її учасників знаходилися ті, хто особисто знав багатьох з недавніх керманичів Чернігівщини. Тож білоруси подякували за можливість згадати недавнє минуле та висловили свої щирі побажання добра народу України.

Час оприлюднення: 4 березня 2015 року.

Виконавець: Казіміров Д.В.

конт. тел.: (8-0462) 676 052